Ένας χρόνος με τον Subs Player...

trias

Fansubber
Διαχειριστής
FnSbrs Team
Τέτοια εποχή, πριν από έναν χρόνο, κυκλοφόρησε η πρώτη επίσημη έκδοση του Subs Player και με αφορμή αυτό θα ήθελα να γράψω μερικά πραγματάκια.

Η προσπάθειά μας είχε ξεκινήσει πιο μπροστά, τον Μάρτιο του '20, καθώς το ποτήρι είχε ξεχειλίσει και ψάχναμε τρόπους να προστατέψουμε τη δουλειά μας, αλλά και για να πάμε ένα βήμα μπροστά τον ελληνικό ερασιτεχνικό υποτιτλισμό. Όπως συμβαίνει σε κάθε νέα προσπάθεια, ξεκινήσαμε πειραματικά, δοκιμάζοντας πράγματα, μέχρι να καταλήξουμε τι θέλουμε και πώς το θέλουμε. Παρόλο που ξαφνιαστήκαμε (δυσάρεστα) από τη στάση των άλλων υποτιτλιστών, αποφασίσαμε να το φτάσουμε ως εκεί που είχαμε φανταστεί και δεν σταματήσαμε. Έτσι, φτάσαμε στην πρώτη επίσημη έκδοση τον Σεπτέμβρη του '20 και από τότε συνεχίζουμε να τον βελτιώνουμε με ιδέες και πράξεις.

Όμως, ο Subs Player, για διάφορους λόγους που αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες ιστοσελίδων (συνδρομητικών τορεντάδικων, συνδρομητικών βαρεζάδικων, portals υποτίτλων, υποτιτλάδικων), δαιμονοποιήθηκε και απομονώθηκε στη συνείδηση του ερασιτέχνη μεταφραστή, αλλά, το σημαντικότερο, και του θεατή. Και μιλάμε για έναν media player, όπως τόσοι άλλοι. Κι εδώ προκύπτει το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί. Γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει τον Subs Player και όχι άλλον player; Μα αν δεν τον δοκιμάσεις δεν θα ξέρεις τα προτερήματά του. Δεν θα ξέρεις πως είναι ο μοναδικός προσαρμοσμένος στις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα θεατή, αλλά και του υποτιτλιστή. Με τον πιο εύκολο τρόπο προσαρμόζεις το πώς θέλεις να βλέπεις. Με τον πιο εύκολο τρόπο μοιράζεσαι μέσω του οικιακού δικτύου εικόνα και ήχο. Και μεταδίδεις πανεύκολα σε συσκευές android. Κι αν δεν έχεις android τηλεόραση, το κόστος για έναν media player android σε μορφή stick είναι κάτω των 50 €. Αρκεί να βάλεις στο stick τον vlc player για android και θα συνδεθείς πανεύκολα. Με τον πιο εύκολο τρόπο συνδέεσαι με οποιαδήποτε τηλεόραση με hdmi και με τον έλεγχο από το pc. Με τον πιο εύκολο τρόπο δημιουργείς λίστες θεάματος ή μουσικής. Κι εδώ θα σταθώ. Βρείτε μου έναν άλλον player με καλύτερη διαχείριση λίστας αναπαραγωγής (και προβολή στίχων τραγουδιών). Για θέματα εικόνας και ήχου, επίσης... Επιμένω, βρείτε μου και πείτε μου πού υπερτερεί ο οποιοσδήποτε άλλος

Αυτά, όμως, δεν είναι τα κυρίως πλεονεκτήματά του. Πάνω κάτω, αν ξέρεις μπορείς και με άλλους players να τα κάνεις. Το περιεχόμενο του subs explorer, όμως, δεν θα το βρεις πουθενά αλλού. Online θέαση σε άριστη ποιότητα, χωρίς να κατεβάζεις τίποτα στον υπολογιστή σου. Χωρίς να χρειαστεί να μπεις σε σελίδες που θα σου πετάξουν 15 παράθυρα, με αμφιβόλου ποιότητας βίντεο, χάλια χαρακτήρες υποτίτλων και συνεχή κολλήματα. Άσε που χρειάζεται να αλλάξεις dns για να μπεις εξ αρχής, αφού είναι παράνομες και αποκλεισμένες από τους παρόχους. Ενώ στον Subs Player το περιεχόμενο είναι ιδιωτικό και αποκλειστικό για εσένα. Δεν θα το εξηγήσω περισσότερο, αλλά ο διαμοιρασμός δεν είναι δημόσιος. Ναι, υπάρχει θέμα ποικιλίας. Δυστυχώς, είμαστε λίγοι αυτοί που τον υποστηρίζουμε. Αν και δημιουργήθηκε, επειδή πολλοί υποτιτλιστές το ήθελαν. Μόνο που όταν τον είδαν έτοιμο, τον δαιμονοποίησαν, διαλέγοντας να υποστηρίξουν την πλευρά που κατηγορούσαν πριν. Και αυτούς δεν τους καταλαβαίνω. Με όποιον μίλησα, του ξεκαθάρισα ότι το περιεχόμενο θα αφορά τον ίδιο και πως δεν υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης από κανέναν άλλον, ούτε κι από εμένα. Η απάντηση ήταν στερεότυπη, σαν από κασέτα..."Εγώ δίνω ελεύθερα". Όταν απαντάω "ελεύθερα είναι και από τον Subs Player, αλλά όχι για εκμετάλλευση όπως ο δικός σου. Γιατί αυτή είναι η μόνο διαφορά στο "ελεύθερα" του ενός και του άλλου", μου θυμώνουν. Και το ξεκαθαρίζω, δεν υπάρχουν μόνο κωδικοποιημένοι υπότιτλοι στον Subs Player. Υπάρχουν και μη κωδικοποιημένοι. Επειδή πολύ απλά ο Subs Player παίζει και διανέμει όλους τους υπότιτλους, συν τους κωδικοποιημένους. Άρα δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην ανεβάζουν τους ελεύθερους, όπως τους εννοούν, και στον Subs Player. Δεν το κάνουν για προφανείς λόγους... Ας αναλογιστούν, όμως, κάτι τελευταίο. Όταν κλείσουν τα πάντα, ο Subs Player θα παραμείνει, επειδή δεν είναι σελίδα, αλλά κτήμα οποιουδήποτε τον κατεβάσει. Και δεδομένου ότι το περιεχόμενό του είναι ιδιωτικό και διάσπαρτο, η βάση του θα παραμείνει κι αυτή. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για εμάς τους λίγους που τον υποστηρίζουμε. Να εξασφαλίζουμε τη δουλειά μας και αυτή να είναι διαθέσιμη σε όλους για πάντα, ανεξάρτητα των "αποφάσεων" που παίρνουν κάποιοι. Κλείνω αυτό το θέμα γράφοντας πως, παρόλα τα επικριτικά σχόλια αδαών, που ακούστηκαν και γράφτηκαν, ο subs player παραμένει στη διάθεση οποιουδήποτε αναγνωρισμένου υποτιτλιστή επιθυμεί να μοιράσει τη δουλειά του μέσω αυτού. Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να ανέβει οτιδήποτε, όμως δεν πρόκειται να γίνει, επειδή δεν το θεωρώ ηθικά σωστό, αν ο δημιουργός του υπότιτλου δεν το επιθυμεί.

Επανέρχομαι στον Subs Player και εξηγώ τι δεν είναι. Δεν είναι παράνομος, άλλως θα είναι παράνομοι και όλοι οι άλλοι players που αναπαράγουν οποιοδήποτε περιεχόμενο (νόμιμο ή μη) και κατεβάζουν αυτόματα υπότιτλους από το διαδίκτυο. Δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός. Είναι κτήμα όποιου τον εγκαταστήσει στο σύστημά του. Δεν είναι αποκλειστικά για κωδικοποιημένους υπότιτλους. Παίζει τα πάντα. Δεν είναι αποκλειστικότητα του φόρουμ των fansubbers. Μπορεί η οποιαδήποτε ομάδα να τον χρησιμοποιήσει βάζοντας και παραπομπές για την ιστοσελίδα της. Δεν είναι ανταγωνιστικός απέναντι στον οποιονδήποτε. Αν το βλέπαμε έτσι θα ανεβάζαμε ό,τι θέλαμε μη δίνοντας λογαριασμό σε κανέναν. Δεν είναι υποδεέστερος άλλου player. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Δέχομαι τον εποικοδομητικό διάλογο, όχι όμως ειρωνείες και αστεϊσμούς. Και ειδικά για κάτι που δημιουργήθηκε, πέρα από μεράκι και αγάπη για τον υποτιτλισμό, με γνώσεις, σπατάλη προσωπικού χρόνου και εντελώς δωρεάν, με στόχο την αξιοποίηση από όλους τους υποτιτλιστές. Ασχέτως του αποτελέσματος...​
 
Για όσους αναρωτιούνται για το αν θα κυκλοφορήσουμε τους υπότιτλους της ομάδας μας σε μη κωδικοποιημένη μορφή, απαντάμε πως δεν πρόκειται να γίνει. Ας απευθυνθούν σε αυτούς που "σπάνε" την κωδικοποίηση για να τους εξυπηρετήσουν.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να απολαύσουμε το χόμπι μας, χωρίς να είμαστε "βάρος" σε κανέναν. Δεν πρόκειται να γίνουμε τροφοδότες της πειρατείας. Δίνουμε απλόχερα ό,τι κάνουμε, σε όποιον ενδιαφέρεται, μέσω άλλης μορφής διανομής. Μέσω μιας μη συμβατής πλατφόρμας με τους συνήθεις και απαρχαιωμένους τρόπους διανομής. Επιλέγουμε να προσφέρουμε και επιλεγμένο έξτρα θέαμα, χωρίς όμως να προκαλούμε. Είμαστε υπέρ του ερασιτεχνισμού και της ανάπτυξής του. Όχι όμως υπέρ της επαγγελματικής πειρατείας που έχει στηθεί γύρω από το χόμπι μας. Και ξαναγράφω, το χόμπι μας είναι η δημιουργία ελληνικών υπότιτλων, όχι το κυνηγητό για "κλικ". Και το κάνουμε αυτό με σεβασμό στον θεατή δημιουργώντας έναν ανταγωνιστικό player που δεν του λείπει τίποτα. Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια πολύ απλή εφαρμογή που απλώς θα έπαιζε τα βίντεό μας. Όμως εμείς αναπτύξαμε μια πλούσια εφαρμογή που παίζει τα πάντα σε άριστη ποιότητα. Επειδή πραγματικά σεβόμαστε τον απλό θεατή. Μπορεί να είναι μόνο για windows, αλλά ερασιτεχνισμός σημαίνει και εθελοντισμός. Ως εκεί φτάνουν οι γνώσεις μας. Όποιος μπορεί παραπάνω, ας κοπιάσει.
Τα παραπάνω αφορούν το fansubbers και δεν δεσμεύουν τους υπόλοιπους που σποραδικά ανεβάζουν τη δουλειά τους στον subs player.
 
Πίσω
Μπλουζα Κάτω μέρος