Με το InterReflections ξεκινά η δεύτερη τριλογία ταινιών του Πίτερ Τζόζεφ.
Είναι μια πειραματική, μικτού είδους αφηγηματική ταινία προσαρμοσμένη από το βιβλίο του, με τίτλο «Το Νέο Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Όμως για να καταλάβουμε καλύτερα το InterReflections πρέπει να πούμε λίγα πράγματα για τον Πίτερ Τζόζεφ. Είναι σκηνοθέτης, αλλά και δημιουργός του κινήματος Zeitgeist. Καλώς ή κακώς, ο Πίτερ έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στον τρόπο που βλέπουν την κοινωνία πολλοί άνθρωποι. Από πρώιμος υιοθέτης των πιο δημοφιλών θεωριών συνωμοσίας έγινε ο μεγαλύτερος επικριτής του τρέχοντος καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος.​


Zeitgeist: The Movie

Zeitgeist, The Movie.jpg


Μια φορά κι έναν καιρό, λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ, σε μορφή έργου τέχνης, με το όνομα Zeitgeist: The movie . Η ταινία ξεκινά με ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο για το πώς όλες οι θρησκείες βασίζονται στην αστρολογία και την αστρονομία, βασισμένο στο έργο της Αχάρια Σ . Για παράδειγμα, η ανάσταση του Ιησού των τριών ημερών συνδέθηκε με τον ήλιο να είναι ακίνητος για τρεις ημέρες πριν ο ήλιος ανατείλει ξανά και οι μέρες μεγαλώσουν.

Ωστόσο, η ταινία θα μείνει γνωστή στην ιστορία ως η αρχή του κινήματος της συνωμοτικής σκέψης στο διαδίκτυο. Από την κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για εκρήξεις που συνδέονται με ιστορικές συνωμοσίες, έλεγε ότι η περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ένα γεγονός ενορχηστρωμένο από την κυβέρνηση. Ευτυχώς, αυτή η εξήγηση δεν είναι σωστή και μπορεί να εξηγηθεί. Σήμερα, οι περισσότεροι ισχυρισμοί της ταινίας έχουν εξηγηθεί και καταρριφθεί.

Αν και ο Τζόζεφ έδειξε ξεκάθαρα σε αναρτήσεις του ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ήταν μια κυβερνητική συνωμοσία, συνέχισε να ασχολείται με άλλα πράγματα στη δεύτερη ταινία του.​

Zeitgeist: Addendum

Zeitgeist, Addendum.jpg


Σε αυτήν την ταινία του, εστίασε στα οικονομικά. Συζητά πραγματικά ζητήματα της σημερινής κοινωνίας όπως η πρακτική της προγραμματισμένης απαξίωσης λόγω της ανάγκης της αγοράς για κυκλική κατανάλωση. Επιπλέον, αυτή η ταινία ήταν από τις πρώτες που εξήγησε ξεκάθαρα πώς δημιουργούνται τα χρήματά μας από το χρέος και μερικές από τις επιπτώσεις που έχει αυτό για την κοινωνία.

Η προτιμώμενη λύση του είναι να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό σύστημα χωρίς αγορές που να βασίζεται στη βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και επιστημονικές γνώσεις. Ανάφερε λύσεις που πρότεινε ο Ζακ Φρέσκο, Αμερικανός μελλοντιστής και δημιουργός του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «The Venus Project» . Ο Τζόζεφ, μετά την κυκλοφορία του Addendum δημιούργησε την ομάδα ακτιβιστών The Zeitgeist Movement για την προώθηση του The Venus Project. Τελικά, Πίτερ και Ζακ χώρισαν και τώρα ο Πίτερ χρησιμοποιεί κυρίως θεωρίες του Μπάκμινστερ Φούλερ ως αναφορά σε μια καλύτερη κοινωνία.​


Zeitgeist: Moving Forward

Zeitgeist, Moving Forward.jpg



Στην τρίτη και πιο ενδιαφέρουσα ταινία του, συζητείται ο ρόλος των γονιδίων και του περιβάλλοντος και πώς σχετίζονται με τον εθισμό. Υποστηρίζει ότι ο καταναλωτισμός είναι εθισμός και ότι τα οικονομικά και πολιτικά μας συστήματα μεγιστοποιούνται για την οικονομική ανάπτυξη (ΑΕΠ) και όχι τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες. Αναφέρεται επίσης η τεχνολογική ανεργία λόγω αυτοματισμών.​



InterReflections

InterReflections.jpg


Η πρώτη από μια τριλογία ταινιών για μια φανταστική παγκόσμια επανάσταση. Λαμβάνοντας χώρα σε τρία χρονικά πλαίσια, η διαδοχική γραμμή συνδέεται με την ιστορία της Κονκόρντια, μιας ακτιβιστικής οργάνωσης που αποτελείται από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αποστάτες από όλο τον κόσμο. Επιδιώκουν να σταματήσουν την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του κόσμου στα μέσα του 21ου αιώνα μετατοπίζοντας στρατηγικά την τεχνολογική εστίαση από «την επιστήμη του σχεδιασμού και της κατασκευής όπλων», στην «ανάπτυξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης μέσω της τεχνολογίας». Κατά τη διάρκεια των τριών ταινιών, το κοινό θα οδηγηθεί σε ένα ταξίδι παγκόσμιου (και πνευματικού) μετασχηματισμού, ενώ θα αναδείξει τις πραγματικές κοινωνικές δυνατότητες (και προβλήματα) που έχουμε ή ετοιμαζόμαστε να έχουμε καθώς ο χρόνος ξεδιπλώνεται.

«Η νέα σειρά ταινιών είναι ένα έργο σε στυλ φαντασίας που διαδραματίζεται σε πολλαπλά χρονικά πλαίσια, χρησιμοποιώντας την ιδέα της ‘’κατανόησης μιας κατάστασης ή ενός γεγονότος μόνο αφού έχει συμβεί ή αναπτυχθεί’’ ως κινητήριο μοτίβο για να εμπνεύσει το κοινό να σκεφτεί διαφορετικά για τον κόσμο που έχουμε σήμερα και τον κόσμο που θα μπορούσαμε να έχουμε αύριο». - Πίτερ Τζόζεφ.​


ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Συνιστούμε να παρακολουθήσετε το InterReflections του Πίτερ Τζόζεφ. Είτε συμφωνείτε, είτε όχι, με τις απόψεις του, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο εξωστρεφείς και ενδιαφέροντες στοχαστές της εποχής μας. Θα ήθελα πολύ να δω τις ιδέες του να συζητούνται περισσότερο. Είναι πιο χρήσιμο και διασκεδαστικό όταν οι ιδέες συζητούνται και τελειοποιούνται.

fansubbers.gr
 
Ομολογώ ότι δεν κατάφερα να το δω με τη μία. Ίσως έχασα νοήματα, ίσως το ξαναδώ κάποτε.

Συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής του τρέχοντος συστήματος, αλλά πιστεύω ότι η λύση μιας οικονομίας που βασίζεται σε πόρους δεν είναι η λύση και ενέχει πραγματικούς κινδύνους.
Οι άνθρωποι θα δημιουργούν πάντα ιεραρχίες, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αγορές. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι η απάντηση. Ακόμη και το πιο δημοφιλές έργο ανοιχτού κώδικα, το Linux, δεν θα λειτουργούσε χωρίς σαφείς ιεραρχίες και ρόλους.
Έχουμε εξελιχθεί και πολλές από τις «ΔιαΑντανακλάσεις» μας μπορούν να εξηγηθούν από εξελικτικά σταθερές στρατηγικές. Θεωρώ αφελές να πιστεύουμε ότι μπορούμε όλοι να ευθυγραμμίσουμε τα συστήματα αξιών μας χρησιμοποιώντας μόνο την εκπαίδευση και τη λογική. Στα συστήματα που χρησιμοποιούμε πρέπει να υπάρχει λογοδοσία όταν κάποιος κάνει κακό και να υπάρχουν κίνητρα για να κάνει κάποιος το καλό.

Πάντως, ειλικρινά θα ήθελα να ακούσω κι άλλες γνώμες.​
 
Καλησπέρα,

Ειμαι νέο μέλος και σας βρήκα κατά τύχη εξαιτίας του συγκεκριμένου ντοκυμαντέρ.
Ψάχνοντας σε άλλη πλατφόρμα για άλλη ταινία, (αν θέλετε μπορώ να αναφέρω αναλυτικά), καθώς ήταν "aggregator" υποτίτλων από διάφορα sites, λέω κάτσε να ψάξω και για το συγκεκριμένο.
Έπεσα πάνω στους ελληνικούς.
Καθώς είχα φτιάξει και εγώ υπότιτλους μόνος μου για το συγκεκριμένο νυοκυμαντέρ, έχοντας ως βάση το αρχείο που υπάρχει στο Vimeo (είχα αγοράσει την ταινία από εκεί) ήθελα να δω αν τελικά η δουλεία μου, με κάποιον περίεργο τρόπο είχε φτάσει και σε άλλους ή/και να κάνω σύγκριση.
Κατεβάζω τους υπότιτλους, βλέπω την κωδικοποίηση, βλέπω την ιστοσελίδα και νά' μαι, και αυτό είναι το πρώτο μου post στην σελίδα.
Anyway, επί του θέματος.
Κάνω μια εισαγωγή ολίγον μεγάλη αλλά θα καταλήξω κάπου.
Δύο πολύ επικίνδυνα μότο/απόψεις του Zeitgeist Movement κατά την γνώμη μου :

1) Ότι η κοινωνία και τα κοινωνικά συστήματα είναι σαν τις θετικές επιστήμες, δηλαδή ότι εφαρμόζεις κανόνες/νόμους (επιστημονική μέθοδος) που είναι σταθεροί και δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου
Εδω δεν γίνεται ο διαχωρισμός θετικών και θεωρητικών επιστημών. Οι πρώτες όντως έχουν σταθερούς κανόνες ενώ οι δεύτερες όλα εξαρτώνται (ακόμα και οι βασικές αξιακές υποθέσεις) από την συμπεριφορά και την αντίληψη του ατόμου. Δηλαδή μια υπόθεση σε μια κατάσταση (χρονική και κοινωνικόοικονομική) μπορεί να μην ισχύει, ενώ η ίδια υπόθεση σε μία άλλη κατάσταση να ισχύει.
Αυτό ακυρώνει οποιαδήποτε πρόσπάθεια αντίκρουσης των επιχειρημάτων ως "σχετικιστικών", και τείνει να παίρνει χαρακτηριστικά μιας "θρησκείας" όπου υπάρχει η "απόλυτη αλήθεια".

2) Ότι δεν ασχολούνται με την πολιτική, αλλά με ένα λογικό σύστημα που προκύπτει από την επίστημονική μας γνώση.
Και μόνο ότι για να περιγράψεις την Οικονομία Βάσει Πόρων "(Resource Based Economy - RBE) ορίζεις αυθαίρετα ότι
α) Όλοι οι πόροι πρέπει να είναι κληρονομία όλων των ανθρώπων και
β) Ότι η βασική επιδίωξη ενός κοινωνικού συστήματος είναι η μείωση του ανθρώπινου πόνου
είναι βασικές πολιτικές αξίες
Αυτό ακυρώνει την οποιαδήποτε πολιτική διεκδίκηση (μέσα ή έξω από το παρόν σύστημα).

Έτσι καταλήγεις, στην πράξη, να έχεις ανθρώπους που από την μία έχουν την απόλυτη αλήθεια, και από την άλλη δεν θέλουν να παλέψουν καθόλου γι' αυτή.

Ευτυχώς ο Peter Joseph στην νέα τριλογία δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Απαλλασόμενος από την σύνδεση με το Zeitgeist Movement, καταφέρνει να θέσει διάφορα θέματα σε πιο σωστή βάση.
Πάλι η RBE είναι το βασικό μοντέλο βιωσιμότητας, το οποίο περιλαμβάνει πλέον όμως πολύ περισσότερα δημοκρατικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Τέλος για την ανησυχία σου όσον αφορά τις ιεραρχίες και τους ρόλους, για το linux προτείνω την αναλογία μεταξύ καθεδρικού ναού και παζριου.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Σε ευχαριστώ και επιφυλάσσομαι να διαβάσω το "Cathedral and the Bazaar".
 
Η δεύτερη ταινία, της δεύτερης τριλογίας, με τίτλο Zeitgeist: Requiem παρουσιάστηκε στις 15/03/2024 στο Fine Arts Theatre, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μαζί με ομιλία του ίδιου του Πίτερ Τζόσεφ.
Δείτε το τρέιλερ...

 
Πίσω
Μπλουζα Κάτω μέρος