Προς υποτιτλιστές

trias

Fansubber
Διαχειριστής
FnSbrs Team
Μετά από κάποιο διάστημα, που δικαιολογημένα έπρεπε να περάσει, ήρθε ο καιρός να εξηγήσω τι κάνουμε και γιατί (για όσους ακόμη δεν το έχουν καταλάβει και θέλουν ακόμη περισσότερες διευκρινήσεις). Ό,τι θα διαβάστε από εδώ και κάτω αφορά προσωπική προσέγγιση και όχι ολόκληρου του φόρουμ.

Κατά καιρούς ομάδες της κοινότητας διαμαρτύρονταν για την διαγραφή των συντελεστών στους υπότιτλους που με μεράκι έφτιαχναν. Επίσης, υπήρχαν και φωνές για την εκμετάλλευση που γίνονταν με σκοπό το κέρδος από διάφορα τορεντάδικα και στριμάδικα. Χαρακτηριστικά είναι τα μανιφέστα των xsubs και vipsubs (μπορείτε να τα διαβάστε ακόμη και σήμερα), αλλά και οι συζητήσεις μεταξύ των μελών τους (από το 2016). Σε πριβέ συζητήσεις διαρκώς θίγονταν το θέμα, αλλά μοιρολατρικά όλοι καταλήγαμε στο «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» και σταματούσαμε εκεί.

Διατείνεστε όλοι ότι οι υπότιτλοί σας είναι δωρεάν για τον θεατή. Όμως είστε υποκριτές αφού παραδέχεστε, επίσης όλοι, ότι κάποιοι τους εκμεταλλεύονται με σκοπό το κέρδος. Άρα, οι υπότιτλοι σας έχουν κοστολογηθεί κανονικά και σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Απλά, εσείς κοπιάζετε τζάμπα και βλέπετε το δέντρο κι όχι το δάσος. Κάποιοι άλλοι αποκομίζουν κέρδος, ικανό μάλιστα να αγοράσει σέρβερς στα βάθη της Ρωσίας για πλήρη κρυπτογράφηση και ανακατεύθυνση των διευθύνσεών τους. Αλήθεια, εσείς μπορείτε να αγοράσετε τέτοιους σέρβερς; Και το γράφω γιατί ξέρετε όλοι τι μέρες έρχονται για εμάς και για τους απλούς χρήστες. Πάμε στο Γερμανικό μοντέλο. Ποινικοποίηση των εύκολων θυμάτων. Χρηστών (θεατών) και μεταφραστών. Τους άλλους δεν θα μπορούν να τους ακουμπήσουν και η μπίζνα θα μεγαλώσει. Εσείς, αν θέλετε να συνεχίστε αυτό που κάνετε, απλά θα απορροφηθείτε από αυτούς. Τα ονλάιν και το Kodi θα θησαυρίσουν. Αυτό θέλετε; Σε αυτή την περίπτωση σταματάτε την ανάγνωση εδώ. Η συνέχεια δεν σας αφορά.

Για τους υπόλοιπους, όμως, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να κάνετε αυτό που θέλατε πριν χρόνια, αλλά δεν μπορούσατε. Να διαθέτετε τη δουλειά σας μόνο εσείς, πραγματικά ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Με την εφαρμογή αυτή που είναι για όλους μας. Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση που ακόμη και τώρα αυτό το εγχείρημα το βλέπετε με καχυποψία και έχετε μοιρολατρικά αποδεχτεί πως δεν γίνεται αλλιώς. Σας λέω, γίνεται! Και όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο πιο δύσκολα θα μπορούν να μας αντιμετωπίσουν οι απέναντι. Γιατί απέναντι υπάρχουν. Αυτοί που δεν θέλουν να χάσουν ό,τι αποκομίζουν σήμερα από το σύστημα υπότιτλος-τορεντ-Kodi-online. Αυτοί που είχαν το θράσος να πουν πως δεν είναι ο σωστός δρόμος αυτός. Αυτοί που δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ κάτι για την κοινότητα.

Τι σας προσφέρεται; Κάτι που θεωρητικά είναι απόλυτα νόμιμο, καθώς δεν είναι μεταφρασμένος υπότιτλος, με την έννοια που αυτός έχει και διατίθεται από τους παραγωγούς του. Δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, καθώς δεν είναι γραμμένο σε γλώσσα που μπορεί να αναγνώσει κάποιος. Ο αυτόματος μεταφραστής είναι software που το χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης με δική του ευθύνη. Ο ίδιος, δεν είναι παράνομος, γιατί είναι ένας απλός player, όπως τόσοι διακινούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Κυρίως, όμως, έχετε τη δυνατότητα να είστε ένα βήμα πιο μπροστά από τα τορεντάδικα και τα στριμάδικα, που τόσο κακό κάνουν στο να συνεχίσουμε το χόμπι μας. Και μη μου πείτε ότι το κάνετε για να χτυπήστε τους κολοσσούς της βιομηχανίας του θεάματος, ας είμαστε ρεαλιστές.

Σε εσάς, τους δημιουργούς, δίνονται και τα ανάλογα εργαλεία για να κάνετε αυτό που θέλετε. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Εσάς, τουλάχιστον, σας θέλω δίπλα, κι όχι απέναντι. Απέναντι ας μείνουν οι άλλοι που μας είπαν ότι βαδίζουμε σε λάθος δρόμο. Και αν βρεθούν κι άλλοι που γνωρίζουν πώς, να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε στο τέλος τους πάντες. Αλλά εμείς, όχι οι άλλοι. Όμως χωρίς βοήθεια και συμπαράσταση, απλά δεν μπορώ μόνος μου.

Είναι και η τελευταία φορά που γράφω γι’ αυτό το θέμα. Αρκετά έχω εκτεθεί και κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα γραφόμενά μου για να μου επιτεθούν προσωπικά χωρίς να έχουν την πρόθεση να αγγίξουν την ουσία. Είτε από άγνοια, είτε από εγωισμό, είτε από υστεροβουλία.

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα Κάτω μέρος