Με το InterReflections ξεκινά η δεύτερη τριλογία ταινιών του Πίτερ Τζόζεφ.
Είναι μια πειραματική, μικτού είδους αφηγηματική ταινία προσαρμοσμένη από το βιβλίο του, με τίτλο «Το Νέο Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Όμως για να καταλάβουμε καλύτερα το InterReflections πρέπει να πούμε λίγα πράγματα για τον Πίτερ Τζόζεφ. Είναι σκηνοθέτης, αλλά και δημιουργός του κινήματος Zeitgeist. Καλώς ή κακώς, ο Πίτερ έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στον τρόπο που βλέπουν την κοινωνία πολλοί άνθρωποι. Από πρώιμος υιοθέτης των πιο δημοφιλών θεωριών συνωμοσίας έγινε ο μεγαλύτερος επικριτής του τρέχοντος καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος.
Μια φορά κι έναν καιρό, λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ, σε μορφή έργου τέχνης, με το όνομα Zeitgeist: The movie . Η ταινία ξεκινά με ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο για το πώς όλες οι θρησκείες βασίζονται στην αστρολογία και την αστρονομία, βασισμένο στο έργο της Αχάρια Σ . Για παράδειγμα, η ανάσταση του Ιησού των τριών ημερών συνδέθηκε με τον ήλιο να είναι ακίνητος για τρεις ημέρες πριν ο ήλιος ανατείλει ξανά και οι μέρες μεγαλώσουν.
Ωστόσο, η ταινία θα μείνει γνωστή στην ιστορία ως η αρχή του κινήματος της συνωμοτικής σκέψης στο διαδίκτυο. Από την κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για εκρήξεις που συνδέονται με ιστορικές συνωμοσίες, έλεγε ότι η περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ένα γεγονός ενορχηστρωμένο από την κυβέρνηση. Ευτυχώς, αυτή η εξήγηση δεν είναι σωστή και μπορεί να εξηγηθεί. Σήμερα, οι περισσότεροι ισχυρισμοί της ταινίας έχουν εξηγηθεί και καταρριφθεί.
Αν και ο Τζόζεφ έδειξε ξεκάθαρα σε αναρτήσεις του ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ήταν μια κυβερνητική συνωμοσία, συνέχισε να ασχολείται με άλλα πράγματα στη δεύτερη ταινία του.
Σε αυτήν την ταινία του, εστίασε στα οικονομικά. Συζητά πραγματικά ζητήματα της σημερινής κοινωνίας όπως η πρακτική της προγραμματισμένης απαξίωσης λόγω της ανάγκης της αγοράς για κυκλική κατανάλωση. Επιπλέον, αυτή η ταινία ήταν από τις πρώτες που εξήγησε ξεκάθαρα πώς δημιουργούνται τα χρήματά μας από το χρέος και μερικές από τις επιπτώσεις που έχει αυτό για την κοινωνία.
Η προτιμώμενη λύση του είναι να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό σύστημα χωρίς αγορές που να βασίζεται στη βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και επιστημονικές γνώσεις. Ανάφερε λύσεις που πρότεινε ο Ζακ Φρέσκο, Αμερικανός μελλοντιστής και δημιουργός του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «The Venus Project» . Ο Τζόζεφ, μετά την κυκλοφορία του Addendum δημιούργησε την ομάδα ακτιβιστών The Zeitgeist Movement για την προώθηση του The Venus Project. Τελικά, Πίτερ και Ζακ χώρισαν και τώρα ο Πίτερ χρησιμοποιεί κυρίως θεωρίες του Μπάκμινστερ Φούλερ ως αναφορά σε μια καλύτερη κοινωνία.
Στην τρίτη και πιο ενδιαφέρουσα ταινία του, συζητείται ο ρόλος των γονιδίων και του περιβάλλοντος και πώς σχετίζονται με τον εθισμό. Υποστηρίζει ότι ο καταναλωτισμός είναι εθισμός και ότι τα οικονομικά και πολιτικά μας συστήματα μεγιστοποιούνται για την οικονομική ανάπτυξη (ΑΕΠ) και όχι τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες. Αναφέρεται επίσης η τεχνολογική ανεργία λόγω αυτοματισμών.
Η πρώτη από μια τριλογία ταινιών για μια φανταστική παγκόσμια επανάσταση. Λαμβάνοντας χώρα σε τρία χρονικά πλαίσια, η διαδοχική γραμμή συνδέεται με την ιστορία της Κονκόρντια, μιας ακτιβιστικής οργάνωσης που αποτελείται από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αποστάτες από όλο τον κόσμο. Επιδιώκουν να σταματήσουν την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του κόσμου στα μέσα του 21ου αιώνα μετατοπίζοντας στρατηγικά την τεχνολογική εστίαση από «την επιστήμη του σχεδιασμού και της κατασκευής όπλων», στην «ανάπτυξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης μέσω της τεχνολογίας». Κατά τη διάρκεια των τριών ταινιών, το κοινό θα οδηγηθεί σε ένα ταξίδι παγκόσμιου (και πνευματικού) μετασχηματισμού, ενώ θα αναδείξει τις πραγματικές κοινωνικές δυνατότητες (και προβλήματα) που έχουμε ή ετοιμαζόμαστε να έχουμε καθώς ο χρόνος ξεδιπλώνεται.
«Η νέα σειρά ταινιών είναι ένα έργο σε στυλ φαντασίας που διαδραματίζεται σε πολλαπλά χρονικά πλαίσια, χρησιμοποιώντας την ιδέα της ‘’κατανόησης μιας κατάστασης ή ενός γεγονότος μόνο αφού έχει συμβεί ή αναπτυχθεί’’ ως κινητήριο μοτίβο για να εμπνεύσει το κοινό να σκεφτεί διαφορετικά για τον κόσμο που έχουμε σήμερα και τον κόσμο που θα μπορούσαμε να έχουμε αύριο». - Πίτερ Τζόζεφ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ
Συνιστούμε να παρακολουθήσετε το InterReflections του Πίτερ Τζόζεφ. Είτε συμφωνείτε, είτε όχι, με τις απόψεις του, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο εξωστρεφείς και ενδιαφέροντες στοχαστές της εποχής μας. Θα ήθελα πολύ να δω τις ιδέες του να συζητούνται περισσότερο. Είναι πιο χρήσιμο και διασκεδαστικό όταν οι ιδέες συζητούνται και τελειοποιούνται.
fansubbers.gr
fansubbers.gr