asaf1.jpg
Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας (MI6) είχε στις τάξεις της έναν από τους πιο επιτυχημένους κατασκόπους στην ιστορία. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Χάρολντ «Κιμ» Φίλμπι ήταν τόσο έμπειρος στην κατασκοπεία που όχι μόνο εξαπάτησε τους εχθρούς του, αλλά και τους συμμάχους του στην MI6.

Η πρωτότυπη αυτή σειρά δημιουργήθηκε για τη νέα υπηρεσία ροής του ITV, το ITVX. Το «A Spy Among Friends» είναι ένα προσεκτικά δημιουργημένο κατασκοπικό θρίλερ για τον Φίλμπι, έναν Άγγλο που χαρακτηρίστηκε διπλός πράκτορας για τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Όπως και η πρόσφατη επιτυχία του BBC «SAS: Rogue Heroes» , η σειρά βασίζεται σε μια συναρπαστική ιστορία του συγγραφέα Μπεν Μακίνταϊρ. Χωρισμένη σε έξι μέρη, παρακολουθούμε μια ιστορία που διαδραματίζεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Πολλά από τα πρώτα επεισόδια της σειράς περιστρέφονται γύρω από τρεις ανακρίσεις. Η πρώτη διαδραματίζεται στη Βηρυτό, όπου ζούσε ο Φίλμπι (Γκάι Πιρς) όταν η MI6 τελικά αποκάλυψε τη διπλή ζωή του ως κατασκόπου. Με την υπηρεσία να ελπίζει να κρατήσει μυστικές αυτές τις πληροφορίες, επιτρέπει στον επί χρόνια συνάδελφο και έμπιστο του Φίλμπι, τον Νίκολας Έλιοτ (Ντέμιαν Λιούις) να πάει και να τον συναντήσει ανεπίσημα.

asaf2.jpg

Όμως στον κόσμο της κατασκοπείας υπάρχει πάντα κάποιος που ακούει.

Έτσι, όταν ο Φίλμπι καταφέρνει να φύγει με ένα ρωσικό σκάφος μέρες αργότερα, ο Έλιοτ φέρεται για ανάκριση από την (φανταστική) ερευνήτρια της MI5, Λίλι Τόμας (Άννα Μάξγουελ Μάρτιν), η οποία είχε ακούσει το μαγνητοφωνημένο ραντεβού των δύο αντρών στον Λίβανο. Υποψιαζόμενη ότι η προσωπική αφοσίωση μπορεί να είχε αντικαταστήσει το επαγγελματικό καθήκον, η Λίλι αρχίζει να ερευνά κάθε πτυχή της φιλίας τους. Την ίδια στιγμή, ο Φίλμπι βρίσκεται σε ταραγμένα νερά με τους Ρώσους, οι οποίοι φοβούνται ότι το περιουσιακό στοιχείο της KGB μπορεί να έχει μετατραπεί από παλιό σύντροφο σε κάποιο άλλο είδος.

Κάθε μία από αυτές τις συνομιλίες οδηγεί σε σεκάνς αναδρομών που πειράζουν την ιστορία αυτής της συγγένειας μεταξύ δύο στενών, αλλά κλειστών ανδρών. Οι ελλειπτικές ανταλλαγές είναι οι ίδιες η κυρίαρχη πηγή έντασης και ίντριγκας εδώ, καθώς αφήνουν σε εμάς να αξιολογήσουμε τι αποκαλύπτεται, τι δεν ειπώθηκε, τι είναι συμπαιγνία και τι μπορεί να είναι παγίδα.

Παρά την περίπλοκη πλοκή και τη γόνιμη ασάφεια, η παράσταση δεν παραβλέπει την πιο βασική, καθολική ιστορία που λέει για τον πόνο της προδοσίας. Ο Λιούις μειώνει την αριστοκρατική όψη του χαρακτήρα του για να δείξει την πληγωμένη περηφάνια ενός κατασκόπου και την πληγή ενός φίλου. Ο Πιρς, εν τω μεταξύ, εξισορροπεί την υπεροψία του Φίλμπι που εξαπατούσε τους «συναισθηματικούς, αλαζονικούς» συναδέλφους του, με περιόδους στοργής και νοσταλγίας.

Η αμηχανία των δύο πρωταγωνιστών αντισταθμίζεται από μια ανάλγητη Μάξγουελ Μάρτιν, η οποία τάσσεται ενάντια στον ταξικό, αυτοσυντηρητικό θεσμό που απέτυχε να δει πέρα από τη γοητεία του Φίλμπι.

asaf3.jpg

Πέρα από τη νοοτροπία του συλλόγου των αγοριών στα δωμάτια της εξουσίας και της διαφαινόμενης ρωσικής απειλής, μην αμελήσετε να παρατηρήσετε και τα σκηνικά που αποδίδουν τέλεια εκείνη την περίοδο.


Προτείνουμε ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ* αν σας αρέσουν τα κατασκοπικά θρίλερ και αν σας αρέσει να "παρακολουθείτε". Αν απλώς θέλετε να περάσετε την ώρα σας, προσπεράστε το.

* Και τα έξι επεισόδια είναι διαθέσιμα στον Subs Player χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσετε οτιδήποτε.

fansubbers.gr
 
Μπλουζα Κάτω μέρος