Joker.....Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Ξεκίνησα να το γράφω στο θέμα με τα κόμικς.

Ο Joker όμως είναι ένα τεράστιο και ξεχωριστό κεφάλαιο, και πρέπει να έχει την τιμητική του σαν ανεξάρτητο θέμα. Οπότε κάνω copy-paste την εκεί απάντηση και συνεχίζω.....


Στα κόμικς εκτός από superheroes έχουμε και τους supervillains! Πριν συνεχίσω ένα μικρό σχόλιο, ίσως λανθασμένα έχουμε ταυτίσει τον σούπερ ήρωα και τον σούπερ κακό με σούπερ δυνάμεις!!

Ο Iron Man και ο Batman δεν έχουν υπερφυσικές δυνάμεις, δεν τους τσίμπησε κάποια αράχνη ούτε έχουν το γονίδιο Χ που τους δίνει σούπερ δυνάμεις.
Είναι απλά, έξυπνοι.
Και χρησιμοποιούν αυτή την εξυπνάδα στην τεχνολογική ανωτερότητα, στα gadgets δλδ. που θα τους δώσει το πλεονέκτημα έναντι των υπερφυσικών δυνάμεων που έχουν οι κακοί που αντιμετωπίζουν. Απλά δύο παραδείγματα.

Επίσης ο Superman εδώ στη γη είναι super - man!! Στον πλανήτη του, τον Krypton, θα ήταν θα ήταν απλά ένας ακόμη.......Kryptonian, αν δεν καταστρέφονταν!!

Από την άλλην, στους σούπερ κακούς δλδ, ο Lex Luthor είναι και αυτός έξυπνος και χρησιμοποιεί το μυαλό του για να νικήσει τον superman ή ο TwoFace τον Batman.

Οι παραπάνω και όλοι, σχεδόν, οι χαρακτήρες των κόμικς έχουν κάποιον σκοπό, κάποια ατζέντα!!

Υπάρχει όμως ένας κακός που είναι απλά.....κακός.

Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Joker.

Δεν έχει ατζέντα, δεν έχει σκοπό, δεν τον νοιάζει το χρήμα, δεν τον ενδιαφέρει η δόξα!
Τον ενδιαφέρει μόνο το χάος και η αναρχία.....και να νικήσει τον Batman!!
Δεν θέλει να τον σκοτώσει, θέλει να τον ΝΙΚΗΣΕΙ πνευματικά και ψυχολογικά.
Να τον αλλάξει, να τον ποδοπατήσει, να τον "σπάσει", να τον "κομματιάσει".....είναι δλδ καθαρά ένας πνευματικός-φιλοσοφικός πόλεμος.

Δεν υπάρχει παρόμοιος πόλεμος στα κόμικς. Και αν υπάρχει δανείστηκε από τον Joker vs Batman.

Είναι ο "πόλεμος" των πολέμων.
Είναι αυτός που διεξάγεται σε ανώτερο, πνευματικό, επίπεδο και οι προεκτάσεις, οι "κάθετες" προεκτάσεις του, είναι ότι άλλο υπάρχει στα κόμικς. Γι' αυτό και άλλαξα από Marvelικός σαν παιδί σε DC μεγαλώνοντας.

Είναι πολύ φτωχή, και παιδική, η Marvel μπροστά στο σκοτεινό σύμπαν της DC και ειδικά του Joker.


Από την πρωτοεμφάνιση του το 1940:
Έχει δώσει "τροφή" και απομίμηση σε πολλά και πολλούς/ες.


Στα κόμικς, και όχι μόνο στη Marvel και την DC, είναι η προσωποποίηση του κακού, του υπέρτατου κακού, είναι ο νούμερο 1 κακός ή έστω μέσα στην πεντάδα, ανάλογα ποιος γράφει το άρθρο!


και πόσα άλλα......Τον Joker στον κινηματογράφο τον έχουν παίξει μεγάλοι ηθοποιοί, και δεν θα ασχοληθώ με την εποχή πριν το 1988, (δεν νομίζω να έχουμε πάλι θέμα με τις.....ημερομηνίες!!!!).


Το 1988 λοιπόν ο Joker άλλαξε κυριολεκτικά στα χέρια του Allan Moore και στο The Killing Joke

έγινε πιο σκοτεινός, πιο απροσδιόριστος, έγινε φιλόσοφος, έγινε......ιδέα του κακού!!!έτσι μετά το 1988 έχουμε τον:


Jack Nicholson στο Batman 1999*
Εντάξει, δεν την λες και πετυχημένη προσπάθεια ενός μεγάλου ηθοποιού να παίξει τον super κακό, αλλά είχε στο βιογραφικό του αυτό
και θεωρήθηκε ως ο πιο κατάλληλος τότε για Joker!

Το "Here's Johnny"....... τι να γράψω τώρα γι' αυτό το έργο, και αν αρχίσω πάμε αλλού οπότε απλά......κλασικό!!και φτάνουμε στον καταπληκτικό


Heath Ledger......(είναι όπως ακριβώς φαντάστηκε ο Alan Moore τον Joker, ένας απόλυτος μηδενιστής: )


The Dark Knight 2008
Είναι εδώ που λέει......."Δεν θέλω να σε σκοτώσω, τι θα κάνω χωρίς εσένα?!".......Με λίγα λόγια, με ολοκληρώνεις, υπάρχω γιατί υπάρχεις εσύ και είμαι ότι δεν είσαι εσύ, ένας καθρέφτης σου στην σκοτεινή πλευρά!!
Αν κάποιος θεωρεί πως οι χαρακτήρες των Batman και Joker και η μεταξύ τους αντιπαλότητα δεν είναι φιλοσοφικές ή ακόμα και θρησκευτικές......γελιέται!!

Το είδαμε και στο Star Wars όπου κάθε Jedi πρέπει να αντιμετωπίσει την σκοτεινή του πλευρά, αν νικήσει είναι Jedi, αν όχι, γίνεται Sith!!
Πριν την δοκιμασία είναι .......και τα 2, κάτι σαν την γάτα του ΣρέντινγκερΟ Heath Ledger πήγε τον χαρακτήρα του Joker, του Joker του Alan Moore, σε άλλο επίπεδο. Επάξια πήρε, έστω και μετά θάνατον, το όσκαρ!!

Οι ταινίες με τον Joker δεν είναι πια......παιδικές ταινίες!
Ο Joker ξεκίνησε σαν εικονογραφημένος χαρακτήρας σε κόμικ, αλλά ο κινηματογράφος τον έχει εξελίξει σε κάτι που υποψιαζόμαστε πως εκεί που θα καταλήξει θα είναι τρομακτικά .......οικείος χαρακτήρας, και αν δεν σας φαίνεται ακόμη οικείος χαρακτήρας περιμένετε λίγο καιρό και θα τον δείτε και στην γειτονιά σας!!!

Και αυτό διότι η επόμενη ταινία με τον Joker μας έδειξε απλά ότι για να γίνει κάποιος Joker το μόνο που χρειάζεται........ είναι μια κακή μέρα!!!


Joaquin Phoenix, Joker 2019 (πάλι όσκαρ στον Joker)

Τρομακτικά καταπληκτική ταινία.


Ο χορός στα σκαλιά όλα τα λεφτά

Είναι η στιγμή που.......πως το λέει στο Matrix....?!
"there is a difference between knowing the path and walking the path"


Η σκηνή του χορού είναι η στιγμή όπου έπεσαν όλα τα τείχη της υποκρισίας που τον βασάνιζαν, τον εγκλώβιζαν, αυτή η ψευτοηθική που έχουν πολλοί......τα 2 μέτρα και τα 2 σταθμά, που κοιτάς εμένα αλλά αδυνατείς να δεις τον εαυτό σου.......! Είναι η στιγμή που "ελευθερώνεται", γίνεται ένα με τον εαυτό του, γίνεται ο Joker, The Clown Prince of Crime.Με τον Jared Leto ως Joker δεν θα ασχοληθώ διότι ότι απλά "συνόδευε" την φοβερή Robbie Margot ως Harley Quinn στο "The Suicide Squad 2016", αδιάφορος γκανγκστερικός Joker, καμία σχέση με τους άλλους.
"would live for me?" (από τις λίγες καλές σκηνές του έργου)


Να μην έχει ο Sami την ........Lilith του.....?! (για όποιον ξέρει).Μουσικές επιλογές από Batman-Joker and Harley Quinn

 
Τελευταία επεξεργασία:

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Μια σκηνή που ξέχασα να προσθέσω στο κυρίως θέμα, όταν αναφέρθηκα στον Joker του Alan Moore, είναι η παρακάτω

"I'm an idea, state of mind"


Θ' ακολουθήσουν και άλλες σκηνές καθώς ο Joker είναι ο αγαπημένος villain.......χώρια που ετοιμάζεται και το Joker 2 ....


 

Τηλέμαχος

Αρθρογράφος
Διαβάζω τα εξής:

1ον: Η συνέχεια του Joker θα είναι μιούζικαλ !!2ον: Για τον ρόλο της Harley έχουν επιλέξει την Lady Gaga....(φημολογείται)!!!


Τώρα τι να γράψω, να το δω πρώτα και ίσως μου αρέσει η ιστορία joker-harley σε μιούζικαλ, αν και σαν ιδέα την βρίσκω κακή, αλλά ποιος ξέρει....?!

Η Lady Gaga ως Harley....?!

Δεν μπορώ να καταλάβω τη μη συνοχή στις ταινίες της DC με το χάος στους ηθοποιούς!
Άλλους βλέπουμε στις σειρές, άλλους στις ταινίες, άλλους στα crossovers , βλ. Flash, Batman, ευτυχώς δεν άλλαξαν την wonder woman.
Δλδ τι δεν τους κάθισε καλά με την Μάργκοτ, την οποία βρίσκω καταπληκτική αν όχι φοβερή ηθοποιό?! Εντάξει με τον Λέτο το καταλαβαίνω, καλός αλλά όχι τόσο τζόκερ που ο κόσμος χόρτασε με τον Λέτζερ, πήγε τον πήχη στον....ψηλά, πολύ ψηλά!!

Δεν ξέρω για την Gaga, προσπαθώ να την φανταστώ ως Harley και δεν την βρίσκω κακή σαν ιδέα, ίσως να κρύβει μια Harley μέσα της. Η Μάργκοτ σίγουρα κρύβει....... Αν σκεφτώ τις 1-2 ταινίες που την είδα (δεν έχω δει ακόμα το νέο Top Gun) :


Machete Kills 2013

A Star is Born 2018


Δεν μου.....γεμίζει το μάτι για Harley !! Αν όμως θυμηθώ τα ..........Όπα, εδώ κάτι βλέπουμε, όχι πολλά αλλά ..........λες?!?!Πάντως σαν ζευγάρι Joker-Harley δεν έχω δει καλύτερο από τους Μίκι και Μάλορι.......
Natural Born Killers 1994


Τι ταινιάρα ήταν αυτή.....!! Την θυμήθηκα καθώς έγραφα για την τραπ και ήθελα να τη προσθέσω εκεί αλλά ανήκει στο σύμπαν του Joker. Μίκι και Μάλορι λοιπόν μπορεί να μη διαφημίστηκαν ως Τζόκερ και Χάρλει, άνετα όμως, πολύ άνετα, τους μετονομάζεις


Το λέει και ο Όλιβερ Στόουν.....


 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα Κάτω μέρος