Ας μιλήσουμε λίγο για Sci- Fi

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός στο τι είναι επιστημονική φαντασία και τι σκέτη φαντασία στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές.

quote: "Θα πρέπει να είναι δυνατόν να εξηγήσουμε τους νόμους της φυσικής σε μια σερβιτόρα" Einstein

Σύμφωνα με το παραπάνω, και πάντα εκφέροντας την άποψη μου πάνω στο θέμα, οι νόμοι της φυσικής θα πρέπει να είναι τόσο απλουστευμένοι στην ερμηνεία και την κατανόησή τους ώστε ακόμα και απαίδευτοι άνθρωποι, που είτε λόγω θέλησης, έλλειψης ενδιαφέροντος λόγω ηλικίας ή άλλων εξωγενών και ......διαφόρων "κοινωνικών" παραγόντων, δεν κατάφεραν να αγαπήσουν και να κατανοήσουν μία επιστήμη.
Θεωρώ λοιπόν την έβδομη τέχνη και κατ' επέκταση την τηλεόραση (την καλή τηλεόραση δλδ τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, προσεγμένες σειρές κ.α) και την ένατη ως τα μέσα όπου μπορούν να απλουστευτούν οι θετικές κι άλλες επιστήμες και να γίνουν κτήμα αν όχι για όλους, για πολλούς ή να δώσουν την κατάλληλη ώθηση ώστε κάποιος/α να ασχοληθεί περισσότερο με κάτι που τον γοητεύει.

quote 2: "ε.φ είναι ένα ελκυστικό αφήγημα εμπλουτισμένο με επιστημονικά δεδομένα και προφητική ενόραση" Gernsback

Εδώ έχουμε κλασικά παραδείγματα όπως (με δική μου σειρά επιστημονικότητας) Star Trek (κορυφαίο σ' ότι αφορά την επιστήμη σε μια σειρά ειδικά το STNG), Stargate (όποιες αμφιβολίες παρακαλώ θυμηθείτε Samantha Carter, Rodney Mckay, εξαιρώ το SGU καθότι εστίασαν πολύ στο.....θεολογικό κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας, άσε που ακόμα περιμένουμε να φτάσει το Destiny στον προορισμό του, δεν έχω διαβάσει τα κόμικ που εκεί δίνουν κάποιες απαντήσεις), Babylon 5 κ.α

quote 3: "μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας αποτελεί μία ιστορία δομημένη γύρω από ανθρώπινους χαρακτήρες, με ένα ανθρώπινο σενάριο και μία ανθρώπινη λύση, οι οποίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να συμβούν χωρίς το επιστημονικό τους περιεχόμενο" Blish

Στα παραπάνω να προσθέσω και τις θεωρίες - υποθέσεις οι οποίες, ενώ δεν έχουν επιστημονική απόδειξη, στηρίζονται σε λογικές βάσεις μέσα από την κατανόηση του κόσμου γύρω μας και την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης (βλ. The Thirteenth Floor του 1999, Matrix κ.α ή "Η υπόθεση της προσομοίωσης" από το κανάλι του Astronio κ.α.).


Αν παραβαίνει κάποιους όρους του φόρουμ η παράθεση βίντεο καναλιών του youtube παρακαλώ έναν διαχειριστή να διαγράψει το βίντεο και ν' αφήσει μόνο την αναφορά.

quote 4: "Η ΕΦ προσπαθεί να γράψει με αφηγηματική μορφή τις επιπτώσεις ενός επιστημονικού επιτεύγματος όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη κοινωνία" Keeble

Παραδείγματα με χρονολογική σειρά τα The Twilight Zone, The Outer Limits, Black Mirror (κορυφαίο στο παραπάνω quote) κ.α14/5


quote 5: "ε.φ είναι ένας ρεαλιστικός συλλογισμός που σχετίζεται με πιθανά μελλοντικά συμβάντα, στέρεα βασισμένα πάνω στην επαρκή γνώση του πραγματικού κόσμου, του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς και σε μία εκτενή κατανόηση της φύσης και της σπουδαιότητας της επιστημονικής μεθόδου" Hailain

Εδώ άνετα θα μπορούσε κάποιος να κατατάξει ως επιστημονική φαντασία ταινίες και σειρές σχετικές με ...επιδημίες, όπως "The Rain 2018", "Outbreak 1995", "Contagion 2011" (Πολύς λόγος για την ομοιότητα με τον covid), "12 Monkeys 1995" (έχουμε και πανδημία και ταξίδι στον χρόνο) κ.α. Εξαιρώ από την κατηγορία τα......συμπαθή ζόμπι.
Ναι μεν σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε ιό (σε κάποιες άλλες σε.....υπερφυσικές "δυνάμεις"), βλέπουμε όμως πως οι περισσότερες έχουν ως κύριο μέσο μετάδοσης έναν ιό (αερομεταφερόμενο, μεταδιδόμενο με κάποια ....σωματική επαφή κ.α). Όσο και αν γοητεύει το θέμα των ζόμπι δεν είναι επιστημονικό. Επιστήμη μπορεί να κρύβεται πίσω από πολλά σε μια ταινία ζόμπι, όπως το WWZ του 2013, αλλά όχι στην κατάληξη των προσβληθέντων.


(Για να προλάβω τις όποιες εντυπώσεις θα ήθελα να διαχωρίσω την θέση μου από το συγκεκριμένο κανάλι του youtube. Μπορεί ο mikeius στα WtF να έχει κάνει πολύ ωραία δουλειά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμμερίζομαι τις απόψεις του για άλλα θέματα ή για live που έχει κάνει. Άλλο μελετώ το blitzkrieg ως μια καταπληκτική πολεμική/στρατηγική τακτική, όπως μελετώ την μάχη του Μαραθώνα, τις μάχες του Μ. Αλέξανδρου κ.α ή βλέπω την ανάγκη και την μηχανική πίσω από ένα Tiger, τους V2 πυραύλους κ.α κι άλλο τάσσομαι ή εκδηλώνω συμπάθεια για τον Χίτλερ. Θα με συγχωρέσετε αλλά για να δώσω ένα παράδειγμα στο παραπάνω, παραθέτω 2 βίντεο και τα συμπεράσματά δικά σας.

Στο πρώτο βίντεο είναι όπως σ' όλα, σχεδόν, τα WtF...καταπληκτικός. Τα λέει απλά, χωρίς πολλούς όρους ώστε να σε αναγκάζει να ανοίγεις σελίδες και να κάνεις αναζητήσεις για το τι είπε ο ποιητής και κατά πόσο ευσταθεί, και κατανοητά.


Και μετά έρχεται αυτό και λες......"What the f@$k.... τι έγινε ρε μεγάλε, τι κωλοτούμπα ήταν αυτή....."


Συγγνώμη που ξέφυγα λίγο (?!) απ' το θέμα αλλά θεώρησα σωστό να δώσω μια εξήγηση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μιας και παρέθεσα βίντεο του mikeius.


Βλέπουμε τώρα τελευταία, για να επανέλθω στο θέμα, μια στροφή σ' ότι αφορά το θέμα των άμυαλων, άψυχων ζόμπι που τείνει σε μια ...πιο επιστημονική προσέγγιση του θέματος. Ναι μεν πρόκειται για ιό που μεταλλάσσει τους ανθρώπους (και γενικά ζώα, πτηνά κ.α) αλλά δεν τους στερεί την όποια ας πούμε......"ανθρωπιά". Μας τα δείχνουν πια σκεπτόμενα και συναισθηματικά και το βασικότερο, εξελισσόμενα όντα! Το βλέπουμε στο Walking Dead, το είδαμε στα Resident Evil, στο Warm Bodies του 2013, στο Legend του 2007 κ.α

(ξέχασα να αναφέρω την νέα ταινία zombie, που μόνο trailer έχουμε δει, αλλά κινείται στην νέα προσέγγιση στο θέμα των ζόμπι "Army of the Dead 2021" )


Τώρα αν κάποιος/α έχει αντιρρήσεις στο κατά πόσο είναι επιστημονική φαντασία οι επιδημίες θα χαρώ να διαβάσω τις απόψεις του/της......15/5


Μιας και εισήλθαμε στις γκρίζες περιοχές της sci-fi, και πριν εισχωρήσουμε βαθύτερα, ας δούμε λίγο κάποιες πληροφορίες χρήσιμες ώστε να κατανοήσουμε τι είναι πραγματικά sci-fi.

Κάνουμε ένα λάθος, και σκεφτόμαστε in the box, όταν ακούμε ή διαβάζουμε πως κάτι είναι sci-fi. Αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε διαστημόπλοια, εξωγήινους, ταξίδια σε άλλους πλανήτες, ταξίδια στον χρόνο, παράλληλους ή μελλοντικούς κόσμους κ.α τέτοια, που ανήκουν στην επιστήμη της φυσικής.
Μεγάλο βάρος σ' αυτόν τον εγκλωβισμό της σκέψης πέφτει στους .....πατέρες και άλλους της επιστημονικής φαντασίας. Ο Ι.Βέρν που θεωρείτε ένας από τους "πατέρες" της επιστημονικής φαντασίας στο βιβλίο του "Από την Γη στην Σελήνη" μπορεί να φαντάστηκε ένα ταξίδι στον δορυφόρο μας αλλά το όλο αφήγημα στερείτε επιστήμης, ενώ είναι πλούσιο σε φανταστικά στοιχεία. Μπορεί κάποιοι υπολογισμοί να είναι , σχεδόν, ακριβείς, αλλά η όλη σκέψη πως με ένα κανόνι θα στείλω ανθρώπους στην σελήνη δεν είναι επιστημονικό. Μειώνει καθόλου αυτό το αφήγημα ή την ιδέα πίσω από ένα ταξίδι στην Σελήνη? Όχι, αν αναλογιστούμε την εποχή που γράφτηκε, ούτε μειώνει το συγγραφικό του έργο, αυτό όμως δεν τον κάνει συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας. Συγγραφέα του φανταστικού τον κάνει.

Μήπως το "20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα"?
Προσπάθειες του ανθρώπου να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχουμε από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου με κώδωνες!! Kάτι που το είδαμε και στο AC Blag Flag.
Το 1620 ο Drebbel κατασκεύασε υποβρύχιο στο οποίο επιβιβάστηκε ο ίδιος ο βασιλιάς Ιάκωβος ο Α'. Μάλιστα ο Drebbel κατασκεύασε 3 υποβρύχια που το 3o χωρούσε 16 άτομα, βυθίστηκε σε βάθος 5 μέτρων και ταξίδεψε Westminster έως το Greenwich.
Κατά την διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, το 1776 κατασκευάστηκε το υποβρύχιο "Turtle" όπου επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να βυθίσει το HMS Eagle.
Το 1801 ο Ρ. Φούλτον κατασκεύασε ένα υποβρύχιο, σε σχήμα επίμηκες κυλινδρικό μήκους 6,5μ. πλάτους 2μ. κινούμενο με χειροκίνητη έλικα αλλά και με τα πρώτα οριζόντια πτερύγια για την κατάδυση, που διέσχισε τον Σηκουάνα και η ονομασία αυτού ........."Ναυτίλος"!!!!.
Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου των Η.Π.Α 1861-1865, κατά την διάρκεια ζωής δλδ του Ι. Βέρν 1828-1905, κατασκευάστηκε το υποβρύχιο "Αλιγάτωρ" με 20μελές πλήρωμα και έφερε εξοπλισμό μηχανικής διάθεσης και φιλτραρίσματος του αέρα. Παραλλαγή της ιστορίας είδαμε στο "Σαχάρα" του 2005 με τους Μάθιου Μακόναχι και Πενέλοπε Κρουζ.

Είναι το "20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα" επιστημονική φαντασία? Όχι, είναι απλά ένα φανταστικό διήγημα με ήδη γνωστή την επιστήμη και την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από το υποβρύχιο!

Μήπως το "ταξίδι στο κέντρο της Γης", όσο κι αν προσπαθεί, φιλότιμα η βικι να μας πείσει ότι είναι διήγημα επιστημονικής φαντασίας? Δεν χρειάζεται να δώσω περισσότερα στοιχεία για το αν όντως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο με τα......πόδια και μάλιστα από την Ισλανδία να βγεις στην Ιταλία!!!! Για να μην αναφερθώ σε άλλα στοιχεία του βιβλίου (πλάσματα κ.α)
Για να μη κουράσω περισσότερο μπορεί κάποτε λόγω ρομαντισμού να θεωρούσαμε τον Ι. Βερν πατέρα της επιστημονικής φαντασίας ήρθε όμως η στιγμή να αποδoμήσουμε αυτόν τον τίτλο και να του αποδώσουμε τον τίτλο του συγγραφέα του φανταστικού, σκέτα και απλά.

Είναι ο Wells, ο Orwell, ο Ασίμοφ, ο Clarke κ.α.....ναι αυτοί είναι, αλλά και πάλι εγκλωβιζόμαστε σ' ότι αφορά μόνο την επιστήμη της φυσικής, κατά κύριο λόγο.

Ας δούμε λίγο τι είναι επιστήμη.

Σύμφωνα με τον Πλάτων "η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση" (έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου).
Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα ο όρος περιορίστηκε μόνο σ' ότι αφορά στην απόκτηση γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία, που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης. (λήμμα : επιστήμη, βίκι)

Ποιες λοιπόν είναι επιστήμες?
Είναι οι εξής: οι θετικές, οι φυσικές, οι εφαρμοσμένες, οι κοινωνικές, και οι ανθρωπιστικές.

Με βάση τα παραπάνω, θα τολμούσα να γράψω πως μεγάλο μέρος του κινηματογραφικού (και τηλεοπτικού σε ότι αφορά τις σειρές) σύμπαντος είναι χωρισμένο σε φαντασία και επιστημονική φαντασία, εντάξει υπάρχουν τα δράματα, οι αληθινές ιστορίες, τα θρίλερ, τα τρόμου κ.α, μεγάλο όμως μέρος ανήκει στις 2 πρώτες κατηγορίες, Φαντασία και Επιστημονική Φαντασία.
Τώρα σ' ότι αφορά τον διαχωρισμό τους ή την Λεπτή Κόκκινη Γραμμή (απ' τα αγαπημένα μου), αρκεί η επιστημονική φαντασία να πληρεί την προϋπόθεση πως υπηρετεί κάποια από τις παραπάνω επιστήμες και να δίνει εξηγήσεις και όχι αυθαίρετα ότι μας κατέβει.
Δηλαδή να υπάρχει μια λογική (βλ. Πλάτωνας) πίσω απ' ότι βλέπω ή διαβάζω.
Δεν δείχνω απλά διάστημα, ή μια επιδημία-πανδημία, πετάω κι ένα διαστημόπλοιο, βάζω κάνα δυο πλανήτες και μερικούς εξωγήινους, φωτόσπαθα ή ενεργειακά όπλα χωρίς να δείχνω την επιστήμη πίσω απ' όλα αυτά!!!!
Πως πετάει το διαστημόπλοιο, τι καύσιμα χρησιμοποιεί, τι ενέργεια και πως την χρησιμοποιεί ένα.....φωτόσπαθο (που είδαμε στο clone wars ότι υπάρχει μια...ενεργειακή πέτρα ως η βάση για τα φωτόσπαθα) ή ενεργειακό όπλο, και γιατί γμτ (συγγνώμη) μια πυρηνική έκρηξη στο διάστημα δείχνει σαν την πυρηνική έκρηξη στην γη?! Το κενό αέρος δλδ έχει ίδιες ιδιότητες με το περιβάλλον στην γη?! ή για χάρη κινηματογραφικού εφέ ισοπεδώνουμε τα πάντα και ειδικά την επιστήμη?!

Τέλος με το παραλήρημα μου......


"Are you ok, are you like a crazy person?"

Πάρε ένα.. ....στάνιαρες? (για να μη βάλω την γνωστή διαφήμιση και παραβώ όρο του φόρουμ)


Έτσι λοιπόν επιστημονική φαντασία είναι ακόμα και το :


Δείχνει μια .....μελλοντική κοινωνία, κοινωνιολογία και ίσως ανθρωπολογία, ψυχολογία και εντάξει για το 2013 το 2020 ήταν λίγο μακριά.

Μήπως το Idiocracy του 2005 δεν είναι επιστημονική φαντασία?! Έχει ταξίδι στον χρόνο (καλά δεν συζητάμε για το πόσο εφικτό είναι όπως το δείχνει η ταινία) αλλά και μια κοινωνία εντελώς ......βλαμμένη! (μήπως βλέπετε κάποιες ομοιότητες με το σήμερα και το πως οδεύουμε για το αύριο? Εντάξει δεν βλέπετε, είναι όμως ένα πολύ πιθανό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.)


(Διασκεδαστικό, τουλάχιστον......)16/5Στο ίδιο μήκος κύματος τα "The Handmaid's Tale", 3% (αν αναλογιστεί κάποιος πως είναι βραζιλιάνικη σειρά.....αρκετά καλή) κ.α

Επιστημονική φαντασία είναι επίσης ότι ασχολείται με την επιστήμη της πληροφορικής, "Westworld", "Upgrade του 2018", πάλι το "Matrix", "Ex Machina του 2014", κ.α

Είναι όμως επιστημονική φαντασία το Mr Robot?
Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι, έχει επιστήμη κι ένα φανταστικό σενάριο, αν λάβουμε υπόψη αυτές τις δύο παραμέτρους!
Είναι όμως αυτές αρκετές για να καθορίσουν τι είναι επιστημονική φαντασία?!

Ο κινηματογράφος (και η τηλεόραση), το θέατρο, η λογοτεχνία, η ποίηση, η ζωγραφική, τα κόμικ...θα προσθέσω και τα βιντεοπαιχνίδια (παρένθεση) χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες. Στο αληθινό και στο φανταστικό. Αφού όμως αναφερόμαστε στον κινηματογράφο (και στις τηλεοπτικές σειρές) παραμένουμε σ' αυτά κι αφήνουμε τις άλλες τέχνες, για την ώρα.

Παρένθεση εδώ, γνωρίζω πως επίσημα τα videogames δεν συμπεριλαμβάνονται στις καλές ή τις εφαρμοσμένες τέχνες, αυτό όμως είναι ένα debate των ημερών μας, και μάλιστα σκληρό.
Προσωπικά τάσσομαι υπέρ, το όλο θέμα όμως είναι καθαρά προσωπικό κι αν κάποια διεθνής ένωση ανθρώπων της τέχνης δεν αποφασίσει αν τελικά τα videogames είναι τέχνη θα αποτελεί πάντα καθαρά προσωπική υπόθεση, όσα επιχειρήματα αν έχει η κάθε πλευρά. Κάτι σαν την διαμάχη του Πλούτωνα στο αν ήταν πλανήτης ή όχι.

Παραθέτω κάποιες απόψεις:
- "Κανένας δεν μπορεί να καθορίσει το οτιδήποτε ως τέχνη. Πάντα θα είναι μία προσωπική άποψη. Εγώ πιστεύω πως είναι τέχνη" Boyes
- "Κάποια παιχνίδια είναι, κάποια όχι" Yoshida
- "Στόχος των παιχνιδιών είναι να ικανοποιήσουν τον παίκτη και υπό αυτό το πρίσμα η δημιουργία τους είναι περισσότερο «παροχή υπηρεσιών» και λιγότερο τέχνη." Kojima

Είναι το Detroit: Become Human παιχνίδι ή τέχνη? Δική μου ερώτηση.......


Αφού τα έργα χωρίζονται σε αληθινές και φανταστικές ιστορίες (και οι φανταστικές ιστορίες σε επιστημονικές και σκέτο φανταστικές) ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που θα καθορίσει ή θα διαχωρίσει τι είναι φανταστικό και τι επιστημονικά φανταστικό?

Άποψη μου.......ο χρόνος......

Εφόσον κάποιο έργο ή σειρά έχει επιστήμη και διαδραματίζεται στο μέλλον (το σενάριο/ιστορία είναι εκ των πραγμάτων φανταστικό), τότε είναι επιστημονική φαντασία!

Γι' αυτό το Mr. Robot δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι απλά μια φανταστική ιστορία, βασισμένη στην επιστήμη της πληροφορικής σε μια κοινωνία του σήμερα. (καλά εξαιρούμε το σχέδιο του/της whiterose, που ποτέ δεν μας εξήγησαν επακριβώς, τελικά τι στο....... καλό ήθελε να κάνει και πίσω από ποία επιστήμη? Όσες λογικές απαντήσεις βρήκα ή βρήκαμε ήταν μέσα από συζητήσεις και αναζητήσεις σε φόρουμ)
Γι' αυτό και θεωρώ πως το 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα δεν είναι επιστημονική φαντασία, όπως έγραψα παραπάνω, και όσα έργα ή σειρές κινούνται σ' αυτό το πλαίσιο.17/5


Και μιας και "μιλήσαμε" για τον χρόνο ας δούμε ένα αγαπημένο θέμα ταινιών και σειρών επιστημονικής φαντασίας που είναι το ταξίδι σ' αυτόν. Δεν λέω, γοητευτικό να μπορείς να πας μπροστά στον χρόνο για να δεις πως εξελίσσεται πνευματικά και τεχνολογικά η κοινωνία ή πίσω για οποιονδήποτε λόγο.
Με την φυσική του περασμένου αιώνα είχαμε το χρονικό παράδοξο ή αλλιώς το παράδοξο του παππού :Το είδαμε στο "Back to the Future του 1985" και τις συνέχειες του (καλά δεν το συζητώ πως μια συσκευή του χρόνου χώρεσε μέσα στο delorean, το είδαμε όμως και στο Stargate sg1 που βρήκαν μια μικρή μηχανή σε μέγεθος, σ' ένα jumper των αρχαίων, και κατάφεραν να ταξιδέψουν στον χρόνο sg1: s08e13, s08e19-20) το είδαμε και στις ταινίες Terminator όπου ήταν το βασικό θέμα αυτών.
Δηλαδή το skynet να στέλνει πίσω στον χρόνο ανθρωποειδή ρομπότ για να σκοτώσουν την Sarah πριν γεννήσει ή μετά να σκοτώσουν τον Connor, μετά την Κatherine Βrewster κ.π.λ!
Ευτυχώς η σειρά "Terminator: The Sarah Connor Chronicles" στο τελευταίο επεισόδιο διαχώρισε την θέση της από την επίσημη γραμμή του franchise και απογοήτευσε όλους εμάς καθώς περιμέναμε, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, να δούμε κάτι λογικό σ' αυτόν τον παραλογισμό του Terminator.
Άλλη προσέγγιση του ταξιδιού στο χρόνο τότε άλλη τώρα.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για την όποια υπόθεση ταξιδιού στον χρόνο του προηγούμενου αιώνα.

Τώρα έχουμε άλλο σκεπτικό πάνω σ' αυτό:


Βαρετό, όπως λέει και ο ομιλητής (δημιουργός) στο βίντεο, και μη....πιασάρικο προσθέτω εγώ για την βιομηχανία του κινηματογράφου. Ξαναγυρνάμε στην παλιά καλή συνταγή ή αλλιώς στην χήνα με τα χρυσά αυγά του χρονικού παραδόξου.
Ήρθε όμως η ταφόπλακα σ' αυτήν την υπόθεση δια στόματος Tony Stark/Iron Man όταν αποδόμησε όλες τις ταινίες και κατά συνέπεια και τις σειρές στο "Avengers: Endgame 2019".
Φαίνεται ξεκάθαρα η δύναμη του κινηματογράφου στο να μεταφέρει (σωστές σύμφωνα με τις εποχές) επιστημονικές ιδέες στον περισσότερο κόσμο!
Το είδαμε πολύ πριν στο Stargate SG1 (ναι έδειξε και το παράδοξο του παππού και την διαφορετική χρονική κατεύθυνση....... Μη πιάσουμε όσους περισσότερους τηλεθεατές μπορούμε? πάλι καλά που δεν είχαν κάποιο επεισόδιο με...επίπεδη γη!!!!) , στο Star Trek TNG κ.α

Όσο όμως "πιασάρικη" είναι μια ταινία (ή σειρά) με ταξίδι στον χρόνο εκτός από το να τροφοδοτεί τον ρομαντισμό του κόσμου (βλ. , "The Jacket 2005" , "The Time Traveler's Wife 2009" , "Source Code 2011, "About Time 2013", κ.α), παίρνουμε δλδ μια επιστημονική υπόθεση και την πασπαλίζουμε με μπόλικο αγ. Βαλεντίνο κ.α και ορίστε το πιάτο της ημέρας, είναι και επιστημονική φαντασία?!

Ας το δούμε λίγο ως... vulcan-ιοι !!?


Βέβαια στο τελευταίο του βιβλίο, λίγο πριν φύγει, "Brief Answers to the Big Questions" ο Hawking άφησε μια μικρή ελπίδα σ' όλους τους ρομαντικούς για το ταξίδι πίσω στον χρόνο.
Όσο αφορά το ταξίδι μπροστά στον χρόνο, εκτός από τα πειράματα και τις "χειροπιαστές" αποδείξεις, που δείχνει το παραπάνω βίντεο, με το ατομικό ρολόι, το να ταξιδέψει κάποιος μπροστά στον χρόνο είναι εφικτό και πραγματοποιήσιμο (σχεδόν, μας λείπει η τεχνολογία διαστημικών κινητήρων που θα είναι ικανοί σε σύντομο χρονικό διάστημα να μας ταξιδεύουν εντός ηλιακού συστήματος, για την ώρα δεν μιλάμε για εκτός).
Πως?!
Εκτός από το ταξίδι με ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη του φωτός?!
Στις ταινίες και σειρές έχουμε τους FTL κινητήρες, Faster Than Light ή warp drives κ.α βλ. Babylon 5, Stargate, Star Trek, Battlestar Galactica κ.α οι οποίοι δημιουργούν μια αναδίπλωση του χώρου ή αλλιώς σκουληκότρυπα, και ταξιδεύουν μέσα σ' αυτήν ή την περίπτωση της "φούσκας". Με λίγα λόγια η περίπτωση της φούσκας ή μπαλονιού ή φυσαλίδας ή.......διοχετεύοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας στον χώρο γύρω μας δημιουργείται μια φούσκα/φυσαλίδα και μέσα σ' αυτήν μπορούμε να ταξιδέψουμε πιάνοντας ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός χωρίς να μας επηρεάζουν όμως οι απαγορεύσεις, οι περιορισμοί κ.α της θεωρίας της σχετικότητας. Αυτό ήταν απλά μια μικρή παρένθεση - ενημέρωση για τους ftl.
Πως μπορούμε λοιπόν να ταξιδέψουμε μπροστά στον χρόνο? Πλησιάζοντας μια μαύρη τρύπα!
Το είδαμε στο "Interstellar 2014, με τον πλανήτη του Μίλερ και την Gargantua black Hole.
Τώρα κατά πόσο είναι επιστημονικό ο ΜακΚόναχι να εισέρχεται σε μια μαύρη τρύπα, με την βοήθεια των ανθρώπων του πολύ μέλλοντος, βρε τους από μηχανής θεούς, και να έχει πρόσβαση σ' όλη την timeline και να επικοινωνεί με την κόρη του στο παρελθόν........?!
Εντάξει, μια ταινία δεν γίνεται μόνο για τους επιστήμονες ή τους υποψήφιους επιστήμονες, αυτοί ας δούνε ντοκιμαντέρ. Το είδαμε και στο Sphere του 1998 κ.α
Τα παραπάνω ήταν μερικά παραδείγματα επιστημονικής....."φαντασίας" σ' ότι αφορά τον χρόνο.

Το Miss Peregrine's Home for Peculiar Children του 2016 κ.α παρόμοιες ταινίες είναι φανταστικές. Αυτός είναι ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός με το ταξίδι στον χρόνο σ' ότι αφορά την φαντασία και την επιστημονική φαντασία.

Το Edge of Tomorrow του 2014 επίσης καταπιάνεται με επιστημονική θεωρεία βασισμένη στην θεωρεία της σχετικότητας. Τώρα κατά πόσο είναι επιστημονικά ακριβές να το κάνει ένας μηχανικός οργανισμός, ο Omega, εκεί ξεφεύγουμε. Έχουμε δλδ μια μικρή δόση επιστήμης πάνω σε μια μεγάλη πίτα φαντασίας. Είναι όμως επιστημονική φαντασία.
Γι' αυτό και προτιμώ την μέρα της μαρμότας περισσότερο, "Groundhog Day του 1993".
Η ταινία δεν ασχολείται καθόλου με κάποια επιστήμη, δεν μας απασχολεί δλδ πως δημιουργήθηκε αυτός ο βρόχος όσο με το κοινωνικό, πνευματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο των πρωταγωνιστών. Επιστήμη της ψυχολογίας και παθολογικές καταστάσεις μέσα από την καθημερινότητα/ρουτίνα που ζει ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του, μια επανάληψη δλδ που την ζούμε όλοι, δείχνει η ταινία και όχι δεν είναι επιστημονικής φαντασίας.

Πάντως στο θέμα του χρονικού βρόχου, time loop, το βλέπουμε σε πολλές σειρές και ταινίες, βρίσκω όμως πολύ διασκεδαστικό, και μου έχει μείνει από τότε το παρακάτω......και ειδικά το φιλί στο τέλος, ένα το φιλί του Mulder με την Scully κι ένα αυτό και άλλα πολλά (εντάξει κρύβω κι εγώ ο ....βράχος, ρομαντισμό μέσα μου!!!!??.....χαχαχαχα)18/5


Στην επιστήμη της ψυχολογίας/ανθρωπολογίας/βιολογίας, μιας και η αναφορά στη "μέρα της μαρμότας", στην νευροεπιστήμη δλδ έχουμε (επιστημονική?!) φαντασία με πρώτο και καλύτερο το "Inception του 2010". Το τελευταίο πρωτότυπο blockbuster που είδαμε , από τότε ...η κατιούσα!
Όσο και αν γοητεύει το θέμα ΔΕΝ είναι επιστημονική φαντασία. Δεν υπάρχει επιστήμη παρά μόνο παιδικές φαντασιώσεις στο όλο θέμα. Ναι υπάρχει το white bear effect :
Το είδαμε στο "Focus του 2015"


(μετά το 3.20 εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο το white bear effect και μια εικόνα = χίλιες λέξεις, άντε μπας και καταφέρω και μικρύνω το κείμενό μου)

Αυτό όμως γίνεται στον ξύπνιο, στο συνειδητό μέρος του εγκεφάλου. Κρύβει επιστημονική εξήγηση και σίγουρα ο Will Smith δεν είναι μάγος στην ταινία, ούτε κάποιος που θα εφαρμόσει την λευκή αρκούδα σε άλλον κατέχει ανώτερες πνευματικές δυνάμεις.
Τι γίνεται όμως στο υποσυνείδητο ή στις αχαρτογράφητες πνευματικές διεργασίες του εγκεφάλου (ασυνείδητο) κι αν τελικά υπάρχει η ψυχή και κατά πόσο και τι ρόλο παίζει σ' όλο αυτό......εκεί πια έχουμε φύγει από τα χωράφια της επιστήμης και μπήκαμε σ' αυτά της φαντασίας. Δηλαδή από την λευκή αρκούδα στο inception ...?!
Όχι δεν είναι επιστημονική φαντασία, απλά φαντασία. Στο ίδιο μήκος κύματος και το "The Cell του 2000" κ.α


Υπάρχουν και οι Γεωεπιστήμες και αυτές ζητούν μερίδιο στην επιστημονική φαντασία.

Έχουμε το "The Core του 2003". Αν είναι εφικτό να επανεκκινήσουμε τον πυρήνα της γης όπως το δείχνει η ταινία, αυτό σίγουρα θα απασχολήσει έναν αυριανό πολιτισμό ο οποίος θα είναι ικανός να γεωδιαμορφώνει πλανήτες και όχι όπως το είδαμε στο "Total Recall του 1990" κ.α ή όπως πρότεινε ο Elon Musk, της Tesla και Space X.
Να βομβαρδίσουμε λέει τον Άρη με πυρηνικά ώστε να δημιουργήσουμε φαινόμενο θερμοκηπίου και να καταστήσουμε το περιβάλλον του Άρη φιλόξενο!!!!! Φτου, γμτ, δεν έχω πτυχία να σκίσω. Λες και το πρόβλημα του Άρη είναι η έλλειψη ατμόσφαιρας και όχι σε ποιον λόγο οφείλεται αυτή η έλλειψη!!! Ενημερωτικά πάντα ο Άρης δεν έχει μαγνητικό πεδίο ισχυρό ώστε να "φυλακίσει" την ατμόσφαιρα γύρω του, με λίγα λόγια το πρόβλημα του Άρη είναι στον πυρήνα του. Ότι δεν έχει ενεργά ηφαίστεια ούτε που του πέρασε από το μυαλό, όπως έχει Ιώ κ.α. Καλά στην περίπτωση του δορυφόρου του Δία οφείλεται στις βαρυτικές δυνάμεις του μητρικού πλανήτη αλλά ας μην επεκταθώ, ήδη κουράζω.
Το "Volcano του 1997" δεν είναι επιστημονική φαντασία, όπως και το "Dante's Peak" της ίδιας χρονιάς. Αυτές είναι θρίλερ περιπέτειες ταινίες παρόλο που ασχολούνται με την επιστήμη της γεωλογίας/ηφαιστειολογίας.

Στην μετεωρολογία/παγετωνολογία έχουμε τα "The Colony 2013", "The Day After Tomorrow 2004" κ.α

Ενδιάμεσα έχουμε το "2012 του 2009". Ένα πακέτο που τα περιλαμβάνει όλα, ξέρετε, 2 σε 1, 3 σε 1,.....φέρε μια πίτσα με δώρο άλλη μια, πατάτες με μπόλικη σος, σαλάτα του σεφ, κόκα κόλες και μια τούρτα για το τέλος!!!! Κάτι παρόμοιο ήταν το 2012.
Ότι χειρότερο στην επιστημονική φαντασία, όχι στην πρόβλεψη των μάγια αλλά στα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην γη. Εξάλλου η NASA έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη ταινία ως την χειρότερη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το ίδιο φυσικά και για τα "The Core", "The Day After Tomorrow" κ.α

Η λίστα:


Να τονίσω πως το θέμα δεν ασχολείται με βαθμολογίες imdb, rotten tomatoes κ.α ή κατά πόσο ωραία είναι μια ταινία, ασχολείται με την επιστήμη πίσω από την επιστημονική φαντασία. Δεν προτείνω δλδ ταινίες ή επιστημονικές κατηγορίες ταινιών ως κορυφαίες, αλλά ως επιστημονικά (και φανταστικά) υπαρκτές/αποδεκτές ή μη.

Να προσθέσω εδώ την δική μου χειρότερη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι μεγάλη η λίστα αλλά θα σταθώ στην παρακάτω διότι με το ζόρι άντεξα να την δω.

"The Wandering Earth του 2019".....
Για μένα ότι χειρότερο στην επιστημονική φαντασία. Οι αναφορές που κάνει είναι τραγικές, ανόητες εκτός της όποιας πραγματικότητας έστω και φανταστικής.
Ξεκινάει με το γεγονός πως ο ήλιος είναι στα τελευταία του. Αυτό θα γίνει μετά από 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ χρόνια.......5.000.000.000 χρόνια, τα βλέπετε τα μηδενικά έτσι?! Κι εμείς μετά από 5 δις χρόνια ακόμα κατοικούμε σ' αυτόν τον πλανήτη και τι σύμπτωση...τεχνολογικά είμαστε λίγο καλύτεροι από το σήμερα!!!! Με υπερκινητήρες κατάλληλα τοποθετημένους θέλουμε να μετακινήσουμε τον πλανήτη σε άλλο ηλιακό σύστημα!!!!! Δεν μπορώ άλλο τα θαυμαστικά, ήδη χτυπάω το κεφάλι μου στο πληκτρολόγιο. Και δείχνει μάλιστα ότι κατά την κίνηση ο φλοιός της γης.....παραμένει φλοιός!! (δεν θα σταματήσω αν ξεκινήσω). Και φτάνουμε λέει στον Δία και αντλούμε καύσιμα από τον αέριο πλανήτη!!! Ρε κινεζο........ Liu Cixin, που σε συγκρίνουν με τους Κλαρκ, Ασίμοφ κ.α , έχεις δει/διαβάσει/ακούσει πόσο μεγάλο και ισχυρό είναι το μαγνητικό πεδίο του Δία!

Χίλιες φορές Doctor Who .........μη πω εκατομμύρια.....
.......Και συνεχίζεται ο παραλογισμός σ' όλη τη διάρκεια της ταινίας για να μην αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες.....Οπλιστείτε με υπομονή και θάρρος όσοι δεν την έχετε δει και επιθυμείτε να την δείτε.
Και αυτή η ταινία είναι......επιστημονικής φαντασίας! Κινεζιά και από τις χειρότερες είναι, αν το δούμε όμως γεωπολιτικά και υπό το πρίσμα της νεοηγεμονικής τάσης της Κίνας.......τι να πω, χειρότερα από τους Αμερικανούς με τις επιστημονικές ταινίες φαντασίας του 50-60-70 και είμαστε στον 21ο αιώνα παρακαλώ!!
Έβαλα μετά "Airplane 1980" (Μια τρελή απίθανη πτήση) να συνέλθω και να γελάσω......


Έχουμε φυσικά και ταινίες επιστημονικής φαντασίας με αστεροειδείς κ.α "Armageddon 1998", "Deep Impact" της ίδιας χρονιάς κ.α......Αυτό που κάποιες μπλοκμπαστερικές ταινίες βγαίνουν 2-2 .........?! Μερίδιο από την πίτα θα θέλουν......19/5Πριν περάσω στην μεγαλύτερη παρανόηση στην συγγραφική/κινηματογραφική/τηλεοπτική ιστορία ένα ακόμη θέμα αυτής είναι τα ρομπότ.

Εδώ η επιστημονική φαντασία μας έχει φτάσει ή αλλιώς την ζούμε ήδη. Αν και είμαστε στις απαρχές αυτού του κεφαλαίου της ανθρωπότητας είναι γεγονός.........ζουν ανάμεσα μας (They Live 1988 του Carpenter)........
Κι εδώ ένα.....φτιαχτό debate. Έγινε παραμετροποίηση των διεργασιών της σκέψης των ρομπότ για το θεαθήναι......ξέρετε.....Οπότε δεν έχω να πω κάτι παραπάνω στο θέμα παρά μόνο να προσθέσω το ερωτηματολόγιο που υπάρχει στα extra του videogame Detroit: Become Human σκέψεις και συμπεράσματα δικά σας. (Εννοείτε πως θα ήθελα να τα διαβάσω και να συζητήσουμε πάνω σ' όσα έχω γράψει.)
Και φτάσαμε στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της επιστημονικής φαντασίας.

Αν ο χρόνος είναι το αγαπημένο παιδί αυτής τότε οι εξωγήινοι είναι το ..."ιερό δισκοπότηρο" της επιστημονικής φαντασίας. Το άβατον, δεν το αγγίζουμε....μακριά, τζιζ, είναι κακό. Κάτι σαν τον πρόεδρο της δημοκρατίας και την σάτιρα.
Έχει εξωγήινους.....δεν το συζητάμε, με κλειστά μάτια (όντως κλειστά μάτια) επιστημονική φαντασία. Έχουν γράψει για εξωγήινους οι πατέρες αυτής.....κάτι σαν τους πατέρες της εκκλησίας να υποθέσω.......!!!!!
Αμαρτία Τηλέμαχε και μόνο που σκέφτηκες να σχολιάσεις εξωγήινους.....
Εδώ μιλάμε για ιερά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά τέρατα....βλ. "X Files", "Babylon 5", "Stargate" "Star Trek", (ευτυχώς το Battlestar Galactica δεν έχει εξωγήινους), "falling Skies" και πολλές πολλές άλλες σειρές ή "They Live 1988", "The Thing 1982", "The War of the Worlds 1953", "District 9 2009" και πολλές πολλές άλλες ταινίες.
Ειλικρινά δεν βρίσκω κάτι μεμπτό στην όλη ιστορία των εξωγήινων. Είναι επιστημονικά.......γνωστό πως σ' ένα τόσο μεγάλο γαλαξία όπως ο δικός μας ή σ' ένα απίστευτα τεράστιο σύμπαν, δεν μπορεί να είμαστε μόνο εμείς. Επιστημονικά αποδεδειγμένο δλδ με εξισώσεις......
Και το παράδοξο αυτής της.......απόδειξης.......
Ως φαν της υπόθεσης του μεγάλου φίλτρου παραθέτω από την καταπληκτική σειρά "Genius by Stephen Hawking" άλλο ένα επεισόδιο όπου, μαζί με άλλα, κάνει αναφορά στο μεγάλο φίλτρο με απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό......Όλο το επεισόδιο είναι πολύ καλό, όπως και όλη η συγκεκριμένη σειρά γενικά, αν όμως θέλετε να δείτε μόνο το μεγάλο φίλτρο...μετά το 45,10......

Και εδώ αρχίζουν οι ενστάσεις......Εάν κατά την διάρκεια της ανθρώπινης περιόδου σ' αυτόν τον γαλαξία υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας πολιτισμός, τεχνολογικά ανώτερος (δεν θ' ασχοληθούμε με τους κατώτερους), πως στο ....καλό ταξίδεψε ανάμεσα στ' άστρα και με τι σκοπό?!

Ας πιάσουμε το ταξίδι.
Καλοί και πιασάρικοι οι ftl κινητήρες ή οι warp drives......κινηματογραφικά (τηλεοπτικά) ωραίο εφέ να ταξιδεύεις στ' άστρα με διαστημόπλοια έχοντας τέτοιους κινητήρες. Μπορούν, στην σφαίρα της φαντασίας, να υποστηρίξουν την κίνηση τεράστιων διαστημοπλοίων, και όσο πιο μεγάλα και με μπόλικα ενεργειακά ή μη όπλα τόσο πιο ωραία οπτικά!

Υπάρχει επιστημονικά έστω η υπόθεση ότι μπορεί να φτιαχτεί τέτοιος κινητήρας?! Ναι υπάρχει.
Ο Miguel Alcubierre βασιζόμενος στην θεωρία της σχετικότητας ήδη έχει προχωρήσει στα σχέδια ενός κινητήρα warp drive ....το μόνο πρόβλημα είναι ΠΩΣ τιθασσεύεις την σκοτεινή ενέργεια και τα βαρυτόνια ώστε να δημιουργήσουν την φούσκα (που έγραψα παραπάνω)....
Η κατανοήση της κβαντικής βαρύτητας ίσως...ΙΣΩΣ, μας επιτρέψει στην δημιουργία τέτοιων κινητήρων και πολλών άλλων, ακόμα είμαστε όμως στο ψάξε να βρεις. Πολλοί πιστεύουν πάντως πως με την νέα ανακάλυψη, περί κβαντικής βαρύτητας, θ' αλλάξει ο κόσμος και καλό είναι να μην εισέλθουμε στα χωράφια της φαντασίας σ' αυτόν τον τομέα διότι μόνο κακό θα κάνουμε στην κατανόηση της, απ΄όσο γίνεται περισσότερους, παρά καλό!
Η επιστήμη είναι ήδη εδώ σ' αυτό το θέμα και ας μη μπερδεύουμε τα πράγματα διότι έχουμε ήδη τους flat-earthers, τους ομοιο...παθητικούς κ.α ....άπιστους (μη πω κάτι χειρότερο) μετά από 100 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε πια τον κόσμο. Ένα μικρό παράδειγμα.....Διασκεδαστικό....για να μη γράψω ....τραγικό!!!


Ενώ είναι πιο εφικτό το διαστημικό ταξίδι να γίνει με τα φωτόνια. Το είδαμε στο Star Trek: Deep Space 9 s03e22 "Explorers"....
Το λέει και το δείχνει και ο Neil deGrasse Tyson στην επίσης καταπληκτική σειρά "Cosmos: Possible Worlds" (όπως και η 1η σεζόν Cosmos: A Spacetime Odyssey πολύ καλή σειρά)

Όλο το επεισόδιο φοβερό αλλά για το ταξίδι με τα φωτόνια μετά το 28,27.....εκεί λέει και για τον warp drive του Miguel Alcubierre....Θα σταθώ μόνο στο σημείο που αναφέρει τον voyager και στην περίπτωση που του είχαμε θέσει προορισμό τον Εγγύτατο Κενταύρου. Θα χρειαζόταν 70.000 χρόνια με την υπάρχουσα ταχύτητα, με τα.....ιστιοφόρα (?!) θα χρειαστούμε 20 χρόνια!!!
Δεν μπορούμε φυσικά για την ώρα να κατασκευάσουμε τέτοια σκάφη. Ο πολιτισμός μας είναι τόσο......"καταναλωτικός" που η κατασκευή τέτοιων διαστημοπλοίων μόνο για εξερεύνηση και όχι για...εκμετάλλευση είναι οικονομικά ασύμφορη. Πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία, τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στην κοινωνία μας ώστε να φτάσουμε στο σημείο να επενδύσουμε στην κατασκευή τέτοιων διαστημοπλοίων και να πάψουμε να σκεφτόμαστε αλά κορτέζ που ταξιδεύει στην Αμερική (βλ. Avatar 2009" κ.α)!!!
Αυτήν την νοοτροπία έχουν οι περισσότερες ταινίες με τους εξωγήινους, μια νοοτροπία που ξενίζει πολλούς που ασχολούνται με την επιστημονική φαντασία. Εξαιρέσεις όπως το "Annihilation 2018", "Arrival 2016" κ.α χάνονται στην ...κερδοφορία της κινηματογραφικής (τηλεοπτικής) βιομηχανίας.20/5Όσο αφορά τα αστρικά ταξίδια και τις σκουληκότρυπες.....μπορεί η θεωρία της σχετικότητας να προβλέπει την ύπαρξή τους αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι σταθερές. Καταρρέουν γρήγορα, δεν κρατάνε πολύ ώστε να προλάβει κάποιο σκάφος να ταξιδέψει μέσα σ'αυτές και υπάρχει ένα θεματάκι με το μέγεθος αυτών. Για να μη μακρηγορώ....


Το δεύτερο σκέλος με τους εξωγήινους αφορά τον σκοπό του ταξιδιού τους. Εδώ πάρτε χαρτομάντηλα διότι το γέλιο που θα πέσει είναι... μετά δακρύων!

Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα ταινιών και δεν θα πιάσω όλες τις ταινίες με εξωγήινους, όχι μόνο για οικονομία χώρου και ανάγνωσης, ελπίζοντας να προλάβω σήμερα να κλείσω το θέμα.

Είδαμε εξωγήινους να έρχονται για τους φυσικούς πόρους της γης.

Ήρθαν και μάλλον θα ξανάρθουν για χρυσό στα "Battlefield Earth 2000", "Cowboys and aliens 2011".
Ήρθαν για χρυσό.....(!!!!!!!!!!!!!!!) στην γη!!!!!!!!!!!??????
Ξεκίνησαν δλδ από το δικό τους ηλιακό σύστημα πέρασαν δεν ξέρω κι εγώ πόσα ηλιακά συστήματα με πλανήτες και δορυφόρους, σύμφωνα με την εξίσωση του Drake, με ζώνες αστεροειδών κ.α για να 'ρθουν στην γη να εξορύξουν χρυσό!!
Από που να το πιάσω και που να το αφήσω.
Ότι μόνο στην γη η ποσότητα χρυσού που έχει ανακαλυφθεί είναι 244.000 τόνοι (187 χιλ από τους ιστορικούς χρόνους έως σήμερα και 57 χιλ αυτούς που ετοιμαζόμαστε να εξορύξουμε) και το ηλιακό μας σύστημα έχει άλλους 3 βραχώδεις πλανήτες, πόσους δορυφόρους και τις ζώνες των αστεροειδών?!
Όχι σ' εμάς θέλουν να ρθούνε για να γίνει η ταινία. Να πάρει σάρκα και οστά κάθε επιστημονικά αρρωστημένη φαντασία. Στην περίπτωση δε του Battlefield Earth 2000 έχουν τους ανθρώπους για δούλους. Πιο φτηνά μάλλον θα τους έβγαινε από το να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία τους για καλύτερη απόδοση και ταχύτερη εξόρυξη!!!!!
Στο "Oblivion 2013" ήρθε το ΤΕΤ απλά για τους πόρους, τουλάχιστον οι Borg έχουν πιο...."ευγενείς" σκοπούς! Θέλουν ενσωματώσουν βιολογία και τεχνολογία ώστε να δημιουργήσουν το υπέρτατο είδος στον γαλαξία....δλδ να τους κάνουν όλους Borg!!!!


Μήνυμα απλό και ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν παρανοήσεις ούτε.....συζητήσεις.

Στο "Signs 2002" ένας ανώτερος τεχνολογικά πολιτισμός διέσχισε αστρικές αποστάσεις χ, για να έρθει στην γη και να ανακαλύψει ότι τον σκοτώνει, το.........ΝΕΡΟ!!!!!!!!
Το νερό βρε συ, να τρελαίνεσαι δλδ!!! Το νερό που υπάρχει σε αφθονία στο σύμπαν δεν (το) είχαν ανακαλύψει ότι τους κάνει κακό!!!!! Με νεροπίστολα δλδ τους νικήσαμε!!!!

Ήρθαν για εμάς,.....μα τι εξαιρετικό δείγμα φυσικής εξέλιξης είμαστε, στο "Skyline 2010"!!!!

Ήρθαν και έρχονται για να κατακτήσουν ή να διαμορφώσουν τον πλανήτη έτσι ώστε να έχει κατάλληλες συνθήκες γι' αυτούς στα "Independence day 1996" , "The Arrival 1996" "War of the Worlds 2005".
Που μόνο η εξίσωση του Drake δίνει πόσους πλανήτες ικανούς να υποστηρίξουν ζωή στον γαλαξία μας.....όχι όμως, αυτοί θέλουν την γη, θέλουν Ίμπιζα και Μύκονο, και ηλιοβασιλέματα στην Σαντορίνη!!!!!

Ήρθαν και θα ξανάρθουν για να κάνουν.....σεξ(!!!!) και ένα αψιού (φτάρνισμα) το βρήκαν διασκεδαστικό και γαργαλιστικό στο "My Stepmother Is an Alien 1988".

Στην συνέχεια έχουμε τα "Starship Troopers 1997" και τις συνέχειες του, "Edge of tomorrow 2014" και μάλλον την συνέχεια του, "Ender's Game 2013" δεν υπάρχει συνέχεια κ.α, έτσι για να θυμόμαστε λόγια μεγάλων αντρών (και γυναικών)......"Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς" Ηράκλειτος.
Έχουμε τα "Alien 1979" και τις συνέχειες του....στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο ΑΛΛΑ, μετά τις τόσες ατέρμονες διαδικτυακές συζητήσεις και πιέσεις είπε o Ridley Scott να δώσει κάποιες εξηγήσεις και μάθαμε, στο "Prometheus 2012", πως τα alien είναι βιολογικά όπλα των engineer.
"Δεν εκτιμήσατε το δώρο που σας κάναμε, πάρτε μερικά alien να χετε να παίζεται."
Το είδαμε στην αντίδραση του εξωγήινου όταν είδε τον David.....και μετά που ετοιμάστηκε να εκτοξεύσει το σκάφος με τα βιολογικά όπλα στην γη!
Δεν αναφέρομαι στην συνεχεία, tragic!
Στο "Predetor 1987" και τις συνέχειες του.......να μη πολεμήσει ο Άρνολντ έναν εξωγήινο με μακριά ....νύχια?!?! Αλήθεια πως κατασκεύασαν κάτι, με τόσο μακριά νύχια, ικανό να ταξιδεύει στο διάστημα?!?!
Στο "A Quiet Place 2018" έχουμε εξωγήινους που κανείς δεν ξέρει πως ήρθαν στην γη. Τσουπ (τσαπ η τσάπα στον εγκέφαλο) και να εξωγήινοι που σκοτώνουν με ηχοεντοπισμό!!! Τύφλα να χουν τα δελφίνια, οι νυχτερίδες και ο Δράκουλας δλδ. Άντε να δούμε τι θα δούμε στην συνέχει του......προβλέπω κωμωδία, πάντα σ' ότι αφορά το επιστημονικό της μέρος, κατ' άλλα η ταινία ήταν καλή!
Στο δε "It 2017"........ε καλά μη θεωρήσουμε το Stephen King συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, θα μας πάρουν με τις πέτρες. Βιβλία τρόμου/θρίλερ γράφει με χάλια μεταφορές στην μεγάλη και μικρή οθόνη , βλ. "The Stand 2020" ένα παράδειγμα κακής μεταφοράς ενός κλασικού βιβλίου τσέπης!!!!

Έρχονται και θα ξανάρθουν στη γη για να σώσουν εμάς τους ίδιους ή δείγματα ζωικού βασιλείου όπως στα "The day the earth stood still 2008", "Knowing 2009" κ.α.ή θα έρθουν και αν δεν βρουν τις φάλαινες θα μας θεωρήσουν ανάξιους ως είδος και θα μας καταστρέψουν "Star Trek IV: The Voyage Home 1986" κ.α. Καλά ήδη μας αξίζει ο αφανισμός για την Ανθρωπόκαινο εξαφάνιση ειδών αλλά ας μη πιάσουμε αυτό το θέμα. Πάντως το The day the earth stood still τουλάχιστον βλεπόταν και επιστημονικά!

Στον αντίποδα ίσως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους, για μένα κορυφαία, είναι το "Contact 1997". ΑΥΤΟ είναι επιστημονική φαντασία..... "Πώς κατορθώσατε να ξεπεράσετε την τεχνολογική εφηβεία χωρίς να καταστραφείτε" 01.23.18.
Όχι φωτάκια να αναβοσβήνουν όπως είδαμε στο "Close Encounters of the Third Kind 1977" κ.α οπτικά και ηχητικά σήματα που βλέπουμε σε διάφορες ταινίες ως προσπάθεια επικοινωνίας με εξωγήινους.
Δείτε λίγο τι έχουμε γράψει στον Χρυσό Δίσκο του Voyager, πάρτε ως παράδειγμα αυτό και κάντε ταινία. Μέχρι και εγκεφαλικά κύματα ανθρώπου (γυναίκας στην περίπτωση) περιλαμβάνει και μάλιστα συμπεριέλαβαν και εγκεφαλικά κύματα ερωτευμένης γυναίκας!!!!!
Καλά υπάρχει μια μικρή διαφορά στο τι γράφω σ' έναν δίσκο που στέλνω στα πέρατα του γαλαξία, ώστε αν βρεθεί από κάποιον πολιτισμό να μάθει κάποια πράγματα γι εμάς, κι άλλο αν έρθουν εδώ αν θα τους παίξω Μότσαρτ, Μπαχ κι άλλους ή να τους δείξω μια discoball!!!!


Τα μαθηματικά είναι συμπαντική γλώσσα και όχι τ' αγγλικά που ούτε αυτό δεν διορθώνετε για την οικονομία της ταινίας. Τουλάχιστον στα Star Trek κ.α προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση, με κάποιες προχειρότητες βέβαια αλλά προσπαθούν!
Στο "Arrival 2018" το όλο εγχείρημα επικοινωνίας με εξωγήινους είναι μια φοβερή κινηματογραφική , επιστημονικά, προσπάθεια ανάδειξης της δυσκολίας στο να επικοινωνήσεις με κάποιο είδος που ούτε καν ομοιάζει με εμάς. Καταπληκτικό.

Προσπάθησα να δείξω πόσο κακό κάνουν οι εξωγήινοι στην επιστημονική φαντασία. Δεν είναι όλες οι ταινίες με εξωγήινους επιστημονικά κακές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε ταινία που έχει εξωγήινους είναι και επιστημονική φαντασία.

Άφησα για το τέλος τα πολλαπλά / παράλληλα σύμπαντα.......Δεν νομίζω να χρειάζεται ν' ασχοληθώ μ' αυτήν την ανοησία που είδαμε στα "Fringe", "Counterpart" (για γέλια, το έσωσε μόνο ο Simmons αν και την παράτησα δεν θυμάμαι σε ποιο επεισόδιο), "The One 2001".....stop, δεν το πιάνω καν παρόλο που η κβαντική θεωρία/μηχανική προβλέπει την ύπαρξη πολλών και παράλληλων συμπάντων.Διάφορες extra σημειώσεις. Δεν ανέφερα πολλές γνωστές ή μη, ταινίες και σειρές για οικονομία χώρου. Από τα παραδείγματα όμως μπορούμε να καταλάβουμε το σύνολο των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Θα σταθώ απλά σε παραδείγματα μη αναφοράς. Στο "The Expanse" διότι δεν το έχω δει, ακόμα, και στο "The 100" διότι δεν άντεξα και το παράτησα! Η σύζυγος που συνέχισε να το βλέπει , για να περνάει η ώρα, μου είπε πως στην συνέχεια είχαμε και "φαινόμενο" goa'uld (βλ. Stargate)........χωρίς goa'uld!!!! Στοπ κι εδώ, αν αρχίσω με όσα είδα και όσα μου μετέφερε η σύζυγος θα χρειαστώ....κι άλλη μέρα.


Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε να διαβάσετε αυτό το κείμενο.
Δεν είμαι φυσικός ή πτυχιούχος κάποιας άλλης επιστήμης. Γνωρίζω την φυσική, χημεία, μαθηματικά κ.α που μας έμαθαν στο σχολείο. Από κει και πέρα η περιέργεια ήταν αυτή που με οδήγησε στην αναζήτηση της όποιας σημερινής κι αυριανής αλήθειας (σύμφωνα με την εποχή που ζω) των όσων βλέπω και διαβάζω. Έφριξα!!!!

Κλείνοντας δεν είναι η φαντασία αυτό που καθορίζει το συγγραφικό/κινηματογραφικό/τηλεοπτικό είδος της επιστημονικής φαντασίας, είναι η επιστήμη στην οποία στηρίζεται η φαντασία ώστε να λάμψει.....
Δεν μας οδήγησε η φαντασία στο σήμερα, δυστυχώς έτσι είναι. Η περιέργεια μας οδήγησε, και μας οδηγεί στην κατανόηση του φυσικού μας κόσμου. Αν στηριζόμασταν στην φαντασία τότε θα φοβόμασταν ακόμα τις σκιές μας "Vanishing on 7th street 2010" .
Η περιέργεια είναι η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου και όχι η φαντασία. Η φαντασία ας παραμείνει γύρω από μια φωτιά (μαζί με τα συνοδευτικά)....

"It's very important for science fiction to respect science if it's going to work" Scott Derrickson
Τραγουδάκι....
Πολύ ωραίο μουσικό βίντεο, εκτός από τραγούδι.....

* Παραλείψεις και νεότερες προσθήκες επισημαίνονται με πλάγια γραφή και κόκκινο χρώμα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

trias

Fansubber
Διαχειριστής
FnSbrs Team
Επιμελητής
Αν δεν υπάρχει προσβλητικό κατά οποιαδήποτε έννοια περιεχόμενο δεν σβήνεται τίποτα. Περιμένουμε τη συνέχεια...
 

apla

Αρθρογράφος
Ο Τηλέμαχος έγραψε ''Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός στο τι είναι επιστημονική φαντασία και τι σκέτη φαντασία στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές.''
Συμφωνώ απολύτως μαζί του.Πρέπει να ξεχωρίσει η Επ.Φαντασία από την μυθοπλασία, τους Νόμους της Φυσικής και των ψυχιατροψυχολογικών καταστάσεων.Δυστυχώς γίνεται συνήθως ένα κουβάρι με λίγο από όλα για να τους πιάσουμε όλους.Δεν ανακατεύω καθόλου τα ντοκυμαντέρ Επ.Φαντασίας το οποία και επικροτώ που σου δείχνουν το μέλλον με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο.Άν ψάξουμε καλά θα καταλήξουμε στους τρεις 'Πατέρες 'της Επ.Φαντασίας και αυτά που διετύπωσαν τα οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον οι συγγραφείς βιβλίων ή σεναρίων :
Στον Ισαάκ Ασίμοφ στον οποίον πιστώνεται ο όρος «robotics» (ρομποτική), που πρωτοχρησιμοποίησε το 1941 στο διήγημά του «Liar!». Στο βιβλίο του «Εγώ, το Ρομπότ» διατύπωσε τους τρεις παρακάτω θεμελιώδεις νόμους της ρομποτικής που ισχύουν:
1.Ένα ρομπότ δεν μπορεί να τραυματίσει ή μέσω της αδράνειας του να βλάψει ένα ανθρώπινο πλάσμα.
2.Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις εντολές που δίνονται από τους ανθρώπους, εκτός και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.
3.Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη, εκτός και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο ή το δεύτερο νόμο.

Στον Άρθουρ Κλάρκ, για τον οποίο η εξερεύνηση, η αποίκηση και η γνωριμία με άλλα όντα, ήταν ιδεώδες. Ήταν για εκείνον το επόμενο απαραίτητο βήμα για την διαιώνιση και επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ή μάλλον του υποδειγματικού ανθρώπινου είδους.Η μανία του και το όραμα του για τον εποικισμό του Άρη ήταν παροιμιώδης.Όλοι τον γνωρίζετε από το φίλμ Όδύσσεια του Διαστήματος΄με σκηνοθέτη τον Κιούμπρικ,
Μπορεί εν τέλει ο Άρθουρ Κλαρκ να μην έζησε για να δει το όραμά του να πραγματοποιείται, είχε όμως μεριμνήσει να αφήσει το μήνυμά του στους μακρινούς απογόνους που θα το κάνουν πράξη. Ανάμεσα στα κληροδοτήματά του, βρίσκεται ένας δίσκος. Η ηχογράφηση αρχίζει ως εξής: «Είμαι ο Άρθουρ Κλαρκ και σας μιλώ από τη Σρι-Λάνκα, ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό, στον πλανήτη Γη. Είναι άνοιξη του 1993, αλλά αυτό το μήνυμά μου προορίζεται για το μέλλον. Απευθύνομαι σε όλους εσάς -άντρες και γυναίκες- που όταν ακούσετε αυτές τις λέξεις θα ζείτε στον Άρη…»...
και στον Ρόμπερτ Χάινλαιν του οποίου η Επ.Φαντασία είναι τυπικά Αμερικάνικη.Δίνει μεγάλη σημασία και προσοχή στη λεπτομέρεια. Τον ψυχογραφικό σχεδιασμό των προσώπων, το βάθος του προβλήματος, την πιστότητα του σκηνικού, σχετιζόμενη άμεσα με τα θαύματα της μηχανικής και τεχνολογίας γενικότερα, χωρίς ωστόσο να χάνει την οικειότητά της με τον αναγνώστη. Έχοντας τις γνώσεις του επιστήμονα, τις εμπειρίες του αξιωματικού του ναυτικού, και μια θαυμαστή ικανότητα γραφής, κατόρθωσε να συνδυάσει το ζωντανό άμεσο ύφος του με μια πειθαρχημένη αντίληψη της σύγχρονης τεχνολογίας. Με το αληθοφανές έργο του η Επ.Φαντασία, έκανε ένα μεγάλο άλμα προς την ωριμότητα.Το βιβλίο του ΄Ξένος σε ξένη Χώρα' ,έχει αφήσει εποχή.όπου ο Βάλνταϊν Μάικλ Σμιθ μεγάλωσε ορφανός στον Άρη, ξένος σε μια ξένη χώρα. Τώρα επιστρέφει στη Γη των Προγόνων του, κουβαλώντας την αθωότητά του και εξοπλισμένος με τις παραψυχικές δυνάμεις με τις οποίες τον τροφοδότησαν και τον δίδαξαν οι Αρειανοί. Θα συναντήσει τον μέντορά του και με τη βοήθειά του θα μεταμορφωθεί σε μια γοητευτική μεσσιανική μορφή, που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια νέα κοινωνία η οποία θα στηρίζεται στην κατανόηση, την αξιοπρέπεια, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη.
Χρειάζεται λοιπόν σεβασμός στον όρο Επ.Φαντασία και οχι κακοποίησή του.Μένει λοιπόν σε εμάς εάν έχουμε σοβαρά κριτήρια να μπορούμε να αποδεχτούμε ή οχι μια σειρά ή ενα έργο του είδους.Απλά τα πράγματα....
 
Τελευταία επεξεργασία:

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Τα Star Wars....ΔΕΝ είναι ταινίες επιστημονική φαντασία, όπως και το "The Fifth Element 1997" κ.α. Είναι θρησκευτικές ταινίες και το συζητάμε εδώ αν θέλετε. Σιγά μην έκανα αναφορά στο κυρίως κείμενο σ' αυτές τις ταινίες.

Η γέφυρα ανάμεσα στα 2 είδη είναι το Matrix. Είναι κι απ' τα δύο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Σκοπός της ανάρτησης δεν είναι η κριτική του A Quiet Place 2 σαν ταινία αλλά στην ....επιστήμη πίσω απ' αυτήν.

Για να προλάβω τυχόν παρερμηνείες δεν σποϊλάρω την ταινία διότι:
α. η αναζήτηση "a quiet place 2 review" δίνει 725 εκ. αποτελέσματα (συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά sites ή sites στα ελληνικά)
β. η αναζήτηση "a quiet place 2 explained" δίνει 625 εκ. αποτελέσματα! (καλά, πολλά από τα τελικά αποτελέσματα στο θέμα review και explaind είναι τα ίδια...αλλά ας μείνουμε στην ξεχωριστή αναζήτηση και στα αποτελέσματα που δίνει η καθεμία)
γ. στη κατηγορία βίντεο η αναζήτηση "a quiet place 2 explained" δίνει 25 εκ. αποτελέσματα και εννοείτε πως το (β) και το (γ) είναι τα ίδια απλά επισημαίνω πως υπάρχουν και βίντεο όπου δείχνουν ολόκληρες σκηνές από την ταινία.


Αφού πρόλαβα τυχόν κρίση για spoilers
Ας περάσω στο κυρίως μέρος της ανάρτησης.

A Quiet Place 2 2020
Εντάξει ένα μικρό μπέρδεμα με τις ημερομηνίες το έχουμε σε πολλά, είχαμε το euro 2020 το 2021, έχουμε και τις ταινίες, 'όπως αυτή, που το imdb την έχει 2020, το rotten την έχει 2021 και η wiki την έχει 2020!!


Τι περιμέναμε λοιπόν?! Περιμέναμε κάποιες εξηγήσεις για τα τέρατα.
Τι είδαμε?!.......Καθόλου επιστήμη αλλά μπόλικη φαντασία!!!

Δεν ξεκαθάρισε τίποτα, αντιθέτως μάλιστα μπέρδεψε τόσο τα πράγματα που ολόκληρο (?!) το ίντερνετ ασχολείται με την ταινία. Έγραψα και αλλού, αυτό και αν είναι διαφήμιση!!Δεν ξεκαθάρισε λοιπόν:

α. αν αυτό που έπεφτε ήταν μετεωρίτης

β. αν ήταν διαστημόπλοιο στο οποίο διεξαγόταν κάποιο πείραμα, έπαθε βλάβη και έπεσε στη γη

γ. αν ήταν κάποιο κομμάτι από διαστημόπλοιο που εξερράγη στο διάστημα, εντός ηλιακού συστήματος να υποθέσω, και με κάποιους μαθηματικούς υπολογισμούς αλά ψιψιψίνια και κοκοψόψαρα * έφτασε στον πλανήτη γη και .........αμολήθηκαν τα πειραματόζωα

δ. αν εξωγήινοι εξερευνητές ανακάλυψαν αυτό το είδος και το πήγαιναν στο home world για έρευνα ή για ........το τσίρκο ή ακόμα και για τις υπάρχουσες εκεί αρένες, κάτι σαν τους predators, στην περίπτωση αυτή ας μας πει πρώτα τι πίνει και δεν μας δίνει!!

ε. Μπορεί σαν άλλοι engineers, Prometheus, να μας έστειλαν αυτά τα πλάσματα, όχι γιατί προσβάλαμε την θυσία που έκαναν για την ζωή και προχωρήσαμε στην κατασκευή ανδροειδών αλλά ...για το γαμώτο, έτσι, διότι τι καλύτερο από έναν άδειο από ζωή πλανήτη για να κατακτήσουμε!!!!!
στ. αν ήταν κάτι σαν τους reapers του mass effect όπου κάθε 50 χιλ. χρόνια εισβάλουν στον γαλαξία και εξαφανίζουν όσους πληθυσμούς έχουν προχωρήσει τεχνολογικά και ενσωματώνουν την όποια καλή τεχνολογία βρουν στη δική τους!ζ. αν όντως είναι πλάσματα άλλου πλανήτη.......πως στο διάτανο κατασκεύασαν διαστημόπλοια για να ταξιδέψουν ανάμεσα στα άστρα και για ποιον σκοπό ήρθαν εδώ στη γη....?!?!

η. αν δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν διαστημόπλοια πως...."καβάλησαν" μετεωρίτες και πως επιβίωσαν στο κενό διότι εξηγήσεις του στιλ:
"And the other idea was [the armor is] also the reason why they were able to survive kind of the explosion of their planet and then survive on these meteorites, because they’ve evolved to be bulletproof. Until they open themselves up to be vulnerable, they’re completely invulnerable."
Τότε ας μας πει τι.......καπνός είναι αυτός που βγαίνει από την καμινάδα και δεν μας δίνει.......


Αφού δεν ξεκαθάρισε τι είναι αυτά τα πλάσματα (που μπορεί να δώσει εξηγήσεις στο 3ο μέρος, ας ελπίσουμε) και το βασικότερο πως ήρθαν στη γη μας μπέρδεψε και με το νερό!!!, νάτο πάλι το νερό.....καλά, τουλάχιστον δεν τα σκοτώνουμε μ' αυτό.


Αφού βλέπουμε στο 1ο μέρος ότι κολυμπάνε (στο 0,15):
Στο 2ο μέρος βλέπουμε να.......πνίγονται?! ή μπορεί και να μην πνίγονται και να περπατάνε στο πάτο σαν άλλους .......

Ακόμα και ένα παιδί ή νεαρό άτομο (λόγω φωνής υποθέτω) αναρωτήθηκε τι......στο κόρακα βλέπουμε?!
Και έχουμε τώρα τόσα εκ. αποτελέσματα αναζήτησης για το τι θέλει να πει ο ποιητής........διασκεδαστική η προσπάθεια, τουλάχιστον!!!!
Άντε να δούμε στο 3ο μέρος τι, και τι δεν, θα μας δείξει.......


"It's very important for science fiction to respect science if it's going to work" Scott Derrickson
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Μου αρέσει
Αντιδράσεις: trias

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Κάποια σκέφτηκε και αυτή τη θεωρία, να δεις που επηρεάστηκε από την κινεζιά , "The Wandering Earth του 2019"....!!!31-5-2231-5-222-6-22Και τα 3 άρθρα τόσο ....ίδια....!! Τελικά η δημοσιογραφία έγινε παιχνιδάκι, copy-paste, αλλάζεις 2-3 παραγράφους ή λέξεις κλειδιά και τσουπ, έτοιμο το άρθρο στο site, το βγάλαμε το ψωμί μας για σήμερα. Ακόμα και οι εικόνες ίδιες είναι σε 2 απ' αυτά!!!!
Ούτε μια έρευνα, μια αναζήτηση, ένας αντίλογος, κάτι τέλος πάντων που να δηλώνει πως ο αρθρογράφος το έψαξε λίγο παραπάνω ή έχει κάποιες γνώσεις πάνω στο θέμα που ασχολείται!!!
Διότι τα 3 ελληνικά site θεώρησαν σωστό να αντιγράψουν την είδηση και σκόπιμο να αφαιρέσουν το κομμάτι που θεωρεί κάτι τέτοιο ....παράλογο.....?!!!?28-5-22

Στο παραπάνω άρθρο τονίζονται 2 θεματάκια..... " How long will the journey last" και "Using Ice Dwarfs".......

Μάλλον έχει σχέση με το κοινό που απευθύνονται.......και μετά ανησυχούμε για το γνωστικό επίπεδο στη χώρα μας με τους τόσους αρνητές!!!
Λέτε να φταίει το χαμηλό βιοτικό επίπεδο...?!
Μπαααα.......τι είναι αυτά που λέτε....."Η Ελλάδα έχει καταπληκτική ποιότητα ζωής....!!!" το είπε, ας μασούσε καλύτερα τσίχλα εκείνη τη στιγμή!Από που να το πιάσεις το θέμα.......?! Καλά ότι κάποιος κοτσάρει τον τίτλο "επιστήμονας" δεν σημαίνει πως ότι λέει είναι και.....σωστό....!
Έχει και η επιστημονική κοινότητα τους τσαρλατάνους της.....τους γελωτοποιούς της. Μη γελάσουν λίγο, μόνο δουλειά, δουλειά, δουλειά και σκέψη...?!

Αναφέρουν λοιπόν τα 3 ελληνικά site και την περίπτωση του .......
Δημοφιλής συνωμοσία, ειδικά στην Ελλάδα......Δεν το αναφέρει όμως καν το universemagazine.......!!!
Τυχαίο......Δεν νομίζω!!
Γιατί λοιπόν το αναφέρουν τα ελληνικά ειδησιογραφικά (ορίστε...?!?!?!) site....?! Ποιος ο λόγος?!


Με τι να πρωταρχίσω .......?!

Ταχύτητα της Γης.......(γύρω από τον ήλιο): 110.000 χλμ/ώρα
-//- ....... (περιστροφή): 1.670 χλμ/ώρα
Ταχύτητα ενός Ice Dwarf.....Πλούτωνας........(γύρω από τον ήλιο): 17.096 χλμ/ώρα
Εννοείτε πως στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται ταχύτητες διαφυγής από άλλον ή απίθανο παράγοντα, πχ όταν συγκρουστούν οι 2 γαλαξίες, ο δικός μας με την Ανδρομέδα....

οπότε είναι άγνωστη η τιμή της ταχύτητας διαφυγής, ας πούμε του Πλούτωνα.....


Αλλά ας δούμε κάποιες άλλες γνωστές τιμές για να πάρουμε μια ιδέα:


Ταχύτητα Voyager: 61.500 χλμ/ώρα

Ταχύτητα Κομήτη Χάλεϊ, (Χωρίς βαρυτικές δυνάμεις να επιδρούν στην ταχύτητά του) : 3.200 χλμ/ώρα
-//- (το 1986 εντός τροχιάς Αφροδίτης): 195.200 χλμ/ώραΠόσο θα διαρκέσει το ταξίδι ενός ice dwarf ανάμεσα στα αστέρια....?!!? Χιλιετίες, ακόμα και εκατομμύρια χρόνια, το αναφέρει το ξένο site...!!!!
Και δεν μιλάμε για υποστήριξη ζωής, περιβάλλον, θεωρία έσω ...γης , κατανάλωση πρώτων υλών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κ.α
Μα καλά πόσο προηγμένος θα είναι αυτός ο πολιτισμός που θα επιλέξει να ταξιδέψει καβάλα σ' έναν νάνο πλανήτη, θα έχει την ιατρική υπερτεχνολογία , όπως και τις άλλες υπερτεχνολογίες που απαιτούνται για ένα τέτοιο ταξίδι, βλ. παραγωγή τροφής, ύδατος, αναπνεύσιμου αέρα, ανακύκλωσης, κ.α για να μπορέσουν να συντηρήσουν υγιή πληθυσμό προς αποίκιση νέου πλανήτη?!
Θα έχουν όλα τα παραπάνω και δεν θα είναι ικανός αυτός ο πολιτισμός να γεωδιαμορφώσει εντός του ηλιακού του συστήματος πλανήτη, ή έστω πλανήτη σε κοντινό του ηλιακό σύστημα?!?!
Αν εξαιρέσουμε τις καταστροφές που μπορεί να συμβούν από τον ήλιο, βλ. ήλιος-κόκκινος γίγαντας-γη


Ακόμα και έτσι έχουμε πόσους δορυφόρους οι οποίοι θα μετατραπούν σε κατοικήσιμους, αλλά ας πάρουμε την περίπτωση ενός ορφανού ηλιακού συστήματος, όλες οι άλλες καταστροφές όπως κομήτες, αστεροειδής, ακόμα και ηλιακές εκρήξεις δεν θα μπορεί αυτός ο τεχνολογικά ανώτερος πολιτισμός να προστατευτεί απ' αυτές?! Θα πρέπει να καβαλήσει, να εγκατασταθεί βασικά εντός, νάνο πλανήτη και να ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια...!!!
Μα καλά, τι πολιτισμός θα είναι αυτός, ρομποτικός....?!?!


Ας πάρουμε όμως τη δημοσίευση της Ιρίνα Ρομανόφσκαγια, να δείτε αυτή δεν την πήραν ξώφαρτσα, όλα την βρήκαν.Και τι γράφουν τα ελληνικά site:


Αναφέρει με κάποια τεχνολογία προώθησης σε συνδυασμό με βαρυτικά φαινόμενα....!!!

Αυτή τώρα είναι επιστήμονας?!

Ποιος ξέρει τι έφαγε το προηγούμενο βράδυ και είδε όνειρο εξωγήινους να ταξιδεύουν με νάνους πλανήτες αλλά επιστημονικά δεν μπορεί καν να φανταστεί τι τεχνολογία θα χρησιμοποιούν για την κίνηση του ...νάνου και εαν είναι εφικτή. Αναφέρει απλά ....με "κάποια" τεχνολογία, ούτε φαντασία παιδιού δλδ.......ακόμα κι ένα παιδί μπορεί να φανταστεί καλύτερα απ' αυτήν......άκου με ΚΑΠΟΙΑ τεχνολογία!!!!!!!
Δεν μπορεί, αφού στο μυαλό της είναι ανώτερος τεχνολογικά πολιτισμός δεν θα έχουν ΚΑΠΟΙΑ τεχνολογία?!?!?

Θα πάω να γίνω κι εγώ επιστήμονας να πάρω και διδακτορικο, εντάξει θα μου φύγουν κάτι χιλ. ευρά αλλά όταν πληρώνεις όλο και κάποιο πανεπιστήμιο της ...κακιάς ώρας θα μου δώσει πτυχίο, δεν μπορεί όλο και κάποιο θα υπάρχει......

Άντε γιατί έχω πολλά κάποια να πω, και "κάτια" να δείξω......
Άρχισε ο επιστημονικός κόσμος να δείχνει τα κάτια του δεξιά και αριστερά......Από την άλλη, ευτυχώς εκτός από τα γνωστά επιστημονικά site, και κανάλια του youtube, διαβάζουμε και αλλού κάποια άρθρα που δεν....τονώνουν την βλακεία......

Καλά δεν θεωρώ τους unboxholics επιστημονικό site, τουλάχιστον όμως το ψάχνουν.......όπως αυτό......
Ε ρε, τι καμμένοι, καημένοι και ...ψεκασμένοι δεν άρχισαν τις συνωμοσίες.........?!


Για να κλείσω, εντύπωση προκαλεί η εισαγωγή στην αρχική είδηση από τα ελληνικά site με τον Ομουαμούα, και μπορεί να εξάπτουν τη φαντασία μας άρθρα όπως το παρακάτω
κ.α, καλό όμως είναι να διατηρούμε την ορθολογική σκέψη σ' ότι αφορά κάθε τι άγνωστο, ακόμη, για εμάς!
Δεν έχουμε φτάσει τεχνολογικά τη γνώση ώστε να εξηγήσουμε όλα τα μυστήρια του σύμπαντος, της γειτονιάς μας ή του πλανήτη μας ......καλό είναι λοιπόν να υποψιαζόμαστε κάθε τι που μας ...πλασάρουν κάποια ελληνικά site, διότι θα ρίξει κεραυνούς ο Δίας να μας κάψει όλους.......
 
Τελευταία επεξεργασία:

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Μια επιστημονική προσέγγιση σ' ότι αφορά τον πλανήτη Άρη και την αποίκηση του.

Εντάξει ο Άρης είναι πόλος έλξης της επιστημονικής φαντασίας εδώ και ....πολλά χρόνια! Το θέμα της αποίκησης του ή ακόμα και της ύπαρξης εξωγήινης ζωής βρήκε πρόσφορο έδαφος εκτός από κινηματογράφο, τηλεόραση, βιβλία-εφημερίδες κ.α, και στο ραδιόφωνο

Πάντως την όλη ιδέα την βρίσκω όχι μόνο αρκετά ριψοκίνδυνη, και όχι μόνο οικονομικά, αλλά και παράλογη, καθώς πολλά θέματα τίθενται στο τραπέζι όπως, η τροφοδοσία για την διατήρηση ενός υγιούς πληθυσμού, σωματικές αλλαγές σ' ότι αφορά τη βαρύτητα του Άρη, έλλειψη πυκνής ατμόσφαιρας άρα οι μικρομετεωρίτες θα προκαλούν σημαντικές ζημιές,

απόσταση Γης και διάρκεια ταξιδιού για τροφοδοσία, παροχή βοήθειας κ.α

Ενώ θεωρώ πιο βατό το σενάριο........


Elysium 2013


Το είδαμε και στη σειρά


The 100, 2014-2020
Θυμήθηκα και κάτι παραπλήσιο στο

Altered Carbon 2018-2020

Κρίμα που την κόψανε, ωραία σειρά....κ.α
 
Μπλουζα Κάτω μέρος