Whitewashing και womanwashing

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Πολλοί γνωρίζουν τον όρο whitewashing στον κινηματογράφο.
Δεν θα αρχίσω να απαριθμώ ταινίες βασισμένες σε βιβλία ή παιχνίδια όπου οι πρωταγωνιστές αυτών έχουν "υποστεί" whitewashing, το παρακάτω site δίνει μια λίστα με λίγα λόγια για κάθε προσπάθεια "λευκοποίησης" (?!)


Θεωρώ όμως το θέμα καθαρά προσωπικό κάθε σκηνοθέτη που κάνει μια ταινία ποιους θα επιλέξει για πρωταγωνιστές.
Ας πούμε, θα μπορούσε κάποιος απόγονος των ινδιάνων να παίξει τόσο καλά τον Τόντο όπως ο Johnny Depp στο Lone Ranger 2012 ?!
Δεν νομίζω.


Θα μπορούσε κάποια ηθοποιός από την Ασία να παίξει την Motoko Kusanagi αντί της Scarlett Johansson στο Ghost in the Shell 2017 ?!
Ναι θα μπορούσε, έπαιξε όμως ρόλο στη μη αποδοχή της ταινίας από το κοινό?! Μπορεί, εμένα πάντως δεν μου άρεσε η Scarlett σ' αυτήν την ταινία. Ο σκηνοθέτης όμως προτίμησε ένα πολύ γνωστό όνομα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Απέτυχε!


Όσο κι αν ξενίζει αυτό το γεγονός, για όλους τους λόγους που ξενίζει, είναι καθαρά υποκειμενικό και καθαρά θέμα του σκηνοθέτη. Αυτός πλάθει την ταινία πρώτα στη φαντασία του και αυτός επιλέγει τους ηθοποιούς που πιστεύει ότι θα αποδώσουν καλύτερα τον ρόλο, μαζί με κάποιους άλλους παράγοντες, όπως το κέρδος, η δημοσιότητα κ.α
Αν πετύχει η ταινία λίγοι θα ασχοληθούν με το whitewashing , αν δεν πετύχει......όλοι θα το θυμούνται ως παράδειγμα αυτού του φαινομένου.

Κανείς όμως δεν μιλάει για το womanwashing!!
Εδώ κανείς δεν μιλά, διότι την ταμπέλα έτοιμη την έχουμε για να την κολλήσουμε όπως μισογύνης, φαλλοκράτης κ.α
Δηλαδή το δικαίωμα να πεις ή να γράψεις την άποψη σου, αυτή η ελευθερία, γίνεται "σκλαβιά" , σιωπή δικτατορία!

Υπάρχει και αυτό στον κινηματογράφο, το womanwashing, δλδ αντρικοί ρόλοι από ταινίες του παρελθόντος ή από σειρές με πολλές συνέχειες, να δέχονται reboot με αλλαγή φύλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όπως πολύ σωστά είπε ο καθηγητής γλωσσολογίας κ.α, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σε μια από τις εκπομπές "3 λεπτά για την Ελληνική Γλώσσα" :
(παραθέτω ένα βίντεο από αυτήν την καταπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ για την ελληνική γλώσσα)
"Ότι και να γίνει τον ανδριάντα θα τον λέμε πάντα ανδριάντα". Κάπως έτσι το είπε απ' όσο θυμάμαι.

Εκτός και αν στο πλαίσιο της......."ισότητας" καταργήσουμε και την ίδια μας την γλώσσα ή τέλος πάντων όποιες σύνθετες λέξεις περιέχουν τη λέξη άντρα!!
Ωραία δημοκρατία θα ήταν αυτή!!


Δέχομαι και αναγνωρίζω την ισότητα των γυναικών αγωνίζομαι όμως και για την ισοτιμία αυτών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα δεχτώ κάτι που γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ως αντρική εικόνα ή σύμβολο να αλλαχθεί σε γυναικείο, ειδικά στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μιας και το θέμα αυτό έχει σκοπό να δείξει και όχι να επεκταθεί σε κοινωνικοπολιτικες συζητήσεις και κατατάξεις.

Έτσι σ' αυτό το φαινόμενο έχουμε κάποια παραδείγματα και θα ξεκινήσω με :

Doctor Who 2005 έως....
Πως να το κάνουμε, ο Doctor είναι άντρας! Και μπορεί να εμβόλισαν κάποια στιγμή την ιδέα ότι η αλλαγή προσώπων, η αναγέννηση δλδ του Doctor, μπορεί να συμπεριλάβει και γυναικείο σώμα τα νούμερα όμως άλλα έδειξαν για την 11η και 12η σεζόν που έγινε γυναίκα.

Πατήστε στο λινκ, γράψτε Doctor Who και δείτε τη δημοτικότητα της σειράς.Μπορεί να φταίει η ηθοποιός, ποιος ξέρει να μας πει?! Εγώ βλέπω τις δικές μου αντιδράσεις και μετά συμμετέχω σε διάφορες συζητήσεις για να καταλάβω τι γίνεται. Άποψη πολλών πάντως είναι πως δεν έπρεπε να γίνει γυναίκα.
Αν και είδα την 11η σεζόν, την 12η την έχω στον σκληρό και τόσο καιρό ακόμα δεν έχω βρει τη θέληση να την δω.


Από την άλλη υπάρχει αυτό: (πάλι σε Doctor πέσαμε)


Doctor Strange 2016
Η Tilda Swinton στον ρόλο του Ancient One?!
Καλή, αλλά και εδώ έχουμε το womanwashing, και δεν είναι θέμα σκηνοθέτη αυτό. Σαν να βλέπαμε δηλαδή στον ρόλο του Gandalf γυναίκα, μπορείτε να το φανταστείτε αυτό?!?!


Ιεροσυλία!!!

Υπήρχαν άντρες για να παίξουν τον αρχαίο στο Doctor Strange, αλλού είναι το θέμα και αυτό είναι το πρόβλημα.


Είχαμε φυσικά και τις αποτυχημένες προσπάθειες όπως:


Ghostbusters 2016
Ocean's 8 2018κ.α


Η τέχνη αντί να δημιουργήσει νέους ρόλους και μάλιστα γυναικείους που θα γίνουν αγαπητοί και θα βοηθήσουν καλύτερα στην εμπέδωση του σημαντικού ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία και την ίδια τη ζωή όπως την Ripley από τις ταινίες Aliens
Την Μαρία Αυγεροπούλου ή Αυγερόπουλος αμερικανιστί, από τους 100
Την Ahsoka Tano από τα Star Warsκαι το Mandalorian
ή την Charlize Theron(φοβερή μουσική/τραγούδια στην ταινία)ή την Alice , Milla Jovovich, στη σειρά ταινιών Resident Evil, και άλλες ταινίεςΠροσπαθεί να αντιγράψει και να αντικαταστήσει αντρικούς ρόλους με γυναικείους!

Τόσες καλές ηθοποιοί, που μπορούν να ενσαρκώσουν τόσους νέους κινηματογραφικούς, και τηλεοπτικούς ρόλους, που θα αφήσουν εποχή και θα αναφέρονται ως σημεία αναφοράς κι όμως.....
Το να προσπαθεί η τέχνη να αντικαταστήσει αντρικούς ρόλους με γυναικείους, το μόνο που καταφέρνει είναι να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτό που...... "υποτίθεται" προσπαθεί, εκτός και αν το κάνουν με σκοπό.


Μη ξεχνάμε, έτοιμοι είμαστε να φτάσουμε εδώ.....
Ίσως να γνωρίζετε, ενδόμυχα, πόσο λίγο απέχουμε απ' αυτό......και χωρίς νόμους και κανόνες!

 
Τελευταία επεξεργασία:

alienX

Μέλος
Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, έχω να πω εγώ.

Δεν θέλω να επεκταθώ καν στο whitewashing που αναφέρεις, απλά να αναφέρω ένα - δύο σημεία στο κείμενο σου.

<< Ας πούμε, θα μπορούσε κάποιος απόγονος των ινδιάνων να παίξει τόσο καλά τον Τόντο όπως ο Johnny Depp στο Lone Ranger 2012 ?!>>

Το μόνο που θα πω, είναι ότι ίσως θα ήταν καλό να αναρωτηθείς το γιατί ακριβώς ίσως να μην υπάρχουν τόσοι ιθαγενείς, μαύροι κ.ο.κ. ηθοποιοί (ή επαγγελματίες σχεδόν όποιου άλλου επαγγέλματος τέλος πάντων, όπου βλέπεις την συντριπτική πλειοψηφία να αποτελείται κυρίως από (λευκούς) άντρες), έτσι ώστε να μην περνάνε από τόσα casting, να μην ''κλείνουν'' τόσους ρόλους κτλ. Πώς και τυχαίνει, ρε παιδί μου, ο καλύτερος για μία θέση να είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, (λευκός) άντρας. Πόσο μάλλον όταν αυτή η θέση (για κινηματογραφικό ρόλο μιλάμε, που εξιστορεί κάποιου την ιστορία) δεν προορίζονταν καν γι' αυτόν. Και ακόμα και αν αυτό αληθεύει σε πολλές περιστάσεις, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, ή αρκέστηκες στο να βλέπεις φανταστικούς εχθρούς που σε λένε <<μισογύνη, φαλλοκράτη>> κ.ο.κ. , (καθόλου άδικα κρίνοντας από τα double standards σκορπισμένα σε όλο το κείμενο, αλλά θα επεκταθώ στην συνέχεια σε αυτό), απλά επειδή <<εκφράζεις την άποψη σου, και πού είναι η ελευθερία του λόγου, και πού πηγαίνουμε σαν κοινωνία>> κτλ. κτλ. κτλ.

Στην πραγματικότητα, εκφράζεις ιδέες και απόψεις που έχουν ακουστεί τόσο πολύ, ακούγονται τόσο πολύ, στηρίζονται πάντα σε ηλίθια επιχειρήματα που πιο πολύ με το πως νιώθεις έχουν να κάνουν παρά με ορθολογισμό, που απλά βαρέθηκαν να σε ακούνε όσοι κούρασαν το κεφαλάκι τους λίγο παραπάνω. Και θα εξηγήσω.


<<Θεωρώ όμως το θέμα καθαρά προσωπικό κάθε σκηνοθέτη που κάνει μια ταινία ποιους θα επιλέξει για πρωταγωνιστές.>>

Όταν σκοπεύει να βάλει (λευκό) άντρα στον ρόλο φαντάζομαι, γιατί κάποιες σειρές παρακάτω μιλάς για ''womanwashing'' και πράσινα άλογα, και πώς είναι δυνατόν σκηνοθέτες να βάζουν γυναίκες σε τέτοιους ρόλους κλπ. Δεν μπορείς καν να δεις ότι μάλλον, υπάρχει μια πιθανότητα, να μην είσαι τόσο αντικειμενικός όσο νομίζεις πως είσαι και τελικά εσύ να <<ξενίζεις>> για άλλους λόγους.
Και αν, εν πάση περιπτώσει, αν ο κάθε σκηνοθέτης κάνει ό, τι θέλει, όπως το θέλει γιατί το συζητάς ακόμα; Ό,τι ήθελαν έκαναν οι μεν, ό,τι ήθελαν έκαναν και οι δε, ο καθένας για τον δικό του λόγο εννοείται.

Πάντως, δεν είχαν πολλοί όσοι μιλάνε για υποτιθέμενο reverse-racism στον κινηματογράφο (και έξω από αυτόν) και ''womanwashing'' την ίδια αντίδραση όταν έβαλαν μαύρους να παίξουν αρχαίους Έλληνες πχ. Το αντίθετο όταν συμβαίνει κατ' εξακολούθηση όμως, είναι κάτι παραπάνω από κομπλέ και δεν μπορούμε να δούμε κάτι λάθος σε αυτό και ήταν ο καλύτερος για τον ρόλο και και και.

Εν τέλει, θα συμφωνήσω ότι ο/η κάθε/μια παραγωγός/σκηνοθέτης θα κάνει ό,τι θέλει κατά μία έννοια, κι εγώ με την σειρά μου κάνοντας ό,τι θέλω μπορώ να τον θεωρήσω τρόμπα και να μην γουστάρω να ξαναδώ καμιά ταινία του, λόγου χάριν, δεν είπε κανείς το αντίθετο.


Το κείμενο σου, ωστόσο, διατρέχεται από μια μεγάλη αντίθεση. Όταν πρόκειται για whitewashing τότε ο κάθε σκηνοθέτης κάνει ό,τι θέλει και << Όσο κι αν ξενίζει αυτό το γεγονός, για όλους τους λόγους που ξενίζει, είναι καθαρά υποκειμενικό και καθαρά θέμα του σκηνοθέτη. Αυτός πλάθει την ταινία πρώτα στη φαντασία του και αυτός επιλέγει τους ηθοποιούς που πιστεύει ότι θα αποδώσουν καλύτερα τον ρόλο, μαζί με κάποιους άλλους παράγοντες, όπως το κέρδος, η δημοσιότητα κ.α.
Αν πετύχει η ταινία λίγοι θα ασχοληθούν με το whitewashing , αν δεν πετύχει...όλοι θα το θυμούνται ως παράδειγμα αυτού του φαινομένου.>>
, αν πρόκειται για ''''womanwashing'''' ξαφνικά, λες και έγραφε άλλος πέντε σειρές πιο πάνω, είναι κάτι κατακριτέο, ολίγον τι γελοίο απ' ό,τι αντιλήφθηκα, ανούσιο ίσως, και και και. Και μάλιστα όποια/ος πει κάτι αντίθετο, κι ότι μάλλον έχεις double standards, και ότι δεν είσαι τόσο <<υπεράνω σεξισμού>> όσο νομίζεις ότι είσαι, ξαφνικά σου κάνει επίθεση, σου παίρνει κάπως την ελευθερία του λόγου και της έκφρασής σου (??!) κλπ. , όπως ανέφερες αμέσως μετά στο κειμενάκι σου. Δεν χρειάζεται να βαράς την γυναίκα σου και να αποκαλείς όποια θηλυκότητα περνάει από μπροστά σου ''π...να'' για να είσαι σεξιστής ή μισογύνης. Ξεκολλήστε. Όλοι μεγαλώσαμε σε αυτήν την κοινωνία όπως μεγαλώσαμε και δυστυχώς η πατριαρχία έχει αφήσει τα όποια κατάλοιπά της μέσα μας, κάποιες/οι από εμάς ωστόσο κατάφεραν να ξεκολλήσουν και να προχωρήσουν μπροστά, ενώ άλλοι αρκούνται όπως είπα στο να βλέπουν φανταστικούς εχθρούς της ελευθερίας του λόγου (το οποίο επιχείρημα εκτός από γελοίο, είναι και επικίνδυνο, αλλά ας το αφήσω για τώρα) θεωρώντας ότι οι αποψάρες τους ήταν, είναι και θα είναι καθολικές αλήθειες. Δεν είναι όμως. Και δυστυχώς, πολλοί δεν θέλουν να ''ξεκολλήσουν'' και να προχωρήσουν ακριβώς επειδή τους συμφέρει η κατάσταση (χωρίς να υπονοώ κάτι για εσένα, δεν σε ξέρω και προσωπικά, κουβέντα κάνω). Ξέφυγα πολύ από το θέμα όμως. Δεν πειράζει, food for thought.


<< Δηλαδή το δικαίωμα να πεις ή να γράψεις την άποψη σου, αυτή η ελευθερία, γίνεται "σκλαβιά" , σιωπή δικτατορία!>>

<< Ίσως να γνωρίζετε, ενδόμυχα, πόσο λίγο απέχουμε απ' αυτό...και χωρίς νόμους και κανόνες!>>


Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε αυτό το άκρως ηλίθιο επιχείρημα, αν και δεν έχει να κάνει με ταινίες και τα τοιάυτα, αλλά αναφέρεται, και σαν να μην ξέφυγα τελείως πριν από το όποιο θέμα του κειμένου σου.

Κλασσικό παράδειγμα σεξιστή/ ή όποιου άλλου του αρέσει να περηφανεύεται για το πόσο ΜΗ politically correct είναι, ο οποίος καταπιέζεται από τις ελευθερίες των άλλων, χωρίς να έχουν να κάνουν στο ελάχιστο με τις δικές του ελευθερίες τις περισσότερες φορές.
Γιατί, όπως είπα και πριν, μάλλον τον βολεύει αρκετά η υπάρχουσα κατάσταση, είτε για να σκεφτεί κάποια πράγματα, είτε για να αντιτεθεί στο κατεστημένο.

Συν τα όσα έλεγα για αντίληψη των απόψεών τους ως παγκόσμιες αλήθειες που δεν επιδέχονται κριτική, και όσο/όσες του την κάνουν είναι feminazi, θύματα ακροαριστερών απόψεων, κ.ο.κ. , όπως είπα, δεν λες κάτι καινούριο, και ίσως γι' αυτό να σε κράζουν απλά όταν πετάς κάτι τέτοια. Είναι πράγματα που ακούγονται ξανά και ξανά, είναι θέσεις και απόψεις που επικρατούσαν όχι πολύ πριν, έχουν χιλιοειπωθεί και ακουστεί και πλέον απλά κουράζουν.

Όπως είσαι ελεύθερος να κάνεις και να λες ό,τι θέλεις όπως λες, έτσι και όλοι/όλες οι υπόλοιποι/υπόλοιπες γύρω σου έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα. Δεν είναι ότι σε κρατάει και σε περιορίζει κανείς, λοιπόν, από το να λες τις πίπες σου, απλά πλέον έχεις και τον όποιο αντίλογο (''εσύ'' και όποιος ''εσύ'' τέλος πάντων, απλά τώρα απαντάω σε σένα). Πότε δεν επρόκειτο και περί αυτού, απλά, όπως επίσης προανέφερα, τώρα νιώθετε να καταπιέζεστε από τον όποιο αντίλογο που ήταν ανύπαρκτος πριν. Κανείς δεν σου έβαλε μαχαίρι στον λαιμό, δεν σε απέλυσε, δεν δεν δεν, απλά επειδή είπες κάτι που δεν θεωρείται ''politically correct'', απλά όπως εσύ χρησιμοποιείς το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου σου, έτσι κι όσοι διαφωνούν μαζί σου. Το αντίθετο, δεν ήταν και πάντα αλήθεια. Υπήρχαν στιγμές, όχι πολύ πριν, που και σε απέλυαν και σε κακοποιούσαν, με αιτία τις όποιες απόψεις σου. Οπότε μάλλον ξεπεράσαμε τα όποια κολλήματα μας σε αυτά (καλά όχι, αλλά τουλάχιστον δεν μπορεί κάποιος/α εργοδότης/τρια να σε απολύσει απλά επειδή είσαι κομμουνιστής, για παράδειγμα, όχι επίσημα τουλάχιστον, σήμερα). Οπότε αηδίες τύπου <<μα που πηγαίνουμε σαν κοινωνία, δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε πλέον, οδηγούμαστε στην αναρχία και και και>> (όπως και καταλήγεις στο κείμενο δηλαδή), είναι κινδυνολογίες που δεν υποκρύπτουν αισθήματα αδικίας λόγω ενός καθεστώτος αδικίας απαραίτητα, και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για τους λόγους που εξήγησα. Μάλλον εξελιχθήκαμε *κάπως*, λοιπόν, όσον αφορά το θέμα της ελευθερίας του λόγου, όχι το αντίστροφο, απλά επειδή ακούς μία άποψη παραπάνω σήμερα, διαφορετική από την δική σου.

Και δεν θα αρχίσω να αναλύω καν θέματα τύπου cancel culture (που είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που ανέφερες/αυτό που ανέφερες απλά δεν υφίσταται, για του λόγους που είπα πάνω) που τόσο απεγνωσμένα προσπαθούν να μας πείσουν οι trump lover boys στην Αμερική και κάθε Αμερική. (Σάμπως δεν συμβαίνει; Συμβαίνει, αλλά είναι ό,τι πιο υποκριτικό να μιλάνε άνθρωποι σαν και αυτούς γι' αυτό, αλλά μην επεκταθώ και σε αυτό)


<<"Ότι και να γίνει τον ανδριάντα θα τον λέμε πάντα ανδριάντα".>>

<<Εκτός και αν στο πλαίσιο της......."ισότητας" καταργήσουμε και την ίδια μας την γλώσσα ή τέλος πάντων όποιες σύνθετες λέξεις περιέχουν τη λέξη άντρα!!>>


Ξανά, ας καθίσουν να αναρωτηθούν μερικοί το γιατί δεν υπάρχει αυτή η ''ισότητα'' (μέσα σε εισαγωγικά πάντα, κατ' τ' άλλα, δεν είσαι σεξιστής, απλά νταξ, η ''''ισότητα''' έχει και τα όρια της, μην μας πάρουν ό,τι θυμίζει πατριαρχία, ας έχουμε κάτι να την θυμόμαστε, δεν είμαι έτοιμος να ''ξεβολευτώ'' αφήνοντας τα όποια προνόμια μου δόθηκαν απλά επειδή έχω πέος, <<απλά επειδή έτσι είναι>>), όσον αφορά την γλώσσα και όποια γλώσσα. Ο εριστικός και διάσπαρτος *όντως υπαρκτός btw* σεξισμός στην γλώσσα έχει αναλυθεί ξανά και ξανά από γλωσσολόγους και γλωσσολόγους, έχει αναγνωριστεί κλπ. Ας χρησιμοποιήσω όμως αυτόν που, αν και τον αναγνωρίζει, είναι της άποψης, ε και τι α κανς, εμένα με βολεύει, εγώ έτσι θα το λέω και θα χρησιμοποιώ μόνο το αρσενικό γένος για ό,τι και όποιον/α μιλάω.

Μωρέ, κάνε το, απλά μην αρχίζεις να ταράζεσαι, να ξαφνιάζεσαι, να σοκάρεσαι, όταν κάποιος/α σου πει ότι μάλλον απαρχαιωμένο είναι, σεξιστικό είναι κ.ο.κ. , κάνοντας υποθέσεις περί καθεστώτος αναρχισμού στο μέλλον υπονοώντας εννοείται ότι θα φταίει ο φεμινισμός ή όποιος φεμινισμός. Από καταστροφολογίες, πάντως, καλά πάμε.

Η γλώσσα ως εργαλείο, μεταβάλλεται και αλλάζει διαρκώς, γιατί είναι ακριβώς αυτό, ένα εργαλείο. Προσαρμόζονταν στην εποχή και στις ανάγκες της κάθε κοινωνίας, ανέκαθεν. Δεν είναι κάτι καινούριο. Στην πραγματικότητα, περισσότερο έχει αλλάξει η γλώσσα την τελευταία εικοσαετία, για παράδειγμα, λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλαγές στη γεωπολιτική πραγματικότητα κτλ. , παρά του όποιου κοινωνικού κινήματος. Δεν βλέπω να <<ξενίζει>> τότε. Ακριβώς γιατί δεν έχει να κάνει, αντικειμενικά, με τις όποιες μεταβολές συμβαίνουν σε κάθε γλώσσα του κόσμου, από την αρχή της ύπαρξής της (κάτι απόλυτα απαραίτητο και για την ''επιβίωση'' της ίδια της γλώσσας, μάλιστα). Για άλλο λόγο σε <<ξενίζει>> λοιπόν, κι όχι γιατί είσαι φανατικός υποστηρικτής της εδραίωσης ενός μόνο τρόπου χρησιμοποίησης της όποιας γλώσσας από την αρχή της δημιουργίας της, το οποίο εκτός από υποκριτικό σαν επιχείρημα είναι και μη εφικτό, πρακτικά.


Για να το κλείσω, είτε θέλεις να το αποδεχτείς είτε όχι, υπάρχει σεξισμός στην γλώσσα σε βαθμό αηδίας, από το πως <<έχουμε συνηθίσει να λέμε ορισμένα πράγματα>> στο πώς την χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αν εσύ δεν θες να αλλάξεις κάτι, για τον όποιο λόγο, μην το κάνεις. Κανείς δεν σου έβαλε μαχαίρι στον λαιμό, κανείς δεν σκοπεύει να σε απολύσει από την δουλεία σου γι' αυτό (όχι, γιατί ανέφερες ''έλλειψη ελευθερίας λόγου''). Τώρα το ότι δεν θες να ακούς τέτοιες απόψεις, ενώ την ίδια στιγμή μιλάς για το πόσο σημαντικός είναι ο εποικοδομητικός διάλογος στις μέρες μας και πόσο μας λείπει (που θα συμφωνήσω), είναι κάτι άλλο.


<< Ωραία δημοκρατία θα ήταν αυτή!!>>

Ναι, όντως, μια κοινωνία χωρίς ηλίθιες απόψεις που προσπαθούν συνεχώς να ''προστατεύσουν'' την φανερά ευνοημένη θέση των αντρών έναντι όποιων άλλων, ενώ διαρκώς ασκούν, ακόμα - όσο μπορούν/όπως μπορούν, πιέσεις για να δυσκολέψουν την όποια αλλαγή που θα ''ταράξει'' την ήδη κατοχυρωμένη, προνομιούχα θέση τους (ναι, ναι, ακόμα και σήμερα), χωρίς να έχουν την παραμικρή βάση λογικής, θα ήταν πολύ πιο δημοκρατική, ισχύει.

Κατανοώ ότι είναι ένα μικρό παράδειγμα, έχουν να γίνουν πολύ πιο μεγάλα βήματα προς την ισότητα, αλλά αυτό δίνεις και με το να ειρωνεύεσαι που θέλουν ισότητα στο πώς χρησιμοποιείται η κάθε γλώσσα (άκουσον, άκουσον!), δεν καταφέρνεις κάτι στην επίτευξη της έμφυλης ισότητας που και καλά τόσο υποστηρίζεις, όπως αναφέρεις κάτω, αλλά με όρια πάντα νταξ, μην και παραγίνουμε ίσοι.<< Δέχομαι και αναγνωρίζω την ισότητα των γυναικών αγωνίζομαι όμως και για την ισοτιμία αυτών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα δεχτώ κάτι που γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ως αντρική εικόνα ή σύμβολο να αλλαχθεί σε γυναικείο>>

Το πόσο αγωνίζεσαι το αμφισβητώ, αλλά ας πούμε ότι απλά διαφωνούμε στο συγκεκριμένο και σε παρεξήγησα.

Τι ακριβώς εννοείς με τον ανδρική και γυναικεία εικόνα και τι είναι αυτό που τα καθορίζει; Και γιατί να είναι έτσι κι όχι αλλιώς πχ; Αναφέρεσαι αποκλειστικά σε ανδρικούς ρόλους που μεταγενέστερα ερμήνευσαν γυναίκες ηθοποιοί, ή προσπαθείς να βγάλεις γενικούς, υποτιθέμενα καθολικούς κανόνες από πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα;


<<Εγώ βλέπω τις δικές μου αντιδράσεις και μετά συμμετέχω σε διάφορες συζητήσεις για να καταλάβω τι γίνεται. Άποψη πολλών πάντως είναι πως δεν έπρεπε να γίνει γυναίκα.>>

Όπως αντίστοιχα δεν θα έπρεπε ένας ινδιάνος να είναι ένας ακόμα λευκός άνδρας να υποθέσω; Ξαναλέω, πάνω άλλα έλεγες. Το ένα μας <<ξενίζει>>, το άλλο είναι ''ε δεν βαριέσαι δεν πειράζει, λογικά θα ήταν ο καλύτερος''.


<<Αν πετύχει η ταινία λίγοι θα ασχοληθούν με το whitewashing , αν δεν πετύχει...όλοι θα το θυμούνται ως παράδειγμα αυτού του φαινομένου.>>

<< Πατήστε στο λινκ, γράψτε Doctor Who και δείτε τη δημοτικότητα της σειράς.>>


Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου λίγο πιο πάνω, άρα, το μόνο θέμα με το womanwashing είναι το γεγονός ότι δεν έχει απήχηση; Αν ήταν δημοφιλέστερο (σε ένα ανδροκρατούμενο, πιθανόν σεξιστικό target group btw) δεν θα είχες κι εσύ κανένα θέμα να φανταστώ;


<<Υπήρχαν άντρες για να παίξουν τον αρχαίο στο Doctor Strange, αλλού είναι το θέμα και αυτό είναι το πρόβλημα.>>

Δεν νομίζω αξίζει να επεκταθώ, αναφέρθηκα και πιο πάνω, σε δύο-τρία σημεία.

Το μόνο που θα πω είναι ότι όταν σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας γίνονται προσπάθειες μη ουσιαστικές, για το <<φαίνεσθε>> πιο πολύ, για και καλά έμφυλη ισότητα (αλλού αποσκοπούν πολλοί τέτοιοι σκηνοθέτες και είναι γνωστό), χωρίς ιδιαίτερο βάθος στους χαρακτήρες, ναι, είναι λογικό να μην παίρνεις ικανοποιητικά αποτελέσματα στην οθόνη. Αυτό σε συνδυασμό ότι ακόμη έχουμε πολύ δρόμο ως κοινωνία για το πώς αντιλαμβανόμαστε την γυναικεία υπόσταση, μακριά από το male gaze, και περισσότερο για το τί πραγματικά είναι, τότε όντως θα έχεις αυτές τις αντιδράσεις. Το πρόβλημα δεν είναι ο φεμινισμός του σήμερα αλλά οι αποτυχημένες προσπάθειες (ανδρών, κυρίως) σκηνοθετών, να αντικατοπτρίσουν και να παρουσιάσουν στην οθόνη πράγματα, θεωρίες, εμπειρίες που δεν καταλαβαίνουν, δεν θέλουν να καταλάβουν, δεν τους νοιάζει κιόλας να καταλάβουν στο ελάχιστο, απλά στο όνομα του inclusivity είδαν μάλλον λεφτά, και είπαν να κάνουν κάποια (φθηνή) απόπειρα, χωρίς να δώσουν βάθος και ουσιαστική υπόσταση στους χαρακτήρες.


<<Η τέχνη αντί να δημιουργήσει νέους ρόλους και μάλιστα γυναικείους που θα γίνουν αγαπητοί και θα βοηθήσουν καλύτερα στην εμπέδωση του σημαντικού ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία και την ίδια τη ζωή όπως την Ripley από τις ταινίες Aliens>>

Στο μόνο που θα συμφωνήσω. Για λόγους που ήδη αναφέρθηκαν έχουμε τεράστια έλλειψη ικανοποιητικών και ΜΗ, γυναικείων ρόλων (κι όχι μόνο - τόσο στις ταινίες, όσο και στα βιντεοπαιχνίδια να προσθέσω εγώ).

Μην προσποιούμαστε όμως ότι όλοι αυτοί που παραπονιούνται για την υπάρχουσα κατάσταση στην οθόνη είναι επειδή θέλουν να δουν ουσιαστικά βήματα προς την ισότητα. Τους ξινίζει αυτό που βλέπουν, λέω εγώ πάντα, για άλλους λόγους. (Γιατί τους χάλασε τόσο το επικό The last of us part 2 άραγε; Μήπως εγώ άρχισα να βλέπω φανταστικούς εχθρούς; Το συγκεκριμένο δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να κάνει κάποιο χιλιοειπωμένο statement στον βωμό του representation, ήταν απλά έπος, δείχνοντας μας και τον κόσμο από μια άλλη οπτική επιτέλους, διαφορετική εμπειρία, χωρίς να χάνει στο ελάχιστο το plot, ακριβώς επειδή δεν ήταν μία ακόμη προχειροδουλειά για λίγα λεφτά. Κι όμως, ξίνισε και δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι το γιατί.)
 

Συνημμένα

 • 120736173_1285197171818356_2509337258299781440_n.jpg
  120736173_1285197171818356_2509337258299781440_n.jpg
  17,9 KB · Προβολές: 55
 • 120736340_329036088382939_6833411774415735601_n.jpg
  120736340_329036088382939_6833411774415735601_n.jpg
  45,9 KB · Προβολές: 56
Τελευταία επεξεργασία:

kikirikou

Μέλος
το ότι "φίλε" αρθρογράφε έχεις σεξιστικές και απαρχαιωμένες αντιλήψεις δε θα το θίξω γιατί τα είπε πολύ ωραία ο AlienX 👏👏👏
γιατί παρακαλώ να μην γίνονται ριμέικ με γυναικείους χαρακτήρες; γιατί να μην υπάρχουν γυναίκες υπερήρωες; το ocean's 8 σας πληροφορώ μου άρεσε περισσότερο από τα σίκουελ με τους άντρες! έλεος το χουμε μάθει το παραμύθι!
και όταν ακούω τη φράση "εγώ υποστηρίζω τη γυναικεία ισότητα αλλά..." μετά το "αλλά" έχεις χάσει το όποιο δίκιο θα 'χες! (αν είχες!)
ή το "ωραία δημοκρατία θα ήταν αυτή" μολύνεις το νόημα της δημοκρατίας με 5 μόνο λεξούλες!!!
δεν θα γράψω άλλο συγχίστηκα ήδη! και κακώς ασχοληθήκαμε με τις μλκς σου αλλά πιθανόν σε διαβάζουν και νεαρά άτομα και είναι κρίμα!
 

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
το ότι "φίλε" αρθρογράφε έχεις σεξιστικές και απαρχαιωμένες αντιλήψεις δε θα το θίξω γιατί τα είπε πολύ ωραία ο AlienX 👏👏👏
γιατί παρακαλώ να μην γίνονται ριμέικ με γυναικείους χαρακτήρες; γιατί να μην υπάρχουν γυναίκες υπερήρωες; το ocean's 8 σας πληροφορώ μου άρεσε περισσότερο από τα σίκουελ με τους άντρες! έλεος το χουμε μάθει το παραμύθι!
και όταν ακούω τη φράση "εγώ υποστηρίζω τη γυναικεία ισότητα αλλά..." μετά το "αλλά" έχεις χάσει το όποιο δίκιο θα 'χες! (αν είχες!)
ή το "ωραία δημοκρατία θα ήταν αυτή" μολύνεις το νόημα της δημοκρατίας με 5 μόνο λεξούλες!!!
δεν θα γράψω άλλο συγχίστηκα ήδη! και κακώς ασχοληθήκαμε με τις μλκς σου αλλά πιθανόν σε διαβάζουν και νεαρά άτομα και είναι κρίμα!
Σωστά έγραψες, όντως μπορεί να έχασα το όποιο δίκιο με το "αλλά"......εσύ όμως αρχικά έχασες με το ότι συγχύστηκες διαβάζοντας κάτι που δεν σου αρέσει!
Αν το καταλαβαίνεις αυτό.
Επίσης δείχνεις εμπάθεια, μάλλον κάτι που αφορά στο παρελθόν, αν έχουμε κάτι τέτοιο, αν δεν έχουμε τότε είσαι στην γέννεση αυτής της εμπάθειας από το παρακάτω:

"Σε διαβάζουν και νεαρά άτομα και είναι κρίμα!"
(Υιοθετώ το άλλο χρώμα όπως κάνει ο alienx για τα γραφόμενά σου)

Έχω κοντά 2 μήνες που συμμετέχω στο site, έχω αναρτήσει 29 θέματα, και εσύ στάθηκες στο ένα θέμα που μπορεί και να έχεις δίκιο, μπορεί! Να υποθέσω ότι σιγόβραζε κάτι μέσα σου τόσο καιρό και απλά βρήκες την ευκαιρία να εκτονώσεις αυτό που σιγόβραζε! Τι άραγε να είναι ...πάντως ότι και αν είναι θα την έτρωγε την χώρα!

Μπορεί όντως να φταίω εγώ, να μη έδωσα σωστά, κατανοητά, την άποψη μου πάνω στο θέμα και να έχασα σε γραπτά γλωσσικά ατοπήματα στο κείμενο μου, μπορεί πάλι να μην έχεις την διανοητική και πνευματική ικανότητα να δεις πέρα από την γραφή μου, να μη δεις στην προσπάθεια να γράψω όσα πιο λίγα αλλά με παραδείγματα τι θέλω ακριβώς να πω!
Ποιος ξέρει ποιος φταίει....εγώ, εσύ και οι δύο?!

Περισσότερο όμως, kikirikou, έχασες με το...."μλκς"......!
 

trias

Fansubber
Διαχειριστής
FnSbrs Team
Επιμελητής
Καλημέρα σε όλους.
Είναι ευχάριστο να διαβάζεις διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος ενός φόρουμ. Να φέρνει κοντά ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν. Με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Παρόλο που ενοχλήθηκα λίγο με τα γραφόμενα που συνιστούν, κατά κάποιον τρόπο, προσωπικές επιθέσεις, θεωρώ πως έγινε για να ισχυροποιήσει ο καθένας τα επιχειρήματά του. Και συγχωρέστε με που απολαμβάνω τον διάλογο, όποιας μορφής κι αν είναι, όποιας «γλώσσας» κι αν χρησιμοποιήθηκε. Ας μην μένουμε στις λέξεις, λοιπόν, αλλά στο θέμα.
 

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Αγαπητέ alienx, γιατί τόσο μεγάλο ......."κατηγορώ"?!
Ότι γράφω από κάτω έχει απαντήσεις, και εξ' όσων γνωρίζω μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις.....μπορεί χρόνο να μη διαθέτω αρκετό για εδώ, ποιος βιάζεται όμως?!
Εγώ πάντως το δηλώνω, είμαι αργόσχολος.....
Θα μπορούσες, και γιατί όχι να το ξεκινήσουμε από τώρα, όπου έχεις ....απορίες, και όχι κατηγορίες , να ζητούσες διευκρινήσεις!! Να είχες την περιέργεια να μάθεις τι θέλει να πει ο...."ποιητής", αντί να προχωρήσεις σε συμπεράσματα, που τουλάχιστον δείχνουν μια βιάση, τουλάχιστον, και να συζητούσαμε πάνω στα γραφόμενα μου.
Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα.....θα προσπεράσω φυσικά το τρεις λαλούν δύο χορεύουν......Όλοι λαλούμε και όλοι χορεύουμε ανάλογα το .....beat, τον ρυθμό που φτάνει στα αυτιά μας!


"Το μόνο που θα πω, είναι ότι ίσως θα ήταν καλό να αναρωτηθείς το γιατί ακριβώς ίσως να μην υπάρχουν τόσοι ιθαγενείς, μαύροι κ.ο.κ...........Πόσο μάλλον όταν αυτή η θέση (για κινηματογραφικό ρόλο μιλάμε, που εξιστορεί κάποιου την ιστορία) δεν προορίζονταν καν γι' αυτόν."

Εγώ δεν τάχθηκα υπέρ του whitewashing, εγώ απλά τόνισα πόσο καλός ήταν ο johnny Depp στον ρόλο του Τόντο, και είναι άποψη μου, φτωχή μεν γιατί δεν γνωρίζω όλους τους αμερικανούς ιθαγενείς ηθοποιούς ώστε να έχω την .....σκηνοθετική, το τονίζω, άποψη ποιος θα ήταν καταλληλότερος για τον ρόλο. Εκ του αποτελέσματος έκρινα τον ρόλο.
Εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ ο Depp σ' αυτόν τον ρόλο, αυτό όμως δεν με ανάγει αυτόματα σε υποστηρικτή του whitewashing, όπως δεν με κάνει φιλοναζί ότι θαυμάζω τη στρατηγική πίσω από το blitzkrieg, το έχω γράψει σε κάποιο άλλο θέμα μου αυτό!
Όλα όσα γράφεις σ' αυτή την παράγραφο, μέχρι εκεί που σταματώ, συμφωνώ μαζί σου, είδες κάπου να γράφω κάτι μεμπτό?!
Εξάλλου γράφω παρακάτω πως ....:

"και όχι να επεκταθεί σε κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις και κατατάξεις. " το τόνισα για να προλάβω, μάλλον δεν πρόλαβα ή ήσουν λίγο προκατειλημμένος διαβάζοντας να υποθέσω βιαστικά το όλο θέμα.
(με μπλε τα δικά σου γραφόμενα, το δανείζομαι γιατί μου άρεσε, με κόκκινο τα δικά μου, έτσι να θέσουμε έναν μικροκανόνα στην επικοινωνία μας)
Εσύ το πήγες λίγο πιο μακριά, πιο βαθιά το σωστότερο, εγώ για οικονομία έμεινα στην επιφάνεια. Δεν διεκδικώ δάφνες για την πρωτοτυπία του θέματος, έχουν μιλήσει τόσοι άλλοι και πολύ πιο πνευματικοί γι' αυτό το θέμα, εγώ απλά στο πλαίσιο του θέματος θέλησα να τονίσω κάποια πράγματα.

"Και ακόμα και αν αυτό αληθεύει σε πολλές περιστάσεις, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, ή αρκέστηκες στο να βλέπεις φανταστικούς εχθρούς που σε λένε <<μισογύνη, φαλλοκράτη>> κ.ο.κ. , (καθόλου άδικα κρίνοντας από τα double standards σκορπισμένα σε όλο το κείμενο, αλλά θα επεκταθώ στην συνέχεια σε αυτό), απλά επειδή <<εκφράζεις την άποψη σου, και πού είναι η ελευθερία του λόγου, και πού πηγαίνουμε σαν κοινωνία>> κτλ. κτλ. κτλ."

Δεν βλέπω φανταστικούς εχθρούς, γιατί με πέρασες, κυνικός και επικούρειος και να βλέπει φανταστικούς εχθρούς?! Σκέψου του λίγο!
Διαβάζω όμως πολλές και ατέρμονες συζητήσεις στο ίντερνετ, και βλέπω τα σχόλια απ' όσους νομίζουν πως κατάλαβαν τον άλλον και έχουν την ταμπέλα έτοιμη να του την κολλήσουν.
Μήπως δεν το έχεις δει εσύ αυτό?!
Μήπως δεν έχεις δει ευχές για καρκίνους, βρισιές για οικογένειες, ζωές κ.α μήπως δεν έχεις δει ανθρώπους να ....ταμπελιάζονται (?!) με κάτι που έγραψαν, αλλά δεν κάθησαν κιόλας να επεξηγήσουν τι έγραψαν, και αμέσως ο άλλος, είτε από έλλειψη πνευματικής ικανότητας, είτε από έλλειψη παιδείας, ακόμα και πάνω στην βιασύνη του να κρίνει τον άλλον, τι άλλο μας χαρακτηρίζει αν όχι αυτή η βιασύνη να κρίνουμε χωρίς να έχουμε όμως την θέληση, και την υπομονή, το τονίζω και αυτό, να.......ακούσουμε ή να δούμε πέρα από τα λεγόμενα και τη γραφή?!
Αν δεν το έχεις δει, τότε συγγνώμη για το ατόπημα να το προσθέσω στο κείμενο προσπαθώντας να .....προλάβω....
Εξάλλου, αγαπητέ μου, ότι έχω αναρτήσει, και θα αναρτήσω στο μέλλον, έχει κάποιο σκοπό.
Όπως έγραψα .....είμαι αργόσχολος, και ξέρει που βοηθάει αυτό......?!
Στο να σχεδιάζω τις επόμενες κινήσεις μου......έχω τον χρόνο να το κάνω, επίσης έχω τον χρόνο να κρίνω όσες κινήσεις έχω κάνει, αν τελικά ήταν σωστές-λάθος, αν πλήγωσα, αν ......έριξα λάδι στη φωτιά του ....φθόνου, φταίω, δεν φταίω....?! Υπάρχει ο σχεδιασμός πριν και η κρίση μετά, δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων πως θα εξελιχθεί μια κίνηση, μπορείς να προβλέψεις αλλά δεν μπορείς να προδικάσεις!

Ένα παράδειγμα:

Έχω ένα θέμα, το "Για τον....διάλογο"
Το έχεις υπόψη σου αυτό το θέμα, το διάβασες δλδ?!
Και αν το διάβασες είδες το παράδειγμα που φέρνω.....?!
Τον Αποστολίδη με τον Γεωργαλά!!!
Είδες το βίντεο, τους άκουσες αυτούς τους δύο, και τόσους άλλους που έχουν κάνει διάλογο, απλά ένα παράδειγμα έδωσα στο θέμα με δύο ανθρώπους τελείως διαφορετικούς!!??
Έχει κάποιος από αυτούς τους δύο λάθος, δεν τα λέει σωστά?! Επειδή είναι ο Γεωργαλάς ή ο Αποστολίδης δεν θα ακούσω ποτέ τι έχει να πει αυτός ο άνθρωπος, αμέσως στον καιάδα με έτοιμη την ταμπέλα, και την κρίση τόσο απλόχερα δοσμένη?!

Τελικά, πες μου, γράψε μου καλύτερα,
Τον είδες τον τίτλο του θέματος?!
Διάβασες τι γράφω?!
Είδες το βίντεο στο περιεχόμενου αυτού του θέματος ?!

Και έρχεσαι τώρα, αφού διαφήμισα τον διάλογο να αρχίσεις τα....."κατηγορώ", να δείξεις την βιασύνη σου να με κρίνεις, διότι αυτή η κρίση σου συνεχίζεται σ' όλο το κείμενο σου!
Αλήθεια, τι άνθρωπο να δείχνει αυτή η βιασύνη?!
Βλέπεις πόσο εύκολο είναι για έναν.....αργόσχολο, να σε "διαβάσει"?!
Θα συνεχίσω και με τις άλλες τοποθετήσεις σου, μέρα με τη μέρα, είπαμε......
Όπως έκανες εσύ θα πράξω κι εγώ, και αυτά που προτίμησες να τονίσεις εσύ και αυτά που παρέλειψες, είτε από βιασύνη είτε από αδυναμία να τα δεις, να ξέρεις εγώ δεν θα το κάνω!
Και τα δικά σου θα τονίσω και τα δικά μου θα κρίνω!

Δεν χρειάζεται να υποθέσω....συνεχίζεται, επί της οθόνης.......
 
Τελευταία επεξεργασία:

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Στερείσαι αγαπητέ alienX κανόνες ευπρεπούς συμπεριφοράς, και μάλιστα όταν το κάνεις και ψηφιακά τότε δείχνει και τι άνθρωπος είσαι ...εκεί έξω!!
Είναι ηλίου φαεινότερον δείγμα και παράδειγμα της ποιότητας του χαρακτήρα σου όταν γίνεται ειδικά στον ...ψηφιακό λόγο. Εκεί (εδώ) έχεις όλο το χρόνο να σκεφτείς ΠΙΟ ώριμα, ΠΙΟ λογικά, μπορείς, αν έχεις τη θέληση, να πολεμήσεις , και να επιβληθείς στα όποια ...αισθήματα απέχθειας ή όποια άλλα αρνητικά σου βγαίνουν στην επιφάνεια προς τον θεματογράφο, τον αρθρογράφο και γενικά όποιον -γράφων έχεις απέναντί σου!
Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, όσο πολυάσχολος κι αν είσαι στην καθημερινότητά σου, ψηφιακά είσαι άξιος της μοίρας σου.
Εσύ και οι ομοίοι σου (όμοιοι, αλλά κάνω αυτή την αλλαγή τόνου για να τονίσω διότι δεν ξέρω αν θα το καταλάβεις, το γνωστό όμοιος ομοίω αεί πελάζει) μου αρέσουν οι αλλαγές τόνων σε αρκετές λέξεις καθώς τονίζουν την καλύτερα αυτό που σκέφτομαι, νομίζετε πως τα φόρουμ είναι γήπεδα ή πεδία μαχών και προσβολών προς κάθε αντίθετη άποψη με τη δική σας ή σας χαλάνε το δικός σας politically correct, έτσι το γράφεις έτσι σου το επιστρέφω!
Και για να μη νομίζεις πως δύο λαλούν και τρεις χορεύουν ή πως γράφω....μλκς σου-μου ιδού κάποια παραδείγματα, δείγματα γραφής!!
Χρησιμοποιείς ουκ ολίγες φορές το ...ηλίθιες απόψεις.....άρα για σένα 2 είδη ανθρώπων υπάρχουν, οι έξυπνοι και οι ηλίθιοι, μιας και το ηλίθιος πρέπει να είναι καραμέλα στο στόμα όταν είναι καραμέλα και στην γραφή. Οπότε βάλε ακόμη μια παράγραφο στην εικόνα που παράθεσες ακόμα και με το απλό πρόγραμμα ζωγραφικής των windows ή όποιο άλλο λειτουργικό χρησιμοποιείς,

Two Humans, smarts and idiots!!

Και συνεχίζω την παράθεση του παραληρήματος σου, διότι για παραλήρημα πρόκειται, όταν φάσκεις και αντιφάσκεις συνεχώς:


"Εν τέλει, θα συμφωνήσω ότι ο/η κάθε/μια παραγωγός/σκηνοθέτης θα κάνει ό,τι θέλει κατά μία έννοια, κι εγώ με την σειρά μου κάνοντας ό,τι θέλω μπορώ να τον θεωρήσω τρόμπα και να μην γουστάρω να ξαναδώ καμιά ταινία του, λόγου χάριν, δεν είπε κανείς το αντίθετο."


Α! Τελικά θα συμφωνήσεις μαζί μου, μήπως διότι μετά σου ήρθε η επιφοίτηση τι ακριβώς έλεγα?! Μήπως τελικά κατάλαβες τι ακριβώς ήθελα να πω?!
Και γιατί όλο το παραπάνω, για εντυπωσιασμό?!
Πήρες κάποια ηθική, πνευματική ή άλλη "σωματική" ικανοποίηση με το γράψεις όλο το προηγούμενο παραλήρημα ΑΛΛΑ στο τέλος της παραγράφου να συμφωνήσεις μαζί μου!!!
Έχεις καταλάβει πόσο ευτελή σε δείχνει όλο αυτό?!


Και συνεχίζω, έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα. Άλλο whitewashing άλλο ο δικός μου αδόκιμος τίτλος, λέξη, womanwashing!
Έφερα και παράδειγμα αλλά εσύ μάλλον δεν το είδες (?!) με τον Γκάνταλφ. Αν δεχόσουν εσύ τον γκάνταλφ γυναίκα, χαίρομαι για εσένα, εγώ δεν θα το δεχόμουν, φαντάζομαι και αρκετοί άλλοι φανατικοί φαν των βιβλίων του τόλκιν!
Τα βιβλία υπάρχουν με τους χαρακτήρες που υπάρχουν ......η γυναικοποίηση (?!, άλλο αδόκιμο) σε τι αποσκοπεί αλήθεια?!
Δεν υπάρχουν βιβλία με κεντρικές ηρωίδες γυναίκες?!
Γιατί αλλάζουμε το φύλο ήρωα ακόμα και το χρώμα και την φυλή?!
Ούτε στο ένα συμφωνώ, ούτε στο άλλο.

Αφού συμφωνούμε σ' αυτούς τους 2 βασικούς κορμούς του θέματος μου γιατί άραγε κάθισες και έγραψες, δεν είχες καλύτερα πράγματα να κάνεις, ή σε ενοχλεί και εσένα που ...γράφω και βρήκες ευκαιρία να μου την πεις σαν τον άλλον ευτελή?!

Σε ενόχλησε που επανέλαβα πράγματα γνωστά?!

Συν τα όσα έλεγα για αντίληψη των απόψεών τους ως παγκόσμιες αλήθειες που δεν επιδέχονται κριτική, και όσο/όσες του την κάνουν είναι feminazi, θύματα ακροαριστερών απόψεων, κ.ο.κ. , όπως είπα, δεν λες κάτι καινούριο, και ίσως γι' αυτό να σε κράζουν απλά όταν πετάς κάτι τέτοια. Είναι πράγματα που ακούγονται ξανά και ξανά, είναι θέσεις και απόψεις που επικρατούσαν όχι πολύ πριν, έχουν χιλιοειπωθεί και ακουστεί και πλέον απλά κουράζουν.

Δλδ όταν βρίσκεστε με την παρεά σου τι συζητάτε άραγε, να με φωνάξεις να δω τι καινούργια λέτε!

Ουδέν καινόν όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, ο εκκλησιαστής πρόσθεσε τον ήλιο!

Ή μήπως δεν γνωρίζεις το παρακάτω και τον λόγο που ειπώθηκε:

δεν υπάρχει παρθενογένεση (Στην τέχνη)...Σεφέρης. Μια υποσημείωση καθώς βλέπω ένα ντοκιμαντέρ αυτές τις μέρες και με την ολοκλήρωση του θα αναρτήσω θέμα.....αλλά και εκεί, ουδέν καινόν!

Να με καλέσεις, είμαι περίεργος πάντα για ....νέα, καινούργια πράγματα, νέους καινούργιους πνευματικούς δρόμους .


"Το πόσο αγωνίζεσαι το αμφισβητώ, αλλά ας πούμε ότι απλά διαφωνούμε στο συγκεκριμένο και σε παρεξήγησα."


Πολύ καλά κάνεις και αμφισβητείς, αν είναι δυνατόν να δεχόμαστε ότι λέει ο άλλος χωρίς ίχνος αμφιβολίας, αυτό είναι πίστη και όχι ορθολογισμός. Άλλο τι λέω και τι γράφω και άλλο τι κάνω, σωστά?!

Και για να μη μακρηγορώ, και πάνω απ' όλα για την οικονομία του χώρου και του χρόνου καθώς είναι η πρώτη και τελευταία φορά που δίνω εξηγήσεις για την γραφή μου....γράφω και όποιος έχει, και θα έχει την ικανότητα να "δει", θα δει, όποιος δεν την έχει με ευπρεπή, κόσμιο τρόπο να κάνουμε διάλογο και όχι να αρχίζουμε τις προσβολές. Όποιος δεν θέλει να μην ασχολείται μαζί μου ! Για όποιον παρα-ασχολείται τότε ας διαβάσει την ιστορία με τους 2 μοναχούς ζεν και την γυναίκα στους μύθους του κόσμου.

Τότε λοιπόν ίσως καταδεχτώ να απαντήσω.....και να κάνω διάλογο!

Μακρηγορώ.....

Για τον Μπαμπινιώτη που αναφέρεις, αυτός το είπε, άντε στο site του, fb, twitter, λες να έχει και insta?! και πες του την.....άντε να σε δω, και φυσικά να δω τις αντιδράσεις του.....κοινού! Θα έχει πολύ φάση.

Για το:

Κλασσικό παράδειγμα σεξιστή/

Και το έγραψα, να πεις ότι δεν το έγραψα?!

"Εδώ κανείς δεν μιλά, διότι την ταμπέλα έτοιμη την έχουμε για να την κολλήσουμε όπως μισογύνης, φαλλοκράτης κ.α"

Α! Ξέχασα να γράψω σεξιστής....ναι όντως έχεις κάθε δικαίωμα , αφού δεν το συμπεριέλαβα να μου κολλήσεις αυτή τη ταμπέλα!! Πόσο έτοιμος ήσουν!?


Δεν επιθυμώ να συνεχίσω διότι η απάντησή σου αγαπητέ.....αλήθεια άντρας είσαι ή γυναίκα (ξέρεις τώρα εσύ, την ταμπέλα να σηκώσεις) και για να προλάβω, να ξέρω τι καταλήξεις να βάζω, αγαπητέ/αγαπητή.....

Η απάντηση σου όλη αγαπητέ βρίθει ευτέλειας, και προκατάληψης στο άτομο μου, όσο έξυπνος και αν προσπαθείς να το παίξεις, και παίρνεις και τα χειροκροτήματα του κοινού.

Ικανοποιημένος/η?!

Να ξέρεις όμως,

Η ευπρέπεια πατά σε πιο γερές βάσεις από την ευτέλεια, κι επίσης, πως η ευπρέπεια δεν οφείλει στην ευτέλεια παρά ένα, την περιφρόνηση.

Υ.Γ Παρακαλώ, επειδή ήδη το όλο θέμα πήρε λάθος στροφή δεν αξίζει να συνεχίσουμε αυτή την αντιπαράθεση, Εσείς την ξεκινήσατε λάθος και εγώ ακολούθησα, αυτό προς τους διαχειριστές, αν θέλετε όμως εσείς μπορείτε να ...γράψετε όσο θέλετε και ότι θέλετε, και να εκτεθείτε ανάλογα, λίγο ή πολύ. Εγώ δεν θα σας ακολουθήσω άλλο στον κατήφορο σας.

Εξάλλου όπως είπε και ο μεγάλος δάσκαλος : "και ο ήλιος εις τους αποπάτους αλλ ου μιαίνεται"

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μου αρέσουν οι ......απόπατοι!!

Σας απάντησα, εγώ ο αργόσχολος, και το κάνω μια και μόνο φορά επειδή έχω σκοπό να συνεχίσω να αρθρογραφώ σ' αυτό το φόρουμ για να προλάβω μελλοντικές εξελίξεις!
Όποιος έχει διάθεση να μιλήσουμε, με καλή διάθεση θα μιλήσουμε και με ευπρέπεια!

Γίνετε τουλάχιστον καλύτεροι στην ψηφιακή σας έκδοση, αν ούτε αυτό μπορείτε......


Υ.Γ. 2: Προσωπικά το TLOU 2 δεν μου αρέσει γιατί έχει πολύ βίντεο.....το τάραξαν στο βίντεο, αν ήταν έτσι να κάτσω να δω μια ταινία, όσο για το λίγο gaming που έχει...καταπληκτικό!
 
Τελευταία επεξεργασία:

kikirikou

Μέλος
"φίλε" είπαμε (έγραψες) είσαι αργόσχολος αλλά μας ωθείς να καταλήξουμε ότι είσαι και άλλα συν αυτό.
Σε πείραξε η κριτική; αρθρογράφος είσαι δεν ξέρεις ότι τα γραφόμενά σου υπόκεινται σε σχολιασμό; πρώτη φοράς το ακούς (διαβάζεις αυτό; ) ιδίως όταν βρίθουν "σεξιστικών" απόψεων! και μόνο που "εφευρίσκεις" αδόκιμους όρους με τη λέξη "γυναίκα" τι είναι;
όσο για το ότι σου επιτιθόμαστε προσωπικά, ούτε σε ξέρω ούτε θέλω να σε γνωρίσω!
είπα να σε αγνοήσω αλλά η ευτέλειά σου ξεπέρασε και τη δική μου, όπως έγραψες!
επειδή φαντάζομαι θες να έχεις τον τελευταίο λόγο (γραπτό) μπορείς να σχολιάσεις ό,τι θες στα γραφόμενά μου, αλλά η ουσία είναι μία: σε πείραξε ο αντίλογος!
δε θα σχολιάσω ούτε το πνευματικό επίπεδο ούτε τις άλλες "ευδόκιμες" "ανώτερες" "πανεπιστημιακές" εκφράσεις σου, πίστευε ό,τι θες! Δημοκρατία έχουμε και ας μη σου αρέσει!
 

alienX

Μέλος
Τώρα που έθιξες τις αρχές και τους τρόπους μου, με έκανες να νιώσω σκουπίδι, να ξέρεις.

Είχα σκοπό, μετά την πρώτη σου απάντηση, να ρίξω λίγο τους τόνους, μιας και είχες πάρει κάποια αμυντική στάση, όπως κατάλαβα με την περιορισμένη μου αντίληψη και μέσα στην βιασύνη μου - κι όχι άδικα ως εκεί, μπας και ο όποιος μελλοντικός μας διάλογος θυμίζει παραπάνω συζήτηση κι όχι ένα ακόμα φθηνό debate στο όποιο ο καθένας κοιτάει να ''σκοράρει πόντους'' έναντι του άλλου, καταφεύγει σε φθηνές πρακτικές εντυπωσιασμού, αντί να μπει στον κόπο να τον καταλάβει και να απαντάει ουσιαστικά, με ατόφια επιχειρηματολογία κι όχι προσωπικές επιθέσεις (ακούγεται υποκριτικό να το λέω εγώ, ίσως, αυτό** τώρα αλλά θα εξηγήσω, καθώς το επίπεδο φαίνεται να είναι όντως κάτω του μετρίου, όπως με είχαν προειδοποιήσει άλλωστε αλλά δεν ήθελα να τους πιστέψω).

[**περί προσωπικών επιθέσεων εννοούσα, μιας και δεν φαίνεται να καταλαβαινόμεθα εδώ μέσα...]


Καταρχάς, ας συνεχίσω με κάποια γενικά σχόλια, απατώντας όσο γίνεται στις δύο δικιές σου απαντήσεις και μετά πιο συγκεκριμένα πάνω στις παραθέσεις σου για το κείμενο μου, κι ο θεός βοηθός.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, μήπως και βρεθεί κοινός κώδικας επικοινωνίας, υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ του ''οι απόψεις σου σε αυτό το θέμα είναι ηλίθιες, ολίγον τι αστείες και παρωχημένες'' στο ''εσύ ο ίδιος σου είσαι παντελώς ηλίθιος και γελοίος''.

H πρόθεση δεν συνάδει πάντα με την αντίληψη των όσων λες, αλλά αν εσύ μπερδεύεις αυτά τα δύο δεν σου φταίει κανένας άλλος. Μπορείς, λοιπόν, να ''κλαίγεσαι'' για προσωπικές επιθέσεις στον χαρακτήρα σου και όχι στις απόψεις σου (όπου είναι μέρος του χαρακτήρα σου όσον αφορά το όποιο συγκεκριμένο θέμα, αλλά είναι ίσως μηδαμινό συγκριτικά με το όλο ποιόν καθώς σαν άνθρωπος έχει ο καθένας πολλές εκφάνσεις, και κανείς δεν το αρνήθηκε... ) καθώς και για ''τσουβάλιασμα'' και για ''βιαστική κριτική'' (!!), όσο θες.

Έτσι, επειδή δεν είσαι καθόλου βιαστικός, δεν τσουβαλιάζεις και η (συνεχώς υπονοούμενη) γλωσσική σου ανώτερη ικανότητα μπορεί να δει μέσα από τα λεγόμενά μας, έχεις βγάλει ολόκληρη κοσμοθεωρία για το τι είδους άνθρωπος είμαι (εντός και εκτός διαδικτύου, βεβαίως, βεβαίως, τόσο μακριά βλέπεις) (!!), φαίνεται να πιστεύεις πως έχεις μία αψεγάδιαστη εικόνα για τις αρχές μας και τους τρόπους μας και το ήθος μας (!!!). Νόμιζα, έτσι είχα αντιληφθεί τουλάχιστον με την περιορισμένη μου κριτική αντίληψη, ότι δεν σου άρεσε το ''τσουβάλιασμα'' και η ''βιαστική κριτική''! Είναι μάλιστα και ένα σύγχρονο φαινόμενο που μαστίζει την κοινωνία μας και μας εμποδίζει από το να κάνουμε εποικοδομητικούς διαλόγους! Μήπως, τελικά, να αφήσουμε την αφ' υψηλού κριτική, να κατέβουμε από το ψηλό καλάμι μας και να δούμε πώς να αλλάξουμε πρώτα εμείς και βλέπουμε μετά πως διορθώνουμε και τον κόσμο γύρω μας;

Ποιος φάσκει και αντιφάσκει, λοιπόν; Ποιος αυτοαναιρείται σε κάθε δεύτερη πρόταση; Αν καθόμουν να γράψω όλες τις προφανείς (ακόμα και στον δικό μου κατώτερο πνευματικά εγκέφαλο) αντιθέσεις σε όλα σου τα κείμενα ως τώρα, δεν θα τελείωνα ούτε αύριο και βλέπεις δεν ταιριάζει με την βιαστική μου προσέγγιση.

Αν και θα αναλύσω κάποια παρακάτω, θέλοντας και μη.


Αν τέτοιες απαντήσεις, λοιπόν, σου ''αγοράζει'' <<η ΠΙΟ ώριμη>>, <<ΠΙΟ λογική σου σκέψη>>, ευχαριστώ δεν θα πάρω. Αν τέτοιου είδους προσωπικές επιθέσεις προκύπτουν <<μετά τη θέληση, να πολεμήσεις , και να επιβληθείς στα όποια... αισθήματα απέχθειας ή όποια άλλα αρνητικά σου βγαίνουν στην επιφάνεια προς τον θεματογράφο, τον αρθρογράφο και γενικά όποιον -γράφων έχεις απέναντί σου>>, τότε ας παραμείνω ένας ακόμα βιαστικός είρωνας που ζει με το άγχος να <<τσουβαλιάζει>> αγνώστους στο ίντερνετ, γιατί αυτό το ήθος μου και οι αρχές μου. Γιατί, Τηλέμαχε, αυτό ήταν μία προσωπική επίθεση, όχι η επίθεση στα επιχειρήματα που παρέθεσες και παραθέτεις μόνος σου στα άρθρα σου (σε περίπτωση που, για ακόμα μία φορά, δεν έγινε κατανοητό το τί προσπαθούσα να πω πριν). Ποιος αυτοαναιρείται επανειλημμένα, λοιπόν, σε κάθε δεύτερο κείμενο; Μπορείς να δεις την ειρωνεία τώρα, ή οι κατώτερες γλωσσικές μου ικανότητες δεν μπορούν να σου το καταστήσουν σαφές;

Μήπως άλλος δεν κατάφερε ποτέ να ''δει'' πίσω από τα λεγόμενα του άλλου, ακόμα και πίσω από τις όποιες ειρωνείες και (ομολογουμένως) έντονη φρασεολογία; Γιατί, ακόμα και στα σχόλιά σου παρακάτω, δεν φαίνεται να καταλαβαίνεις γρι, αλλά δεν θα επεκταθώ τώρα.

Ρητορικά ερωτήματα όλα αυτά, δεν περιμένω απάντηση, την ξέρω ήδη, την ξέρεις ήδη. Και όπως ήθελα να τονίσω και στην αρχική μου απάντηση σε σένα, αλλά προφανώς απέτυχα, πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα του να κάνουμε ακριβώς αυτό αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ''δεν πρέπει'', ότι αποτελεί τροχοπέδη για ουσιαστικούς διαλόγους και εξέλιξη, προσωπική και κοινωνική. Αυτή την υποκρισία, αυτή την γνωστική ασυμφωνία, την συναντάει κανείς τόσο συχνά έξω, που πλέον είναι κάτι παραπάνω από πασιφανής. Ίσως, λέω, ίσως να τσεκάραμε πρώτα τα δικά μας ατοπήματα πριν αρχίσουμε να δαχτυλοδείχνουμε και να μιλάμε για ευτελισμό ατόμων και κοινωνίας. Τις περισσότερες φορές κάνουμε ακριβώς το ίδιο, και εκτός από ευτελείς φαινόμαστε και γελοίοι.


Βέβαια, η τελευταία σου απάντηση ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη (το ύφος της εννοώ) μιας και όχι μόνο σου επιτεθήκαμε προσωπικά, αλλά και με στρατηγική (!!!) και με λανθάνον συναισθήματα ζήλειας (!!!). Έτσι το βλέπεις. Τόσο καλά μας ''διάβασες'' από ένα κείμενο για να ξέρεις και τι κόμπλεξ έχουμε και τι όχι. Με έκανε να γελάσω το τουλάχιστον, οφείλω να παραδεχτώ ότι αυτό δεν το περίμενα. Με αιφνιδίασε (δυσάρεστα) και ίσως τα επιχειρήματα σου να μην είναι τα μόνα γελοία τελικά.

Αν σε φθονούσα τόσο, ούτε το ιστολόγιο θα παρακολουθούσα τόσο καιρό κάνοντας αντιδράσεις και υποστηρίζοντάς το, ούτε τίποτα. Τα έχω υπερβολικά καλά με τον εαυτό μου για να με νοιάζει σε τέτοιο βαθμό η κάθε επιτυχία (ή μη) του κάθε τυχάρπαστου στο ίντερνετ. Αλλά δεν θα πέσω καν στο τρυπάκι να υπερασπιστώ το ήθος μου ή οτιδήποτε άλλο πέραν των επιχειρημάτων μου, άλλωστε εσύ ξέρεις καλύτερα, προφανώς.

Όχι μόνο δεν υποκρύπτω κάποιο αίσθημα ζήλειας, λοιπόν, χαιρόμουν και που έδινες την όποια κίνηση στο forum, διαβάζοντάς σε. Κρίμα. Τόσο αλαζονικός είσαι όμως, είτε θες να το αποδεχτείς είτε όχι.

Και για να το κλείσω αυτό το κομμάτι, λιγοστεύει και ο χρόνος και η όρεξη, αν μας θεωρείς τόσο πνευματικά αδαείς, τόσο ανίκανους/ες να ''δούμε'' μέσα από τα λεγόμενά σου λόγω της οφθαλμοφανούς γλωσσικής μας ανεπάρκειας, τόσο βιαστικούς/ες να βάλουμε ''ταμπέλες'' γιατί σε φθονούμε και περιμέναμε τόσο καιρό να σου επιτεθούμε στρατηγικά για να σε ρίξουμε, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και σε μας και μην απαντάς. Αν ισχύουν όσα προείπα (στο δικό σου το κεφάλι πάντα), ποιο θα ήταν το νόημα ακριβώς; Άσε μας τους πτωχούς (τω πνεύματι) στην μοίρα μας, αν έτσι μας έχεις σαν εικόνα.


Κρύψου πίσω από την μάσκα ευπρέπειας που έχεις και άσε εμάς τους αγενείς <<φθηνούς>> να ταλανίζουμε την κοινωνία.
[Γιατί, το να πεις φράσεις που δεν αποπνέουν ανωτερότητα, να χρησιμοποιήσεις πιο έντονες λέξεις λόγω του εκνευρισμού σου ή ό,τι άλλου, ευτελίζει όχι μόνο τον λόγο σου αλλά και το ποιόν σου, το να είσαι αλαζόνας όμως ή τέλος πάντων ό,τι άλλο θεωρείς ό,τι έδειξες στις απαντήσεις σου σε κάνει κυριλέ. Ήρθες τώρα να μας κάνεις ανθρώπους εσύ και οι υποτιθέμενα ανώτεροι τρόποι σου (που διαρκούν μέχρι να εκνευριστείς κι εσύ με την σειρά σου, αλλά ψιλά γράμματα). Ας μου λείπει. Αυτή, φαίνεται τουλάχιστον από εδώ, να είναι και μία ακόμη βασική διαφορά μας. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να ''μασκαρεύω'' τα πιστεύω μου πίσω από ψαγμένες και καλά, φανταχτερές λέξεις, αν το κάνεις δικαίωμά σου, όχι όμως ότι κάτι άλλο είναι απαραίτητα κατακριτέο. Εκτός και αν η ίδια ιδέα έχει άλλη υπόσταση αναλόγως με το ποιος/και πώς την λέει... Μεγάλη παρένθεση, ας το αφήσω εδώ.]


Αν θες να συνεννοηθούμε, άσε φθηνές υπόνοιες περί αντιληπτικής, γλωσσικής ικανότητας και πνευματικής κατωτερότητας κατά μέρους. Ούτε ο ίδιος σου φαίνεται να σφύζεις από απεριόριστο IQ. Καλύτερα είρωνας και κυνικός, λοιπόν, που τουλάχιστον φαίνονται (ή μήπως όχι; ) οι προθέσεις σου, παρά αλαζόνας έχοντας ένα αίσθημα ανωτερότητας, με υπόνοιες και υπαινιγμούς για τους άλλους και την κατώτερη πνευματική τους υπόσταση, ειδικά όταν τέτοια αισθήματα δεν ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα (κατ' εμέ πάντα, δεν θα επιτίθεσαι μόνο εσύ στις ικανότητές μας, απλά επειδή είχαμε το θράσος (!!!) να απαντήσουμε στην αυθεντία σου - ξέρω θα πεις ''δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι αυθεντία σε κάτι'', ''εγώ θέλω διαλόγους, χρειαζόμαστε περισσότερες συζητήσεις στις μέρες μας'', μπλα μπλα μπλα. Όλα τα αναιρείς στο τέλος. Δεν συμπεριφέρεσαι σαν να θες να κάνεις κουβέντα, όταν δεν πρόκειται για ομοϊδεάτη σου τουλάχιστον. Δες την τελευταία σου απάντηση. Γνωστική ασυμφωνία; Εδώ; ). Εγώ τουλάχιστον τα είπα έτσι όπως νόμιζα ότι είναι: ηλίθια επιχειρήματα, χωρίς να υπαινίσσομαι τίποτα.


Και δεν σε θεωρούσα ''αργόστροφο'' (μέχρι πρότινος τουλάχιστον), αλλιώς δεν θα απαντούσα και ούτε θα έγραφα όπως έγραψα [Δεν ξέρω από πού το συμπέρανες - άλλου αποσκοπούσαν τα σχόλια ''περί πρωτοτυπίας απόψεων'' και θα το αναλύσω μετά καθώς βλέπω το ανέφερες - ίσως να αδυνατείς να διαχωρίσεις το ''ηλίθια επιχειρήματα'' από το ''ηλίθιο το ίδιο το άτομο'', ίσως να μην κατάφερες να ξεχωρίσεις την ειρωνεία λόγω του όποιου εκνευρισμού από την επιχειρηματολογία μου, ίσως, ίσως, ίσως...]. Αλίμονο αν τσακωνόμασταν με τον καθένα/την καθεμία στο διαδίκτυο με την παραμικρή μας διαφωνία, αν χάναμε τον χρόνο μας τόσο αντιπαραγωγικά με το ''να περιμένουμε την σωστή στιγμή'' για να ''ρίξουμε'' κάποιον από ζήλεια και από το υποκείμενο μίσος μας, πόσο μάλλον όταν είμαστε τόσο βιαστικοί και ανώριμοι. Αν και φαίνεται υπερτίμησα πολλά...


Και κάτι ακόμα. Ούτε τον κύριο κορμό της απάντησής μου ''έπιασες'', ούτε ''είδες'' αυτό που ήθελα να πω, ούτε κατάλαβες τον κύριο άξονα του κειμένου και φαίνεται από τις απαντήσεις στις παραθέσεις σου. Άστοχες τελείως, αλλά θα το αναλύσω μετά αυτό. Ίσως να είναι, βέβαια, η αδυναμία μου να αποτυπώσω τις σκέψεις μου σε λόγο, ίσως να είναι ότι βλέπεις αυτό που θες να δεις, ήρθες σε άμυνα και ήθελες απλά να κάνεις αυτό που έθιξα ανοίγοντας, να ''σκοράρεις κάποια points'' σε ένα ακόμα φθηνό debate, ίσως να μην είσαι και τόσο έξυπνος όσο φαίνεται, αποδεδειγμένα πλέον απ' όσα λες, να νομίζεις πως είσαι, ίσως όλα αυτά μαζί. Δεν υποστήριξα ότι είμαι αυθεντία σε τίποτα πέρα των όσων εγώ πιστεύω. Επίσης, δεν θα επεκταθώ τώρα σε αυτό, έκανες ακριβώς αυτό για το οποίο ένιωσες και αδικημένος μια μέρα πριν! Δεν ξέρω κατά πόσο καταλαβαινόμαστε πλέον, βέβαια, αλλά όπως είπα, θα το αναλύσω σε δεύτερο χρόνο.

Αυτά για τώρα, αν και θίγεις πολλά, κάνοντας τεράστια λογικά άλματα (συνειδητά ή μη), χωρίς να φαίνεται να τα καταλαβαίνεις κιόλας.


Συνέχισε, να δούμε ποιανού οι θέσεις θυμίζουν <<παραλήρημα>>, συνέχισε και τις προσωπικές επιθέσεις (που εσύ άρχισες, for the record), μπας και αρχίσεις να καταλαβαίνεις ποιος προσφεύγει σε ευτελείς απόπειρες ενθουσιασμού...

Μία ακόμα εικόνα από το απλό πρόγραμμα ζωγραφικής, λοιπόν, αφού τόσο σου άρεσε, σαν προοικονομία:
 

Συνημμένα

 • unnamed.png
  unnamed.png
  12,5 KB · Προβολές: 64
Τελευταία επεξεργασία:

alienX

Μέλος
kikirikou, γράφω ''σεντόνια'', μπας και του δώσω να καταλάβει ό,τι γράφεις σε δέκα σειρές. Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συνεχιστεί η '''συζήτηση''' μιας και δεν είναι συζήτηση, χανόμαστε σε μικροπράγματα, αδυνατούμε να ξεχωρίσουμε λέξεις - κλειδιά και να απομονώσουμε την κεντρική ιδέα ενός κείμενου/ μιας παραγράφου και αναλωνόμαστε και σαν χαρακτήρες. Ας αφήσουμε τους και καλά ψαγμένους διαλόγους, τις πανεπιστημιακές εκφράσεις (που χρήζουν και επεξήγησης, γιατί έχει πειστεί ότι είναι σε όλα σωστός και ότι απλά είμαστε καθυστερημένα και δεν αντιλαμβανόμαστε - δεν μπορούμε να αντιληφθούμε - τι θέλει να πει ο ποιητής... Ας είναι...) και να πάμε μια βόλτα από το γυμνάσιο, όλοι μαζί; Μπας και μάθουμε να καταλαβαίνουμε ό,τι διαβάζουμε (όλοι μας), να αποφεύγουμε και συγχύσεις...
Να μάθω κι εγώ να αποτυπώνω σκέψεις σε χαρτί γιατί φαίνεται αποτυγχάνω παταγωδώς [και είναι η μόνη φορά ίσως - μέσα στο κείμενο - που δεν το λέω σαρκαστικά. Φαίνεται ζούμε ο καθένας στον δικό του πλανήτη, δεν εξηγείται αλλιώς].

Όταν σταματήσουν από κάθε πλευρά, το λοιπόν, σχόλια που δεν αποσκοπούν στην εύρεση της όποια αλήθειας, αλλά σε εντυπωσιασμό - όπως γράφει άλλωστε, αρκετά σίγουρος ότι αυτός δεν πέφτει στο ''τρυπάκι'' - τότε ίσως και γίνει διάλογος. Ακόμα και με ειρωνείες και κυνισμό, δεν έχω τέτοια κολλήματα, θα προσπαθήσω να ''δω'' τι προσπαθείς να μου πεις, αγνοώντας την όποια φράση σου κρύβει εκνευρισμό - γιατί δεν με αφορά κιόλας το τι σε αγγίζει συναισθηματικά και τι όχι - απατώντας στην επιχειρηματολογία σου. Άλλο το ένα όμως, άλλο το κάνω *όντως* προσωπική επίθεση στο ήθος και τις αρχές σου, υπαινίσσομαι ότι όλοι είστε πλέμπες αδύναμοι να ''πιάσετε'' το σκεπτικό μου - χωρίς καλά, καλά να έχει πιάσει αυτός το δικό μας.

Με 'νοιαζε πολύ το whitewashing νομίζει, αυτό κατάλαβε. Όχι ό,τι ακολούθησε μετά στο άρθρο του, ακόμη και ό,τι υπονοούσε περί ''''ισότητας''' και τα σχετικά. Αλλά, είπα, όλα αυτά σε δεύτερο χρόνο. Αν και αμφισβητώ ότι θα έχει το όποιο νόημα πλέον.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα Κάτω μέρος